|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
denetçi, kararı, kgk, nın, olabilme, sorumlu, süreyi, uzatma, yayınlandı, şartlarındaki |
![]() |
KGK Nın, Sorumlu Denetçi Olabilme şartlarındaki Süreyi 31.12.2016 Ya Uzatma Kararı Yayınlandı |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() KGK Nın, Sorumlu Denetçi Olabilme şartlarındaki Süreyi 31.12.2016 Ya Uzatma Kararı YayınlandıKGK nın, Sorumlu denetçi olabilme şartlarındaki süreyi 31 ![]() ![]() 28 Kasım 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29189 KURUL KARARI Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:KURUL KARARIKarar No: 75935942-050 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 28 Kasım 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29189 KURUL KARARI Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:KURUL KARARIKarar No: 75935942-050 ![]() ![]() Toplantı Tarihi: 20/11/2014 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin Geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (ç) bendinde belirtilen; Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde öngörülen şartların 31/12/2015 tarihine kadar aranmayacağına ilişkin hükmün, Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrasının değişik (ç) bendi uyarınca 31/12/2016 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir ![]() değerli meslektaşlarım; hep söylediğimiz gibi bağımsız denetimle ilgili mevzuat ve uygulamalar çok kısa sürelerde değişikliklere ve esnemelere tabi tutulacaktır ![]() ![]() 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin Geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (ç) bendinde belirtilen; Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde öngörülen şartların 31/12/2015 tarihine kadar aranmayacağına ilişkin hükmün ( Sorumlu denetçi olabilme şartları MADDE 28 – (b) Diğer denetimler için ise 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip olması ve bu sürenin en az bir yılında fiilen denetçi, kıdemli denetçi veya başdenetçi unvanı ile denetimlerde bulunmuş olması), Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesinin dördüncü fıkrasının değişik (ç) bendi uyarınca 31/12/2016 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir ![]() İLGİLİ YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ AŞAĞIDADIR ![]() SEKİZİNCİ BÖLÜM Geçici ve Son Hükümler Denetçilere ilişkin geçiş hükümleri GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bağımsız denetçi olmak için 14 üncü madde uyarınca aranan diğer şartlar saklı kalmak kaydıyla; ç) Bu fıkra kapsamına giren meslek mensuplarından 15 inci madde ile 31/12/2015 tarihine kadar 28 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde öngörülen şartlar aranmaz ![]() Uygulamalı mesleki eğitim MADDE 15 – (1) Denetçi olmak isteyenlerin en az 3 yıl süreyle, finansal tablo denetimi dahil olmak üzere mesleki konularda denetçi yanında ya da denetim kuruluşunda uygulamalı eğitim almaları şarttır ![]() ![]() (2) En az on beş yıl mesleki tecrübeye sahip olanlarda uygulamalı mesleki eğitim şartı aranmaz ![]() (3) Bu Yönetmelik uygulamasında mesleki tecrübe bağımsız denetimde fiilen geçirilen süredir ![]() ![]() ![]() ![]() (4) Uygulamalı mesleki eğitim alanlar, uygulamalı mesleki eğitim döneminde denetçi yardımcısıdırlar ve denetçilerin refakatinde denetim çalışmalarına katılırlar ![]() ![]() ![]() (5) Uygulamalı mesleki eğitim, gerekli şartların sağlandığını gösteren bilgi ve belgelerin, ilgili denetim kuruluşu, denetçi ya da denetçi yardımcısı tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim süresi içerisinde, Kuruma bildirilmesiyle başlar ![]() (6) Uygulamalı mesleki eğitime, refakatinde uygulamalı mesleki eğitim alınabilecek denetçiler ile uygulamalı mesleki eğitim alacak olanlara ve bunların takibine ilişkin hususlar Kurum tarafından düzenlenir Sorumlu denetçi olabilme şartları MADDE 28 – (1) Sorumlu denetçiler, denetim raporunu denetim kuruluşları adına imzalama yetkisini haiz olup, denetim kuruluşunun yönetim organı tarafından, aşağıdaki şartları sağlayan denetçiler arasından, Kurumun onayı alınmak suretiyle görevlendirilir: a) KAYİK’ler nezdinde yapılacak denetimler için 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olması ve bu sürenin en az iki yılında fiilen denetçi, kıdemli denetçi veya başdenetçi unvanı ile mevzuatta denetim öngörülen alanlarda denetimlerde bulunmuş olması ![]() b) Diğer denetimler için ise 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip olması ve bu sürenin en az bir yılında fiilen denetçi, kıdemli denetçi veya başdenetçi unvanı ile denetimlerde bulunmuş olması ![]() c) Denetim kuruluşu adına denetim raporu imzalamaya yetkilendirilmiş olması ![]() (2) Denetçilerin birinci fıkrada belirtilen şartları haiz olduğunu gösteren bilgi ve belgeler, denetim kuruluşu tarafından yönetim organının kararıyla birlikte Kuruma onay için gönderilir ![]() SEKİZİNCİ BÖLÜM Geçici ve Son Hükümler Denetçilere ilişkin geçiş hükümleri GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bağımsız denetçi olmak için 14 üncü madde uyarınca aranan diğer şartlar saklı kalmak kaydıyla; c) Bu fıkra kapsamına giren meslek mensupları 16 ncı maddede belirtilen sınav konularının bir kısmı veya tamamı için (a) bendinde belirtilen eğitim programına katılmak yerine Kurumca yapılacak sınavlara da girebilirler ![]()
![]() |
|