Maya - Maya Türleri - Maya Çeşitleri Hakkında Bilgiler Biyolojik Bilgiler |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Maya - Maya Türleri - Maya Çeşitleri Hakkında Bilgiler Biyolojik BilgilerMaya Mayalar tek hücreli mantarlardır Bazı türleri ekmek kabartmak alkollu içki fermantasyonu ve hatta yakıt pillerinin çalışmasında kullanılır Çoğu maya Ascomycota bölümüne ait olmakla beraber bazıları Basidiomycota'ya aittirler Bazı mayalar örneğin Candida albicans insanlarda enfeksiyona yol açar (kandidiyaz) Binden fazla maya türü tanımlıdır En yaygınca kullanılan maya olan Saccharomyces cerevisiae binlerce yıl önce şarap bira ve ekmek yapımı için evcilleştirilmiştir Maya sözcüğü Türkçe'ye Farsça'dan girmiştir Fizyoloji Maya türleri zorunlu aerobik veya istemli anaerobik (fakültatif anaerobik) fizyolojiye sahip olabilirler Zorunlu anaerobik maya türü bilinmemektedir Oksijen yokluğunda fermantatif mayalar enerji elde etmek için karbonhidratları karbon diyoksit ve etanol (alkol) veya laktik asite dönüştürürler Biracılık ve şarapçılıkta ortaya çıkan etanol şişelenir ekmek yapımında ise etanol buharlaşır açığa çıkan karbon diyoksit ekmeği kabartırKaynakwh: Maya - Maya Türleri - Maya Çeşitleri - Mayalar Hakkında Bilgiler Örneğin glikoz fermantasyon reaksiyonu özetle şöyledir: C6H12O6 (glikoz) →2C2H5OH + 2CO2 Biyoteknolojide kullanımı Mayanın faydalı fizyolojik özellikleri onun biyoteknoloji alanında kullanılmasına yol açmıştır Şekerlerin maya tarafında fermantasyonu bu teknolojinin en eski uygulamasıdır Ekmek mayası ekmek imalatında bira mayası bira fermantasyonunda kullanılır Maya şarap yapımında da kullanılır Modern biyoteknolojide maya başka canlılara ait proteinlerin ucuz yolla üretiminde kullanılmaktadır Örneğin insülin interferon gibi insan proteinleri hepatit B virüsünün kabuk proteinleri (aşı üretimi için) maya tarafından üretilebilmektedir Üremesi Maya tomurcuklanma yoluyla eşeysiz olarak veya askospor oluşumu yoluyla eşeyli olarak ürer Eşeysiz üremesinde ana hücreden bir tomurcuk büyür ve yetişkin boyuta ulaştığında şartlar uygunsa ana hicreden ayrılır Az besinli ortamda eşeyli üreyebilen mayalar askopor oluştururlar Tam bir üreme döngüsüne sahip olmayan mayalar Candida türünde sınıflandırılırlar Büyüme ortamı Çoğu maya yüksek şekerli çevresel nümunelerden izole edilebilir Meyvelerde örneğin üzüm elma veya şeftaliden bitki özsuyu sızmalarında bulunur Bazı mayalar toprak ve böceklerde bulunurlar Maya üretmek için kullanılan yaygın bir büyüme ortamı patates dekstroz agar (PDA) veya patates dekstroz ortamıdır Dilimlenmiş patatesler suyla 5-10 dakika otoklavlanır (yani basınç altında pişirilir) sıvı kısım başka bir kaba aktarılır Dekstroz (glikoz) eklenir (10 g/L) ve ortam tekrar otoklavlanarak sterilize edilir ekmek mayası yapımı bira mayası nasıl ürer maya türleri ekmek mayası üretimi doğal ekmek mayası şarap mayası bira mayası fermantasyonu doğal maya bira mayası yapımı maya nasıl kabartır ekmek mayası fermantasyonla bira ve şarap üretimi doğal maya yapımı şarap yapımında kullanılan mayalar şarap yapımında hangi maya kullanılır |
|