![]() |
EPDK Kapsamındakiler Denetime Tabi Mi? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() EPDK Kapsamındakiler Denetime Tabi Mi?EPDK Kapsamındakiler Denetime Tabi Mi? Değerli okurlarımız, 15 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duyurudan anladığımız kadarıyla hadlerin altında kalan şirketlerin bağımsız denetim yükümlülüğünün devam edeceği vurgulanmaktadır ![]() ![]() ![]() 23 ![]() ![]() “(2) Ekli (II) sayılı liste kapsamında yer alan şirketler, tek başına veya bağlı ortakları ve iştirakleriyle birlikte listede belirtilen sınırlamalar dikkate alınarak, 6102 sayılı Kanun ile 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri çerçevesinde bağımsız denetime tabidir” denilmektedir ![]() (II) sayılı listenin 4’üncü maddesinde ise; “20/2/2001 tarihli ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu, 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu, 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ve 2/3/2005 tarihli ve 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Kanunu (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu düzenlemelerine tabi olarak faaliyet gösteren lisans, sertifika veya yetki belgesi sahibi şirketlerden (4046 sayılı kanun hükümlerine tabi kamu iktisadi teşebbüsleri hariç) aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayanlar ![]() a) Aktif toplamı 75 ![]() ![]() ![]() ![]() b) Yıllık net satış hasılatı 100 ![]() ![]() ![]() ![]() c) Çalışan sayısı 250 ve üstü ![]() Bilindiği üzere bağımsız denetime tabi olacak firmaları, yani kapsamı belirleme yetkisi Yeni TTK’nın 397’nci maddesi ile Bakanlar Kuruluna verilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ise, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuna ilişkin düzenleme yapılmıştır ![]() 660 sayılı KHK’nın birinci maddesi “amaç ve kapsam” başlığını taşır ve KHK’nın amacı, uluslararası standartlara uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarını oluşturmak ve yayımlamak, bağımsız denetimde uygulama birliğini, gerekli güveni ve kaliteyi sağlamak, denetim standartlarını belirlemek, bağımsız denetçi ve bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirmek ve bunların faaliyetlerini denetlemek ve bağımsız denetim alanında kamu gözetimi yapmak yetkisini haiz Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun kuruluş, teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir ![]() 660 sayılı KHK’nın 9’uncu maddesinde de kurulun görev ve yetkileri sayılmıştır ![]() ![]() ![]() 660 sayılı KHK’nın Geçici 1’inci maddesi kafaları karıştırmaktadır ![]() ![]() (2) Denetim standartları ve bağımsız denetimle ilgili olarak diğer kanunlarda yer alan hükümlerin bu Kanun Hükmünde Kararnameye aykırılık teşkil eden hükümleri uygulanmaz ![]() ![]() Birinci fıkra mevcut düzenlemelerin devamının Kurum tarafından yayımlanacak standartlar ve düzenlemelerin yürürlüğe girinceye kadar olduğunu hükme bağlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna örnek olarak, SPK’nın Tebliğ Taslağında Yeni TTK’nın 397’nci Maddesi ve Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca yapılan kapsam değişikliğini dikkate almasını gösterebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim, yukarıda EPDK kapsamındaki firmalara Bakanlar Kurulu Kararı ile getirilen üç şarttan ikisinin birlikte sağlanması halinde bağımsız denetime tabi olunacağı düzenlemesi, eski hükümlerin aynen devam ettiğini varsaymamız halinde geçersizliğini yitirmeyecek midir? Yani, eski düzenleme uyarınca EPDK kapsamındaki tüm firmaların bağımsız denetime tabi olduğu düzenlemesi Geçici birinci madde düzenlemesi uyarınca halen geçerli ise, Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan düzenlemenin bir anlamı var mıdır? Ya da, Bakanlar Kurulu Kararı hangi durumlarda uygulanacaktır? Bu Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Kurum tarafından yayımlanacak standart ve düzenlemeler yürürlüğe girinceye kadar, bu hususlara ilişkin mevcut düzenlemelerin uygulanmasına devam edileceği düzenlemesi mevcut düzenlemelerin ne zamana kadar devam edeceğini ortaya koymaktadır ![]() ![]() ![]() 660 sayılı KHK’nın Geçici birinci maddesinin ikinci fıkrası ise, birinciyi maddeyi tamamlar niteliktedir ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak, EPDK tarafından yapıldığını varsaydığımız duyuru gerçek ise, bu duyuru Bakanlar Kurulu Kararı ile çelişmektedir ![]() ![]() Kaynak: http://www.thelira.com/yazar/31/ekre...denilebilir-mi
![]() |
|