Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
havanın, kuvveti, sürtünme, uyguladığı

Havanın Uyguladığı Sürtünme Kuvveti

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Havanın Uyguladığı Sürtünme Kuvveti

Havanın Uyguladığı Sürtünme Kuvveti Nedir

Havanın Uyguladığı Sürtünme Kuvveti Hakkında Bilgi

Havanın Sürtünme Kuvveti Cismin hareketine karşı koyan, harekete zıt yöndeki kuvvete Sürtünme Kuvveti denir

Yerden belli bir yükseklikten serbest bırakılan cisimlere havanın sürtünme kuvveti etki eder
Aynı yükseklikten serbest bırakılan bir metal bilye plastik tarağa göre daha çabuk yere düşer Bunun nedeni iki cisme etkiyen hava direncinin farklı olmasıdır

Hava ortamında aynı yükseklikten serbest bırakılan biri açık ve diğeri buruşturulmuş iki kağıdın eşit zaman aralıklarındaki eş hareketleri şekildeki gibidir

Atmosfer içindeki cisimlere (tüm akışkanlarda olduğu gibi) hava tarafından hareketine zıt yönde bir sürtünme kuvveti uygulanır İçinde hava bulunan bir cam fanusun üst kısmından bir yüzük ve kuş tüyü serbest bırakılıyor Kuş tüyüne etkiyen sürtünme kuvveti daha büyük olduğundan yüzük daha çabuk düşer

Cam fanus vakum edilerek içindeki hava alındığı halde yüzük ve kuş tüyü serbest bırakıldığında iki maddeye de kaldırma kuvveti etkimez Böylelikle ikisi de aynı şekilde ve aynı hızla düşerler

Hava ortamında hareket eden cismin, hareketini zorlaştıran kuvvete hava direnci denir

Sürtünme kuvveti;

- Hareketli cisimleri durdurmaya,
- Duran cisimlerin ise hareketini engellemeye çalışır
- Cisimleri harekete geçirebilmek için sürtünme kuvvetine eşit ya da daha büyük kuvvet
uygulamak gerekir

Hava direnci

Temas kuvvetlerinden biridir

Cisim yüzeyi ile, hava arasındaki sürtünme sonucunda meydana gelir

Cismin hareket yönü ile ters yönde olduğu için hızını azaltır

Cisim ne kadar hızlı hareket ederse hava direnci o kadar büyük olur

-Hava ortamında hareket eden cismin, hareketini zorlaştıran kuvvete hava direnci denir

-Hava direnci;

- Temas kuvvetlerinden biridir

-Cisim yüzeyi ile, hava arasındaki sürtünme sonucunda meydana gelir

-Cismin hareket yönü ile ters yönde olduğu için hızını azaltır

-Cisim ne kadar hızlı hareket ederse hava direnci o kadar büyük olur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com