09-11-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bir Fare İle Tavşanın Gelişme Dönemleri
1 türkiyedeki kömür madeni üretimiyle ilgili bilgiler
1 sorunuzun cevabına buradan (Bir Fare İle Tavşanın Gelişme Dönemleri) ulaşabilirisniz
2 Sorunuz için farelerin gelişim süreci ile ilgili çok fazla detay bulamadım umarım işinize yarar buduğum bilgiler
Fareler çok fazla ve çok sık doğuran canlılardır Birçok canlı gibi yumurtlama sistemi ile değil de canlı doğurarak ürerler Fare canlısı her yıl yaklaşık 6-7 kere ürerler Her üremelerinde en az 9–10 yavru doğuran farelerin yaşadıkları alan ve türlerine göre bu sayı değişebilir Örnek olarak fındık faresi, çatı faresine oranla daha çok yavru doğurur
Tavşanlar ile ilgili aradğın bilgiyi bu konu içerisinde bularbilirsin

AVŞANLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER:
Tavşanların burunlarında dokunma hücreleri vardır ve iyi koku alırlar Üst dudakta aşağı yukarı haraket eden 20-25 adet duyum iplikçikleri vardır Bu duyum hücrelerini kullanarak çevre hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştıkları için tavşanların burunları ve üst dudakları sürekli olarak hareket halindedir DEVAMI  
TAVŞAN DAVRANIŞLARI:
Tavşanlar doğada av konumunda oldukları için ürkek canlılardır Bu sebeple yeni bir ortama uyum sağlaması biraz zaman alabilir DEVAMI  
TAVŞANIN ZOOLOJİK SİSTEMDEKİ YERİ :
Tavşanlar kemirgenler takımında değil, tavşan biçimliler takımında yer alır DEVAMI  
TAVŞANLARDA BESLENME
Tavşanımızı doğru bir şekilde besleyebilmek için öncelikle tavşanların sindirim fizyolojisini iyi bilmemiz gerekir Tavşanların sindirim sistemi insanlardan ve kedi köpek gibi diğer evcil hayvanlarımızdan oldukça farklıdır DEVAMI  
YAVRU TAVŞANLARDA BESLENME
Sütten kesilen yavrulara verilecek gıdaların nem oranı çok düşük olmalıdır Bunun nedeni yine sekumlarında ki mikroorganizma topluluğu ile ilişkilidir DEVAMI  
YETİŞKİN TAVŞANLARDA BESLENME
Beslenmede kaba yemin (kuru ot) önemi çok fazladır Bunun birkaç nedeni vardır DEVAMI  
TAVŞANLARDA BAKIM:
Eğer evinizde bir tavşan beslemeye karar vermişseniz ilk düşünmeniz gereken şey tavşanınızı nerede barındıracağınızdır DEVAMI  
KEMİRME :
Tavşanlar için kemirmek bir alışkanlık değil, bir yaşam biçimidir Onlar bize zarar vermek için değil, sağlıklarını korumak için kemirirler DEVAMI  
TAVŞANLAR NASIL TUTULUR ?:
"Tavşanlar Kesinlikle Kulaklarından Tutularak Kaldırılmaz" DEVAMI  evet lütfen kulağından tutmayınız çok kötü canı acır çünkü kulakları çok küçük
Evet beni tavşanımın resmi avatarımda var ama gif tavşan besleyenlere öğüt
Dişi tavşan, doğumdan 2?3 gün önce göğüs ve karın altı tüylerini yolarak otlarla birlikte doğacak yavruları için yuva hazırlamaya başlarlar ve burada doğumunu gerçekleştirir Doğum genellikle gece olur Tavşanlarda bir batında doğan yavru sayısı 1?15 arasında değişmekle beraber, ortalama olarak 6-10 arasındadır Doğum çoğunlukla kolay gerçekleşir ve 30 dakikada tamamlanır Bazı hallerde 5-10 saat ara ile iki partide tamamlanır Tavşan yavruları, tüysüz ve gözleri kapalı olarak doğarlar Doğumdan sonra birkaç gün içinde tüylenmeye başlarlar ve 10-12 gün içerisinde gözleri açılır
Doğumdan sonra dikkat edilmesi gereken önemli bir noktada; yavru ve anne tavşanları mümkün olduğunca rahatsız etmemektir Özellikle tavşan yavrularını çok küçükken kucağınıza almanız yada sevmeniz durumunda, anne tavşan yavrularına sinmiş olan yabancı kokuyu hissederek yavruları reddedebilir Tavşan yavruları en azından sütten kesilip annelerine muhtaç olmayacak duruma gelene kadar yavrulara mümkün olduğunca el sürmemelisiniz
TAVŞANLARDA ÜREME
