Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aylığı, bağlanmasının, malullük, şartları

Malullük Aylığı Bağlanmasının şartları

Eski 02-04-2014   #1
Şengül Şirin

Malullük Aylığı Bağlanmasının şartları

Malullük aylığı bağlanmasının şartları

Merhaba, ben 15 Ekim 1998 sigorta girişliyim 3 bin 600 prim ve 15 yıl sigorta süresini doldurdum SGK'dan kıdem tazminatı yazımı aldım İşyerime gerekli başvuruyu yaptım ama işverenim bana makul bir süre çalışamayacağımı söyledi Böyle bir yasal hakkı var mıdır? Teşekkürler C Şahin

Cevap: 15 yıl 3 bin 600 gün sayısına göre kısmi emeklilik şartlarını yerine getirmişseniz Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) alabileceğiniz kıdem tazminatı yazısı ile işverenden kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz Tekrardan başka bir işte çalışabilirsiniz Kanun size bu şekilde bir hak tanımış Kıdem tazminatını alıp çalışmama ya da belli bir süre çalışmama durumu söz konusu değildir

Merhaba, Annem için malulen emeklilik için başvurduğumuz devlet hastanesi yüzde 40 epilepsi, yüzde 30 kardiyolojik, yüzde 20 tansiyon ve yüzde 8 romatizmal hastalık sonucu yaşla birlikte (62) toplam da yüzde 71 oranında rapor verdiler Biz de bu raporla SGK'ya başvurduk Sizce sonuç ne olur, malulen emeklilik talebimiz kabul edilebilir mi ? Saygılarımla şimdiden teşekkür ederim A Tan

Cevap: Aldığınız rapor malulen emeklilik için rapor şartından bir tanesidir SGK Sağlık Kurulu veya Yüksek Sağlık Kurullarınca raporlarınız incelenip neticelenecektir
Kanunun 26'ncı maddesi gereğince, sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının;
- Kanunun 25'inci maddesine göre malul sayılması,
- En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak bin 800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın bin 800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,
- Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması gerekmektedir
Ancak, 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur
Maluliyet durumunun tespiti için sevk işlemi yapıldığı tarihte sigortalılığını sonlandırması şartı aranmayacaktır Sigortalılık devam ederken de sigortalı sevk talebinde bulunabilmektedir Maluliyetine karar verilen sigortalının sigortalılığı aylık bağlanması talebinde bulunduğu tarihte sonlandırılmış olmalıdır

Merhaba, 3 çocuk gelir vergisi indirimini nasıl alabiliriz? Kanun yürürlüğe girdi mi? Selamlar S Serdar
Cevap: Asgari geçim indirimi uygulaması halen devam etmektedir 3 çocuk gelir vergisi maalesef yürürlüğe girmemiştir

Muhasebe Network

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com