![]() |
Yönetim Kurullarının Görev ve Yetkileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Yönetim Kurullarının Görev ve YetkileriYönetim Kurullarının Görev ve Yetkileri ![]() ![]() Aynı kanunun 367’nci maddesi “yönetimin devri” ile ilgili düzenlemeyi içermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Yönetim, devredilmediği takdirde yönetim kurulu üyelerine aittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer yandan yönetim kurulu veya kendisine bırakılan alanda yönetim, kanun ve esas sözleşme uyarınca genel kurulun yetkisine bırakılmış bulunanlar dışında, şirketin işletme konusunun gerçekleştirilmesi için gerekli olan her çeşit iş ve işlemler hakkında karar almaya yetkilidir ![]() Ancak yönetim kurulunun tüm yetkilerini devretmesi ve dolayısıyla da şeklen oluşması mümkün değildir ![]() ![]() Yönetim kurulunun devredilemez ve vazgeçilemez görev ve yetkileri şunlardır: * Şirketin üst düzeyde yönetimi ve bunlarla ilgili talimatların verilmesi, * Şirketin yönetim teşkilatının belirlenmesi, * Muhasebe, finans denetimi ve şirket yönetiminin gerektirdiği ölçüde finansal planlama için gerekli düzenin kurulması, * Müdürlerin ve aynı işleve sahip kişiler ile imza yetkisini haiz bulunanların atanmaları ve görevden alınmaları, * Yönetimle görevli kişilerin, özellikle kanunlara esas sözleşmeye, iç yönelgelere ve yönetim kurulunun yazılı talimatlarına uygun hareket edip etmediklerinin üst gözetimi, * Pay, yönetim kurulu karar ve genel kurul toplantı ve müzakere defterlerinin tutulması, yıllık faaliyet raporunun ve kurumsal yönetim açılamamasının düzenlenmesi ve genel kurula sunulması, genel kurul toplantılarının hazırlanması ve genel kurul kararlarının yürütülmesi (uygulanması), * Borca batıklık durumunun varlığında mahkemeye bildirimde bulunulması ![]() Sözü edilen maddenin (c) bendi ile muhasebenin örgütlenmesi görevi yönetim kuruluna verilmiştir ![]() ![]() Diğer yandan bilindiği üzere Türk Ticaret Kanunu’nun 515’inci maddesi uyarınca, “Anonim şirketlerin finansal tabloları, Türkiye Muhasebe Standartları’na göre şirketin malvarlığını, borç ve yükümlülüklerini, öz kaynaklarını ve faaliyet sonuçlarını tam, anlaşılabilir, karşılaştırılabilir, ihtiyaçlara ve işletmenin niteliğine uygun şekilde şeffaf ve güvenilir olarak gerçeği dürüst, aynen ve aslına sadık suretle yansıtacak şekilde çıkarılır ![]() Bu madde dört kesin kuralı, daha açıkçası emredici ilkeyi içermektedir ![]() * Yılsonu finansal tabloları Türkiye Muhasebe Standartları’na göre çıkarılacak ![]() ![]() ![]() * Finansal tablolardan şirketin malvarlığı, borçları, yükümlülükleri, öz kaynakları ve faaliyet sonuçları anlaşılmalı ![]() * Finansal tablolar tam, anlaşılabilir, geçmiş yıllarla karşılaştırılabilir, ihtiyaçlara ve işletmenin niteliğine uygun, şeffaf, güvenilir olmalı ![]() * Şirketin durumunun resmini vermeli ![]() ![]() ![]() Yönetim kurulunun “Devredilemez görev ve yetkileri”, diğer yandan yönetim kurulunun sorumluluğu ile de bağlantılı bulunmaktadır ![]() VEYSİ SEVİĞ / İTO 27 ![]() ![]()
![]() |
|