| 
	|||||||
   ![]()  |  

| 
		 | 
	Konu Araçları | 
| geliyor, kıyafet, serbestisi, üniversitelere | 
Üniversitelere de Kıyafet Serbestisi Geliyor | 

| 

| 
		#1 | 
| 

Şengül Şirin 

| 

Üniversitelere de Kıyafet Serbestisi GeliyorÜniversitelere de kıyafet serbestisi geliyor Son şekli verilerek Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilen Yükseköğretim Yasa Taslağı'nda biri öğrencileri, biri de öğretim üyelerini ilgilendiren 2 yeni madde dikkat çekti ![]() Eğitim öğretim hürriyeti başlıklı 4   maddede tüm öğrencilerin eşit eğitim  hakkına sahip olduğu belirtiliyor  Siyasi düşünce, dil, din, mezhep,  inanç, ırk, cinsiyet ve kılık kıyafet tercihi nedeniyle herhangi bir  ayrım gözetilmeksizin  Taslağın "Eğitim öğretim hürriyeti" başlıklı 4  maddesi şöyle: "Her öğrenci eğitim  öğretim hak ve hürriyetinden siyasi düşünce, dil, din, mezhep, inanç,  ırk, renk, cinsiyet, kılık-kıyafet tercihi ve sebeplerle herhangi bir  ayrım gözetilmeksizin eşit olarak yararlanır  Hiçbir öğrenci yukarıda belirtilen sebeplere dayalı olarak eğitim-öğretim hakkından ve hürriyetinden mahrum bırakılamaz "Öğretim üyelerine de kılık kıyafet serbestisi "Bilimsel ve akademik hürriyet ve teminat" başlıklı 5   madde ise öğretim üyelerine ilişkin  Tıpkı öğrenciler  gibi onların da dil, din, ırk, cinsiyet, mezhep, kılık kıyafet tercihi  gibi nedenlerle ayrıma uğratılamayacağı belirtiliyor  Böylece taslak hem  öğrenciler hem de öğretim üyeleri için  kılık kıyafet konusunda serbestlik getiriyor  Madde metni şöyle: "Her  öğretim elemanı siyasi düşünce, dil, din, mezhep, inanç, ırk, renk,  cinsiyet, kılık-kıyafet tercihi ve diğer sebeplerle herhangi bir ayrım  gözetilmeksizin serbestçe eğitim-öğretim, araştırma, geliştirme, yayın yapma ve akademik faaliyetlerde bulunmak hakkına ve hürriyetine sahiptir "Taslakla başörtü, sakal gibi tercihlerin önü açılıyor ![]() "Rektör seçiminde bağışçılar da söz sahibi olacak" Taslağa göre, öz geliri ve akademik faaliyet puanı yüksek üniversiteler, öğretim üyelerinin çoğunluğunun onayı halinde konsey oluşturabilecek   Bu  üniversitelerde rektörü de konsey seçecek  Taslakta, rektör seçimine  yönelik konseyi olmayan devlet üniversiteleri için ise 3 alternatif  getiriliyor  İlk alternatife göre, öğretim üyeleri, üniversiteye mali destek sunan dış paydaşlar ve mezunlardan oluşan bir "Rektör Adaylarını Belirleme Komisyonu" kurulacak ve o komisyonun belirleyeceği 3 rektör adayından birini Cumhurbaşkanı atayacak![]() Cnntürk  com'un haberine göre, ikinci alternatife ise, mevcut durumda olduğu gibi rektör olmak isteyen adaylar Senatoya başvuracak  Üniversitede yapılacak oylama sonucu en yüksek oyu alan aday, Cumhurbaşkanınca atanacak![]() Son alternatife göre de rektör seçimi için, öğrenci ve öğretim üyelerinden oluşan bir Üniversite Meclisi kurulacak   Bu  Meclisin belirleyeceği 3 rektör adayından birini Cumhurbaşkanı atayacak  Cumhuriyet Haber Portalı 

Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz 
			  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 

| 
| 
		 |