![]() |
Emeklilikte Kadınlara Yeni Fırsat |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Emeklilikte Kadınlara Yeni FırsatEmeklilikte kadınlara yeni fırsat ![]() ![]() ![]() Torba Kanun'da en fazla merak konusu olan başlıklardan birisi, doğum borçlanmasında yeni uygulama ![]() ![]() 6 yıl herkes için değil Evet, yüz binlerce bayan için müjde sayılabilecek haberler var fakat herkes için 6 yıl erkenemeklilik söz konusu değil ![]() ![]() ![]() Ayrıca şu an sadece SSK’lı ve aylıksız izin kullanan memur annelere tanınan borçlanma hakkı, tüm annelere genişletiliyor ![]() *Memuriyetten ayrıldıktan sonra doğum yapan, *Tarım SSK (2925) kapsamında prim ödeyen, *Bağ-Kur’lu ve isteğe bağlı prim ödeyen anneler, üç çocuk için doğum borçlanması yapabilecekler ![]() Sigorta öncesi yok Buraya kadarı bardağın dolu tarafı, gelelim boş tarafına ![]() ![]() ![]() ![]() Doğum sonrası 2 yıl çok önemli Doğum borçlanması için gerekli şartları özetlersek; *Doğumdan önce çalışmaya veya prim ödemeye başlamış olmak (hangi statüde başladığının önemi yok), *Bebeğin sağ doğmuş olması ve Doğumdan sonraki iki yıllık sürenin tamamında veya bir kısmında çalışmamış/ prim ödememiş olmak, gerekiyor ![]() Doğumdan sonraki iki yıllık sürede ne kadar boşluk varsa o kadarı borçlanılabiliyor ![]() Günlük en düşük tutar 12,1 lira Doğum borçlanması için günlük ödeyeceğiniz en düşük tutar 12,1 liradır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşta değişiklik olmaz Yeni yasayla getirilen borçlanmada, sigorta girişinden önceki doğumlar borçlanılamadığı için, genel olarak emeklilik yaşı da değişmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Süre sınırı bulunmuyor Yasa çıktıktan sonra doğum borçlanması başvurusunda bulunmak için herhangi bir süre sınırı yok ![]() ![]() ![]() SGK, başvurunuzu inceledikten sonra talebinizi kabul ederse, size borçlanma tutarını bildiren bir yazı gönderecek ![]() ![]() Emeklilik tarihi değişmez Soru: Sadettin Bey, 1994 yılında ilk çocuğumu dünyaya getirdikten sonra 1996 yılında Tarım SSK ödemeye başladım ![]() ![]() ![]() ![]() kadar ödeme yapmam gerekir? Feride M ![]() Cevap: Değerli okurum, 1994 yılındaki doğumunuz sigorta başlangıcından önce olduğu için borçlanamazsınız fakat diğer iki doğumu borçlanabilirsiniz ![]() ![]() ![]() İki çocuk için mümkün Soru: Sadettin Bey, ben 1991 yılında tuhafiye dükkanı işletirken 6 ay kadar Bağ-Kur primi ödedim ve daha sonra kapattım ![]() ![]() ![]() Cevap: Selvi Hanım, Torba Kanun'la düzenlenen doğum borçlanması hakkından siz de yararlanabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Not: Yazı dizimiz, TBMM’de kabul edilen Torba Kanun maddeleriyle ilgilidir ![]() ![]() BUGÜN
![]() |
|