Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bağkur, emekli, etmez

Bağkur Emekli Etmez

Eski 12-23-2014   #1
Şengül Şirin

Bağkur Emekli Etmez

BAĞKUR EMEKLİ ETMEZ

BAĞ-KUR EMEKLİ ETMEZ

Türkiye’de büyük şirketlerde şirket ortaklığınızdan dolayı Bağkurlu değilseniz zor emekli olursunuzEmekli olmak demek yıllarca yaptığın çalışmaların ile Devletin sana geçinebileceğin maaşı bağlaması ve çalışmadan yaşamına devam etmek olarak değerlendirilir

Eğer Bağ-Kur sadece formalite ise gelir seviyeniz emekli maaşına ihtiyaç duymayacak düzeyde ise zaten problem yokAma eğer küçük esnaf veya orta ölçekli bir firmanın ortağı iseniz bu durum sizi Bağkurlu hale getirdiyse işte o zaman emekli olamazsınız

Bunu neden söylüyorumTürkiye de en düşük emekli maaşı BağkurlunundurBağkur lu emekli olmak için bir fiil erkek ise 25 yıl kadın ise 20 yıl SGK na prim öder1102008 de çıkan 5510 sayılı yasa ile basamak da kalktığı için ödeyeceği kazanç tutarını da kendi seçer

Bağ-Kurlu için bazı yasaklar vardırBunlar;

*Kendi şirketinde Sigortalı (4A) olmak yasaktırYıllarca prim ödersiniz Tam emekli olacaksınız SGK pardon der ve tüm SSK lı olarak ödediğiniz primleri BAĞ-KUR a devreder Yaptığınız SSK dan emekli olma planları da suya düşer Burada 1102008 den önce kesintisiz kendi şirketinde çalışan görünenleri ayrı tutmak lazım Bir de tabii şahıs şirketi ve tek çalışan siz iseniz bu da problem olarak karşınıza çıkarDava yolu açılır

*Şirketinde çalışan işçilerinden daha düşük kazanç ile çalışamaz gelir beyan edemezYani Bağ-Kur a kafanıza göre kazanç bildirip bunun primini ödeyemezsiniz

*Sigortalı gibi 25 yıllık çalışma hayatınızda prim ödenmeyen günler olamaz Erkek iseniz dolu dolu 25 yıl 9000 gün prim süresini ve tabii yaşı bir arada tamamladığınızda emekli olursunuz Kadın iseniz bu süre 20 yıl 7200 gündür Daha açık anlatımla sigortadaki gibi Bağ-Kur başlangıcım şu buna göre şu tarihte emekli olurum her zaman doğru sonuca götürmez

Bağ-Kur Kademeli geçişte 01/06/2002 tarihinde erkek sigortalılarda 25 yılı tamamlamaya kalan süre, kadın sigortalılarda 20 yılı tamamlaya kalan süreye bakılır Sonuç olarak 01/06/2002 tarihine kadar sigortalı boşluk yaratmış ise emekliliğindeki yaş süresini uzatır

*Bağkur da 01/06/2002 tarihine göre kaç gününüz varsa askerlik süreleriniz dahil emekliliğiniz daha erken olur

*Bağkur diğer sigorta kollarından tüm şartlar eşit bile olsa daha az maaş alır
*Emekli Sandığı ,SSK gibi diğer sosyal güvenlik kurumlarında çalışma hayatını geçirenler kıdem tazminatı ,ikramiye gibi haklara sahipken Bağkurlu bu haklardan yoksundur

Açıkçası çok fazla geliri olan bir şirkete sahip olup yıllarca çok para kazanıp emeklilik için farklı tasarruflar yapmadıysanız öyle Bağkur dan emekli olurum hayalleri kurmayınEvet günleriniz yaşınız tamamsa SGK size bir Bağkur maaşı bağlar Bu maaşta 700 ile 1000 lira arasında ağırlıklı olarak değişiyor Ben daha geçmişte SSK ,Emekli sandığı süreleri olmadan tüm süresini Bağkur da geçirmiş ve Bağkur dan 2000 lira maaş alıyorum diyeni görmedim
Bağkur a borcunuz varsa sağlık hizmeti de alamaz emeklide olamazsınızHalbuki SSK lı çalışanın primlerinin işvereni tarafından yatırılıp yatırılmadığı önemli değildirSağlık hizmeti veya emekli olması için primlerin yatırılıp yatırılmadığına bakılmaz Emekli Sandığını saymıyorum bile devletin malı deniz yemeyen domuz atasözü öyle bir gece de ortaya çıkmamıştır Herkes kanunlar karşısında eşittir memurlar daha fazla eşittir

Bağkur dan iyi emekli maaşı almanın yolu 1102008 den sonra ;

*Yüksek kazanç gösterip bu da en az asgari ücretin 3 katı olmalıdırYüksek prim ödeyerek emekli olmaktır
*Tüm prim ödeme günlerinizin son 7 yılının 35 yılını SSK lı (4A) lı olarak geçirmeye çalışmaktırKendi işyerinizde değil başka bir işyerinde 30 gün SSK lı çalışırsanız Bağkura prim ödemezsinizBağkur devreden çıkar SSK devreye girerSeçeceğiniz iş kolunun sizin işyerinizin iş koluna yakın olmasına dikkat etmenizi öneririzAyrıca ben arkadaşımın işyerinde o da benim işyerimde SSK lı gibi bulduğunuz yöntemleri de sağlıklı bulmadığımı sonrasında sizi sıkıntıya sokabileceğini de hatırlatmak isterim
Yine eşinizi işyerinizde sigortalı gösteremezsinizFiili bir çalışma olduğunu maaş bordrosu ve diğer evraklarla ispat etmeniz gerekir
Bağkurlu olarak emekliliğinizi planlamakta geç kalmayınSağlıcakla kalın
Dilek ETE (dilekete@alitezelcom)

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com