Bu Fakültelerde Okuyanlar Dikkat | 

| 

| 
		#1 | 
| 

Şengül Şirin 

| 

Bu Fakültelerde Okuyanlar DikkatBazı fakülteler 2 yıla bazıları ise 3 yıla indiriliyor ![]() ![]() ![]() YÖK taslağına eklenen maddeyle 4 yıl okutulan işletme, turizm ve otelcilik ile bankacılık gibi bölümlerin 2 seneye düşmesi, mühendislik ve eczacılık 5, mimarlık ve diş hekimliği 6 yıla çıkacak ![]() ![]() ![]() FAKÜLTELERDE DEĞİŞİKLİK Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK Yasa Taslağı'na eklediği bir madde ile üniversitelerde okutulan bölümlerin eğitim sürelerinde değişiklik yapılmasını istedi   Milliyet'in haberine göre; bu kapsamda mevcut  sistemde çoğu üniversitede lisans bölümü oldukları için 4 yıl okutulan  işletme, turizm ve otelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin 2  seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji gibi bölümlerin  ise 3 seneye indirilmesi planlanıyor  Değişiklik yapılırsa, mühendislik  ve eczacılıkta eğitim süresinin 5, mimarlık ve diş hekimliğinde ise 6  yıla çıkarılması gündeme gelecek![]() TASLAĞA EKLENDİ Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın, görüş ve önerilerini içeren bir önyazı ile Başbakanlığa gönderdiği YÖK Yasa Taslağı'nda, üniversitelerde okutulan bölümlerin eğitim sürelerinde değişiklik yapılmasını istediği öğrenildi    Yazısında Türkiye'de tıp fakülteleri hariç bütün lisans programlarının 4  yıl eğitimi kapsadığını hatırlattığı belirtilen Avcı'nın, eğitim  sürelerinde bölümde okutulan derslerin ağırlığı göz önünde  bulundurularak yeniden planlama yapılması gerektiğine dikkat çektiği  ifade edildi![]() MEVCUT SİSTEMDE İKİYE AYRILIYOR Türkiye'de mevcut sistemde, programlar lisans ya da ön lisans programları olarak ikiye ayrılıyor   Lisans programları 1 yıl yabancı dil hazırlık  eğitiminin ardından 4 yıl alan eğitimini içerirken, ön lisans  programları 1 yıl hazırlık eğitiminin ardından 2 yıl alan eğitimi  programını kapsıyor  Bir istisna olarak tıp fakültelerinde ise  öğrencilere 6 yıl boyunca eğitim veriliyor![]() HUKUK, TARİH, SOSYOLOJİ 3 YIL OLACAK Bakanlığın "eğitim süreleri düşürülsün" önerisinin ayrıntılarına göre işletme, turizm ve otelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin eğitim süresinin 2 seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji, ekonomi, edebiyat gibi bölümlerin ise 3 yıla düşürülmesi planlanıyor    Düzenleme yapılırsa, mühendislik ve eczacılıkta eğitim süresinin 5 yıla,  mimarlık ve diş hekimliği bölümlerinde ise 6 yıla çıkarılmasının  gündeme gelmesi bekleniyor  Yeni sistemde, isteyen öğrencinin alan  eğitimine geçmeden önce, üniversitede 2 yıl "temel eğitim" alabileceği  bir model üzerinde de duruluyor 

Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz 
			  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 

| 
| 
		 |