Yabani tavşanlarda üreme ilkbahar ve yazın yüksek olmasına karşın evcil tavşanlarımız uygun beslenme ve çevre şartlarının sağlanması durumunda senenin herhangi bir ayında yavrulayabilirler
Tavşanlarda gebelik süresi ortalama 31-32 gün, emzirme süresini de 6-8 hafta kadardır
Hafif tavşan ırkları yaklaşık olarak 4-5 aylık, orta ağırlıktaki ırklar 5-6 aylık, iri ırklar 8-10 aylık olduklarında çiftleşebilirler Dişi tavşanlar ergin ağırlığının %75 ine ulaştıkları zaman gebe kalabilmek için yeterli büyüklüğe ulaşmış durumdadırlar Erkek tavşanlar dişilerden 1-2 ay daha geç cinsel olgunluğa erişirler
Tavşanlarda Kızgınlık :
Dişi tavşanların erkek tavşanı çiftleşme için kabul etme dönemine kızgınlık denir Erişkin tavşanlar her 16 günün 14'ünde çiftleşmeyi kabül ederler Genel olarak kızgınlık gösteren dişi tavşan huzursuz ve saldırgan olur, iştah azalması, yuva hazırlama, yemlik ve suluklara çenesini sürtme gibi davranışlar görülür Çoğu zaman vulva şiş, kırmızı ve nemlidir Tavşanlarda kızgınlık belirtileri birkaç gün, bazı dişilerde çiftleşinceye kadar birkaç hafta sürebilir
Tavşanlarda Çiftleşme :
Kızgınlık belirtileri gösteren dişi tavşan çiftleştirmek için erkeğin yanına götürülmelidir Çünkü dişi tavşan bu dönemde, kendi bölgesinde başka bir tavşan istemez ve erkeğe saldırarak yaralayabilir Aynı şekilde erkek tavşanda yabancı bir ortamda çiftleşmeye istek göstermeyebilir
Tavşan yavruları için besleme anne sütünü yeteri kadar alması ile başlar Yavru bir tavşan annesinden 30 ila 45 gün (en azından 3-4 hafta) süt emmesi gerekmektedir Burada onların yeteri kadar süt emmeleri çok önemlidir Çünkü anne sütü ile gerekli bağışıklık elemanlarını almaktadırlar Yavrular bu bağışıklık elemanlarını anne sütü haricinde başka hiçbir besinden alamazlar
Burada süt sadece tavşan sütü olmalıdır Yani yeni aldığınız yavrunuz erken sütten kesildi ise yavrunun süt ihtiyacı var diye inek sütü verilmemelidir Çünkü inek sütü ile tavşan sütü, kompozisyon açısından büyük farklılıklar içerir ve bu farklılıklar yavru tavşanlara zarar verir
Tavşan ve inek sütünün bileşimi
Tavşan Sütü İnek Sütü
Kuru Madde
26,1-26,4
13
Ham Protein
13,2-13,7
3,5
Yağ
9,2-9,7
4
Kül
2,4-2,5
0,7
Laktoz
0,86-0,87
5
Sütten kesilen tavşan yavrularına verilecek gıdaların nem oranı çok düşük olmalıdır Bunun nedeni yine körbağırsaklarında bulunan mikroorganizma topluluğu ile ilişkilidir Yüksek nem içeren gıdalar tavşanların sekumlarında daha farklı mikroorganizmaların gelişmesine sebep olmakta ve istenilen mikro flora düzeyi gelişememektedir Bunun sonucunda tavşanlarda ishal gelişmektedir Özellikle genç yaşlarda beslenme bozukluğuna bağlı gelişen ishal olgularında, yavruların kurtulma şansı çok düşüktür Bu sebeple sütten kesimden sonra bol miktarda nem oranı çok düşük kuru ot (kuru yonca-kuru saman) ve daha az oranda pelet yem verilmesi gerekmektedir
Tavşan yavruları 3 haftalık olduktan sonra anne sütü ile beraber kuru yonca-kuru saman ve pelet yem tüketmeye başlarlar Bu yüzden aldığınız yavru çok küçük ise ona bu tip gıdalar verilebilir Eğer bu yemler olmadığında tavşan dışkısında yumuşamalar başlar
Yavru bir tavşan 1 aylıkken sütten kesildiği zaman ortalama 400 - 600 gr canlı ağırlığa sahip olur Onu aldığımızda ağırlığını kontrol ederek erken sütten kesilip kesilmediğini anlarız Erken sütten kesilen bir yavruya daha itinalı yaklaşmamız gerekecektir
Tavşanların beslenmesinde diğer bir noktada onlara sebze ve meyve vermenin zamanıdır Tavşanınız en azından 3 aylık olmadığı sürece ona sebze vermemelisiniz 3 aylık olduğunda çok çok düşük miktardaki sebzelerle tavşanınızı alıştırmaya başlayabilirsiniz Ancak tavşanınıza sebze verdikten sonra onu gözlemlemeli ve ishal başlamışsa sebzeyi kesip kuru ot ve samanla desteklemelisiniz Tavşanınıza meyve vermek için 6-7 aylık olmasını beklemenizi öneririz Çünkü tavşanınızın sindirim sisteminin gelişimi tam olarak gerçekleşmemiştir
