|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
değişiklikler, dernekler, getirilen, hali, ile, izahı, yapılan, yeniliklerin, yönetmeliği, yönetmeliğinde |
![]() |
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Son Değişiklikler İle Getirilen Yeniliklerin İzahı (Dernekler Yönetmeliği Son Hali) |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Son Değişiklikler İle Getirilen Yeniliklerin İzahı (Dernekler Yönetmeliği Son Hali)11 Şubat 2013 Mintez ŞİMŞEK Müfettiş Türk Kızılay'ı Teftiş Kurulu DERNEKLER YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLER İLE GETİRİLEN YENİLİKLERİN İZAHI İlk defa 31 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bahse konu 23 ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu madde ile getirilen en önemli yenilik, daha önce derneklerce tutulması zorunlu olan defterlerden, Alındı Belgesi Kayıt Defteri, Demirbaş Defteri ve Envanter Defterlerinin isteğe bağlı olarak tutulmasıdır ki, bundan böyle İsteyen dernekler Alındı Belgesi Kayıt Defteri, Demirbaş Defteri ve Envanter Defterlerini tutmayabileceklerdir ![]() Yine yapılan değişiklik sonucunda bundan böyle, Derneklerce tutulan Büyük Defter (Defter-i Kebir)’in onay zorunluluğu kaldırılmıştır ![]() Yapılan değişiklik neticesinde, Yönetmeliğin 36 ![]() “Ancak, Yevmiye Defteri, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilir ![]() ![]() Bundan böyle, Bilanço esasına göre defter tutan Dernekler, gelecek yıl içerisinde tutacakları Yevmiye Defterlerini içinde bulundukları yılın Aralık ayında tasdik ettirmek zorundadır ![]() Derneklerce form ve sürekli form şeklinde tutulan ve İl Dernekler Müdürlükleri veya noterlere onaylatılarak kullanılan defterlerin (yevmiye defteri hariç) her yıl yeniden onaylatılması zorunluluğu kaldırılmıştır ![]() Bundan böyle, İşletme esasına göre defter tutan dernekler tüm defterlerini, Bilanço esasına göre Defter tutan dernekler ise Yevmiye Defteri hariç tüm defterlerini sayfaları bitene kadar kullanabilecektir ![]()
![]() “Madde 38 – Dernek gelirleri alındı belgesi ile tahsil edilir ![]() ![]() Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dernekler tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri Ek-14’te yer alan Ayni Yardım Teslim Belgesi ile yapılır ![]() ![]() Bu belgeler; Ek-13, Ek-14 ve Ek-15’te gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde, dernekler tarafından bastırılır ![]() ![]() Bastırılan belgelerin adedi ile seri ve sıra numaralarının, onbeş gün içinde basımevleri tarafından mülki idare amirliğine bildirilmesi zorunludur ![]() Yapılan değişiklik ile derneklerce, Gider Pusulası ve Gider Makbuzu düzenlenecek hal ve durumlar ayrı ayrı izah edilmiş olup, Dernekler bundan böyle, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için 04 ![]() ![]() ![]() Gider Pusulası düzenlemeyi gerektirmeyen ödemeler(burs ödemesi, nakdi yardım vb ![]() ![]() Yine dernekler tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri için kullanılan Ayni Yardım Teslim Belgesi düzenlenirken bir kişiye yapılacak yardımlar için Ek-14/A, birden çok kişiye yapılacak yardımlar için ise Ek-14/B olarak iki ayrı şekilde düzenlenecektir ![]() Diğer taraftan yukarıda detayı verilen Ek-13, Ek-14 ve Ek-15’ i basan basımevlerinin, bastıkları bu belgelerin seri ve sıra numaraları ile adedini onbeş gün içinde mülki idare amirliğine bildirmeleri gerekmektedir ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Dernekler bundan böyle, Kaybolan ve/veya çalınan Alındı Belgeleri konusunda herhangi bir zorunlu işlem yapmayacak, Kayıp Alındı belgeleri hususunda İl Dernekler birimlerine herhangi bir bildirimde bulunmayacaklardır ![]()
![]() “Madde 46 – Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir ![]() ![]() ![]() Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılan değişiklik ile bundan böyle, Dernek Yönetim Kurulu asil üyeleri, adlarına yetki belgesi düzenlenmeden Dernek adına gelir tahsil etme yetkisine haiz olacaklardır, Dernek Yönetim Kurulu asil üyeleri dışında herhangi bir kişiye dernek adına gelir toplama yetkisi verilmek istendiği takdirde, yetki verilecek kişi adına Ek:19’da yer alan Yetki Belgesi düzenlenecektir ![]() ![]()
a) En az bir yıldan beri faaliyette bulunması, b) Amacı ve bu amacı gerçekleştirmek için giriştiği faaliyetler ve yaptığı hizmetler ile gelecekte yapılması düşünülen işlerin; üyelerinin dışında topluma yararlı sonuçlar verecek nitelikte olması, c) Benzer amaçlı dernekler arasında en çok üyeye sahip olması, ç) Son üç yıl içinde, kendi üyeleri dışında ulusal veya uluslararası alanda yaptığı en az üç proje veya faaliyetini belgelendirmesi, d) Yerleşim yerinin bulunduğu il dışında, en az üç ilde şube veya temsilciliğinin bulunması, e) Bu konuda genel kurulunda karar almış olması ![]() Şartları aranacaktır ![]()
