Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
difüzyon, sabitinin, ölçülmesi

Difüzyon Sabitinin Ölçülmesi Nedir?

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Difüzyon Sabitinin Ölçülmesi Nedir?

[size="3">[color="]1 Serbest sınır yöntemiyle difüzyon katsayılarının ölçülmesi (Free Boundary Methods)[/size]
Bu metot uzaklığa bağlı konsantrasyon değişiminin ölçülerek dc/dx hız eğiminin hesaplanması ilkesine dayanır Konsantrasyon değişimleri, incelenen sıvıya göre UV spektrometresi, kolon kromatografisi ya da elektroforez gibi uygun bir yöntemle izlenir Homojen dağılım yapan bir sıvı için x uzaklığına göre konsantrasyon değişimi normal dağılış gösterir Bununla ilgili olarak gerekli bağıntı:
Burada Co, başlangıç konsantrasyonunu göstermektedir
Varyansın hesaplanmasında kullanılan matematiksel ifadelerden yararlanılarak 2Dt = σ2 kabulü yapılabilir Varyansın hesaplanması için σ2 = 1/n ∑(x-x?)2 bağıntısı kullanılır ve bir önceki kabulden yararlanarak yukarıdaki eşitlikte yerine koyulur Böylece difüzyon sabiti hesaplanabilir
  • Düzenek termostat olmalıdır
  • Mekanik titreşim olmamalıdır

2 Gözenekli tıkaç yöntemi (Porous plug method)
Bu yöntem 1 Fick Kanununun uygulaması şeklindedir
Burada,
A gözeneklerin kesit alanı,
l gözeneklerin uzunluğudur
Buna göre difüzyon sabiti D sadece c1 ve c2 konsantrasyonlarına bağlı olarak ölçülebilir Ölçülmesi gereken değer sadece dm/dt zamana göre kütle değişimidir
  • Gözenekler absorpsiyon yapmamalıdır Aksi halde çok yanlış sonuçlar çıkabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com