Kızgınlık dönemindeki dişi tavşan çiftleşmeye izin verecek şekilde arka kısmını yukarıya kaldırır Kızgınlık göstermeyen tavşan bir köşede çömelme vaziyeti alır yada erkek tavşana karşı saldırganlaşır Dişi tavşanın çiftleşmeyi kabul etmesi durumunda, çiftleşme 5-50 saniye içinde tamamlanır ve erkek tavşan karakteristik bir ses çıkararak geriye yada yana doğru yıkılır Çiftleşmeden sonra dişi ve erkek ayrılmalıdır Gebe kalan dişiler erkekle tekrar çiftleşmeyi reddeder, yumak şeklinde durur, sırtına elle dokunulunca erkeği reddeder gibi pozisyon alır ve garip sesler çıkarır
Tavşanımızı doğru bir şekilde besleyebilmek için öncelikle tavşanların sindirim fizyolojisini iyi bilmemiz gerekir Bir kaç basit bilgiyle aslında tavşanlarda beslenme kaynaklı ishaller ile yine sindirim sisteminde sayıları yanlış beslenme sonucunda hızlı bir şekilde artarak ani ölümlere sebep olan Clostridium türleri gibi bazı zehirleyici mikroorganizmalardan kaynaklanan ölümleri, bağısak tıkanmaları, diş problemleri v b bir çok sindirim sistemi kaynaklı hastalığın ortaya çıkışını önleyebiliriz Bu konulara tavşan hastalıkları bölümünde ayrıntılı olarak değinilecektir
Tavşanların sindirim sistemi insanlardan ve kedi köpek gibi diğer evcil hayvanlarımızdan oldukça farklıdır Tavşanların körbağırsağında (sekum) bulunan fermentatif karakterli yararlı mikroorganizmalar özellikle selüloz gibi sindirimi güç besinlerin parçalanması sağlamakta, böylelikle hem kendi ihtiyaçları olan besinleri elde edip hemde tavşana parçalanmış sindirimi kolay besinler sunmaktadırlar Tavşanların körbağırsağında yaşayan bu fermantatif mikroorganizmalar, tavşanların sindirim fizyolojilerinde çok önemli bir yer tutarlar Özellikle bilinçsiz bir şekilde ağız yoluyla kullanılan antibiyotikler sekumdaki yararlı mikroorganizmaları öldürebileceği ve tavşanın besinleri sindiriminde sorunlara yol açabileceği için; bu tür ilaçlar mutlaka veteriner hekim kontrolünde ve önerisiyle kullanılmalıdırlar
Tavşanlar otobur hayvanlardır ve bu sebeple beslenmeleri bitkisel yemlere dayanır Sözlü olarak söylendiğinde herkesin tabikii biliyorum dediği ve hatta komik bulduğu ama pratikte hep unuttukları bir anahtar cümle vardır "Tavşanlar tavşandır, insan değildirler " Bu sebeple tavşanlara insanlara özel olan abur cubur şeyleri vermemeliyiz Biz nasıl onların yediği herşeyi yemiyorsak (örneğin kuru yonca gibi) onlarıda kendi sindirim sistemi fizyolojilerine uygun olan besinlerle beslemeli, yemeyi seviyor olsalar bile doğal ortamda bulamayacakları abur cubur gıdalardan uzak tutmalıyız Sindirim sistemlerini diğer hayvanlarla kıyaslayacak olursak, atlarınkine daha çok benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz
Tavşanlar az miktarda fakat sık sık yerler Tavşanlar yumuşak dışkı ve zeytin tanesi şeklinde olan sert dışkı olmak üzere iki çeşit dışkı üretirler Yumuşak dışkı belli aralıklarla çıkarılır ve bu dışkıyı tavşan direkt olarak anüsten emerek alır ve çiğnemeden yutar, bazen yerden de alabilir Etrafı sümüksü bir tabaka ile çevrilmiş halde bulunan yumuşak dışkı yaklaşık % 70 su içerir ve üzüm salkımına benzer (Soldaki resim) Protein, özellikle B grubu vitaminleri ve mineral bakımından zengindir Yumuşak dışkı aynen yem gibi sindirim olaylarına maruz kalır Bu durum tavşan yavruları ana sütüne ilaveten katı yem yemeye başladıklarından sonra (yaklaşık 3 haftalık yaştan itibaren) görülen fizyolojik, yani tavşanlar için doğal bir durumdur
|
|
|