![]() |
Yeni TTK İle Tasfiye Memurluğuna Atama |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Yeni TTK İle Tasfiye Memurluğuna AtamaYeni TTK İle Tasfiye Memurluğuna Atama Yeni TTK ile tasfiye memurluğuna atama konusunda değişiklikler yapılmıştır ![]() ![]() Yeni TTK’nın 536’ncı maddesi anonim şirketlerin tasfiyesi halinde tasfiye memurluğuna atamayı düzenlemektedir ![]() ![]() ![]() 536’ncı maddeye göre, “esas sözleşme veya genel kurul kararıyla ayrıca tasfiye memuru atanmadığı takdirde, tasfiye, yönetim kurulu tarafından yapılır ![]() ![]() ![]() Yönetim kurulu, tasfiye memurlarını ticaret siciline tescil ve ilan ettirir ![]() ![]() Şirketin feshine mahkemenin karar verdiği hâllerde tasfiye memuru mahkemece atanır ![]() Temsile yetkili tasfiye memurlarından en az birinin Türk vatandaşı olması ve yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması şarttır ![]() Kimler tasfiye memuru olabilecektir? 536’ncı madde düzenlemesi uyarınca tasfiye memuru olabilecekleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz ![]() 1- Esas sözleşme veya genel kurul kararıyla atananlar (Bunlar ortaklar olabileceği gibi üçüncü kişiler de olabilir), 2- Esas sözleşme veya genel kurul kararıyla atanan bulunmaması halinde yönetim kurulu, 3- Şirketin feshine mahkeme karar veriyor ise, mahkemenin atadığı kişiler, tasfiye memuru olabilecektir ![]() Tasfiye memurunun mahkemece atanması nasıl olacaktır? Şirketin feshine mahkemece karar verilmesi halinde tasfiye memurunun mahkemece atanacağına ilişkin düzenleme yeni bir düzenlemedir ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni TTK ile ise, mahkeme feshe karar verirken tasfiye memurunu da atayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Mahkemenin tasfiye memuru ataması için herhangi bir şart öngörülmemiştir ![]() ![]() ![]() Mahkeme tarafından tayin aynı zamanda bir azil işlemini gerektirecektir ![]() ![]() ![]() ![]() Tasfiye memurlarının ticaret siciline tescil edilmesi zorunlu mudur? Yönetim kurulu, tasfiye memurlarını ticaret siciline tescil ve ilan ettirecektir ![]() ![]() ![]() Tasfiye memurları ücret alabilecekler midir? Tasfiye ile görevlendirilenler esas sözleşmede veya atama kararında aksi öngörülmemişse olağan ücrete hak kazanacaklardır ![]() ![]() Tasfiye memurları yabancılardan oluşabilir mi? Temsile yetkili tasfiye memurlarından en az birinin Türk vatandaşı olması ve yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması şarttır ![]() ![]() ![]() Yeni TTK ile şirketin feshine mahkemece karar verilmesi halinde tasfiye memurunu mahkemenin ataması zorunlu hale getirilmiştir ve temsile yetkili tasfiye memurlarından en az birinin Türk vatandaşı olması ve yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması şarttır ![]() Kaynak: http://www.thelira.com/yazar/31/ekre...asil-olacaktir
![]() |
|