Disakkaritler - Maltoz Nedir? | 
     
| 
	
			
			 | 
		#1 | 
| 
			
 
Prof. Dr. Sinsi
 
		
	
		
	
	 | 
	
	
	
	
		
		
			
			Disakkaritler - Maltoz Nedir?Disakkaritler - MaltozMaltoz Vikipedi, özgür ansiklopedi ![]() α-Maltoz Maltoz (malt şekeri veya di-glikoz olarak da bilinir), C12H22O11 moleküler formüllü bir disakkarittir   Sistematik ismi α-D-Glukopiranozil-(1→4)-α-D-Glukopiranoz'dur![]() Diğer karbonhidratlar gibi maltozun da hidrojen-oksijen oranı 2:1'dir   Glikozidik bağ ile bağlanmış iki α-glikoz molekülünden oluşur, bu bağ birinci glikozun 1   karbon atomuyla ikincinin 4  karbon atomu arasındadır  İkinci glikoz grubu üzerinde bir aldehit olduğu için maltoz indirgeyici şeker olarak tanımlanır  Birinci glikozun indirgeyici grubu ise glikozidik bağı oluşturmakta kullanılmıştır![]() Maltoz, biyokimyada glikozdan oluşmuş polimerler serisinin ikincisidir   Maltoza bir glikoz daha eklenince elde edilen bileşik malto-trioz olarak adlandırılır, dört glikozlu zincir malto-tetrozdur, vb  Daha çok maltoz eklenmesiyle malto-dekstrin diye de adlandırılan deskstrinler oluşur, eklemelerin en sonunda da nişasta oluşur![]() Nişasta, diastaz enzimi tarafından maltoza parçalanır ![]() Maltoz hidroliz yoluyla iki glikoz molekülüne ayrışır   Canlı organizmalarda maltaz enzimi bu reaksiyonun çok hızla gerçekleşmesini sağlar  Kuvvetli asitle birkaç dakika kaynatmak da aynı sonucu sağlar![]() Çimlenen tahıl tohumlarında maltoz oluşumu alkol üretiminin önemli bir parçasıdır ![]()  | 
	
		
		
		
		
			 
		
		
		
		
		
		
		
			
		
		
		
	 | 
| 
		 |