“Dernek lokallerinde alkollü içki kullanılması mülki idare amirinin iznine bağlıdır ![]() ![]() ![]() Aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir ![]() “Dernek lokallerinde, halkın huzur ve sükûnu ile kamu istirahatı açısından sakınca bulunmaması kaydıyla yapılacak ölçüm ve kontrolü müteakip, mülki idare amirinin kararıyla canlı müzik izni verilir ![]() ![]() ![]() Canlı müzik izni verilen yerlerde, belirlenen saatler dışında ve ilgili mevzuatta belirtilen ses seviyelerinin üstünde halkın huzur ve sükûnunu bozacak şekilde yayın yapılması durumunda izin iptal edilir ![]() ![]() Dernek yöneticileri veya 60 ıncı maddede belirtilen sorumlu müdürler, canlı olarak veya elektronik cihazlarla yapılan müzik yayınının tespit edilen saatleri aşmamasını ve gerekli ikaz levhalarının asılmasını sağlar ![]() Yine Yönetmeliğin 66 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir ![]() “Kumar oynatıldığı, izinsiz içki kullanıldığı, umuma açık yer durumuna geldiği veya yazılı uyarıya rağmen, 63 üncü maddede belirtilen lokal yönergesine veya bu Yönetmelikte belirtilen lokaller ile ilgili diğer usul ve esaslara aykırı hareket edildiği tespit edilen lokaller, mülki idare amiri tarafından otuz günü geçmemek üzere geçici süreyle faaliyetten men edilir ![]() Yönetmeliğin 67 nci maddesine ise aşağıdaki fıkra eklenmiştir ![]() “Lokal açma ve işletme izin belgesi iptal edilen derneklerin lokal açma başvuruları, iptal tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe incelemeye alınmaz ![]() Lokal olarak açılacak yerler ile Okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim resmi ve özel okul binaları ile özel eğitime muhtaç bireylerin devam ettikleri kurumlar arasındaki mesafenin ölçülmesine ilişkin olarak; Yönetmeliğin 71 inci maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi; “Bu tespitleri yaptırmaya Lokal Açma ve İşletme İzin Belgesini veren mülki idare amirliği yetkilidir ![]() Mesafenin ölçülmesi konusunda, il dernekler müdürlükleri yerine, lokal açma ve işletme izin belgesini veren İlgili mülki amirlik (kaymakamlık)’ in yetkili olması kuralı getirilmiştir ![]()
“Gerekli görülen hallerde protokol, proje ve diğer belgelerin bir örneğinin dernekler birimine verilmesi istenir ![]() Şeklinde değişiklik yapılarak, Kamu kuruluşları ile ortak yürütülen projelerde yönetmeliğin önceki halinde bildirimi zorunlu olan Ek-23 Proje Bildirimi yürürlükten kaldırılmıştır ![]()
![]() “Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler ![]() ![]() ![]() ![]() Şeklinde değiştirilmiş olup, bundan böyle dernekler üyelerini Genel Kurula çağırırken;
![]()
![]() “Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren ve Ek-3’te yer alan Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliğine verilir ![]() ![]() Şeklinde değişiklik yapılmış, yapılan değişiklik ile evvelce Genel Kurul Sonuç Bildirimi ile birlikte mülki amirliğe verilmesi mecbur olunan ekler yürürlükten kaldırılmıştır ![]() ![]() Diğer taraftan Yönetmeliğin eski halinde “Tüzük değişikliği yapılmışsa, tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile dernek tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış örneği” istenmekte iken yapılan değişikliklerle, Dernek Genel Kurulunda Tüzük Değişikliği yapılmış ise bundan böyle; Yalnızca “Genel Kurul Toplantı Tutanağı" ile "Dernek Tüzüğünün Yalnızca Son Şekli" mülki amirliğine verilecek, Değişen Tüzüğün tüm sayfalarının yönetim kurulu üyelerinin tamamı yerine, Yönetim Kurulu üyelerinin salt çoğunluğunca imzalanması yeterli olacaktır ![]()
![]() “Madde 19 – Yurtdışından yardım alacak olan dernekler Ek-4’te belirtilen Yurtdışından Yardım Alma Bildirimini doldurup mülki idare amirliğine bildirimde bulunurlar ![]() Olup, Yönetmeliğin 20 ![]() ![]() Yurtdışından yardım alan dernekler bundan böyle, Yurtdışından Yardım Alma Bildirimini iki nüsha yerine bir nüsha olarak vereceklerdir ![]() Yurtdışından Yardım Alma Bildiriminin ekinde "Yardımın aktarıldığı hesaba ilişkin dekont", "Ekstre" "Protokol", "Sözleşme", Yetkili Organın Karar Örneği", ve benzeri belgeler verilmeyecektir ![]() Yine bildirimin mülki amirlikçe onaylı bir suretinin ilgili bankaya ibraz edilmek üzere başvuru sahibine verilmesi uygulaması da kaldırılmıştır ![]()
![]() ![]() ![]() “Ayrıca, temsilcilik veya şube açma başvurularında Ek-9’da yer alan örnek statüdeki bilgileri ihtiva eden statünün de verilmesi zorunludur ![]() Yapılan bu değişikliklerle Dernekler Yönetmeliğinin Ek-7'si yürürlükten kaldırılarak, Ek-9'u değiştirilmiş, bunun sonucunda; merkezi Türkiye dışında bulunan yabancı dernek, vakıf ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların Türkiye'de temsilcilik veya şube açma başvurularında vermeleri gereken bildirimler, Ek-9 olarak tek bir belgede bütünleştirilmiştir ![]()
![]() Dernekler Yönetmeliğinin son hali ile yürürlükteki aşağıda sunulmuştur ![]() --------------------------- Ek 1:Dernekler Yönetmeliği Son Hali Ek 2:Dernekler Yönetmeliği Ekleri Kaynak;http://www ![]() ![]() ![]()
![]() |
|