|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anonim, kurulu, limited, müdürlere, yapılacak, üyelerine, yönetim, ödemeler, şirketlerde |
![]() |
Anonim şirketlerde Yönetim Kurulu üyelerine ,limited şirketlerde Müdürlere Yapılacak ödemeler. |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Anonim şirketlerde Yönetim Kurulu üyelerine ,limited şirketlerde Müdürlere Yapılacak ödemeler. ANONİM ŞİRKETLERDE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE, LİMİTED ŞİRKETLERDE MÜDÜRLERE YAPILACAK ÖDEMELER 04 Mart 2014 Rüknettin KUMKALE YMM ANONİM ŞİRKETLERDE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE, LİMİTED ŞİRKETLERDE MÜDÜRLERE YAPILACAK ÖDEMELER I- ANONİM ŞİRKETLER
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna göre yönetim kurulu üyelerine ödenecek ücretler, huzur hakkı, ikramiye ve primlerin tespiti genel kurulun devir edilemeyecek yetkileri içinde olup bu tip ödemeler genel kurul tarafından belirlenmektedir ![]() Türk Ticaret Kanunu’nun gene yukarıda belirtilen 408 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak, Yukarıda belirttiğimiz 408 ![]() ![]() Bunun yanında , Türk Ticaret Kanunu’nun Yönetim kurulu üyelerinin mali hakları başlıklı 394 ![]() ![]() ![]() Yukarıda belirtilen Türk Ticaret Kanunu’nun 394 ve 408 maddeleri hükümlerine göre, yönetim kurulu üyelerine ödenecek ücretler, huzur hakkı, ikramiye ve primlerin tespiti için ya esas sözleşmede bu konuda bir madde olmalı, yada genel kurul tarafından bir karar alınmış olması gerekmektedir ![]() 2 ![]() 2 ![]() ![]() Gelir Vergisi Kanunu’nun “Ücretin Tarifi” başlıklı 61 ![]() ![]() ![]() Aynı kanunun “Vergi Tevkifatı” başlıklı 94 ![]() ![]() ![]() Gelir vergisinin 103 maddesinde ise gelir vergisi oranları belirtilmektedir ![]() Buna göre, 285 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2014 takvim yılı gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınmak üzere aşağıdaki tutarlar belirlenmiştir ![]() 30 Aralık 2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 57 Seri No ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Yönetim Kurulu üyelerine ödenecek brüt huzur hakkından, gelir vergisi kanununun 103 ![]() ![]() ![]() 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4/b-3 maddesine göre “Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları” kısa ve uzun vadeli sigorta uygulaması açısından sigortalı sayılmakta ve 4/b kapsamında bulunmaktadırlar ![]() ![]() Bu nedenle ödenilen huzur hakkından sigorta kesintisi yapılmayacaktır ![]() 4 ![]() Yukarıda açıklanan mevzuatlar çerçevesinde Anonim Şirketlerde Esas Sözleşmede yazılı olması veya genel kurul tarafından tespit edilmesi şartı ile yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı ödemis yapılması olanağı bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Yapılan bu ödemelerde emsallik ilkesine uyulması aranacaktır ![]() ![]() II- LİMİTED ŞİRKET Yukarıda Anonim Şirketler için gerekli olan açıklamalar yapılmıştır ![]() ![]() Ortak olan Müdürlere yapılan ödemelerde, Gelir vergisi ve damga vergisi açısından yapılacak kesintiler Anonim Şirketler bölümünde belirtildiği gibi olacaktır ![]() Limited Şirket ortakları SGK açısından 4/b sigortalısı sayıldıklarından sigorta kesintisi yapılmayacaktır ![]() ![]() III- ÖZELGE Konu ile ilgili İstanbul Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen 31 ![]() ![]() ![]() T Sayı: 62030549-120[61-2012/1222]-1146![]() ![]() GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Tarih: 31/07/2013 Konu: 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu‘na göre kurulan tek ortaklı limited şirkette, şirket müdürünün kendisine maaş bağlayıp bağlayamayacağı ![]() İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, şirketinizin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre tek ortaklı limited şirket olarak kurulduğu belirtilerek, şirketin kurucusu, tek ortağı ve müdürü olan … a aylık sabit bir maaş ödemesi yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir ![]() 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin, birinci fıkrasında kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, ikinci fıkrasında safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır ![]() ![]() Öte yandan, Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde kurum kazancının tespitinde transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançların indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır ![]() “(1) Kurumlar, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunursa, kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılır ![]() ![]() (2) İlişkili kişi; kurumların kendi ortakları, kurumların veya ortaklarının ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurum ile idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu gerçek kişi veya kurumları ifade eder ![]() ![]() ![]() (3) Emsallere uygunluk ilkesi, ilişkili kişilerle yapılan mal veya hizmet alım ya da satımında uygulanan fiyat veya bedelin, aralarında böyle bir ilişkinin bulunmaması durumunda oluşacak fiyat veya bedele uygun olmasını ifade eder ![]() ![]() hükmü yer almaktadır ![]() 1 seri no ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir ![]() Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez ![]() 62 nci maddesinde ise “İş verenler, hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerdir ![]() hükümleri yer almaktadır ![]() Aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında tevkifat yapmak zorunda olan mükellefler sayılmış, aynı maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde de hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden Kanunun 103 ve 104 üncü maddelerine göre gelir vergisi tevkifatı yapılması gerektiği hüküm altına alınmıştır ![]() Bu hüküm ve açıklamalara göre; tek ortaklı olarak kurulan şirketinizde, hizmeti karşılığı, şirket müdürü … ‘a yapılacak ödemelerin ücret olarak kabul edilmesi gerekmekte olup ücret ödemeleri üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının numaralı bendine göre gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir ![]() Ancak, şirket tarafından … ‘a emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak ücret ödenmesi halinde Kurumlar Vergisi Kanununun transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtılması hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı ve emsaline göre fazla ödenen tutarların kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılamayacağı tabiidir ![]() Bilgi edinilmesini rica ederim ![]()
![]() |
|