Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dielektrik, sabiti

Dielektrik Sabiti Nedir

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dielektrik Sabiti Nedir




Dielektrik Sabiti Nedir
termal analiz uygulamaları - gıdaların termal analizi - diferansiyel termal analiz - diferansiyel taramalı kalorimetri

Termal analiz uygulamalarında analiz sistemlerinin ölçtükleri özelliklere göre birbirlerinden ayrılan bir çok farklı yöntem bulunmaktadır

- Diferansiyel Termal Analiz (DTA) : Sıcaklık farkı

- Differantial Scanning Calorimetry (DSC) : Isı farkı

- Termogravemetrik Analiz (TGA) : kütle

- Termomekanik Analiz (TMA) : boyut

- Dilatometri (DIL) : Hacim

- Dinamik Mekanik Analiz (DMA) : Mekanik direnç ve sönüm

- Dielektrik Termal Analiz (DEA) : Dielektrik sabiti ve kayıp faktörü

- Genleşen Gaz Analizi (EGA) : Gaz ayrıştırma ürünleri

- Termo-optik Analiz (TOA) : Optik özellikler

Bazı uygulamalarda farklı özellikler aynı anda ölçülebilir Örneğin TGA-DSC veya TGA-EGA gibi

Az kullanılan diğer yöntemler olarak numunedeki ses veya ışık yayımı ölçümü, dielektrik materyalden elektrik boşalma ölçümü veya baskı altındaki numunenin mekanik gevşeme ölçümü gibi teknikler belirtilebilir Tüm bu tekniklerin özünde numunenin sıcaklık değişimine göre verdiği cevabın incelenmesi vardır

Numunenin sıcaklığını kontrol etmenin yanında çevre şartlarını kontrol etmekte çok önemlidir Ölçümler havada veya nitrojen, helyum gibi asal gazlar altında da yapılabilir Ayrıca indirgen veya etkin atmosferler kullanılabilir ve ölçümler su veya başka sıvıyla çevirli bir numune ile icra edilebilir

Termal analiz ayrıca yapılar üzerinden ısı transferi ile ilgili bir terim olarak kullanılır Modelleme sistemlerinde birçok temel mühendislik verileri ısı kapasitesi ve termal iletkenlik ölçümlerinden gelir

Gıdaların Termal Analizi

Birçok gıda ürünü üretim, taşıma, depolama, hazırlama ve tüketim aşamalarında sıcaklık değişimlerine tabi tutulur Sıcaklık değişimi gıda bileşenlerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinde değişime sebep olur Bu değişim tüm işlemler sonucunda elde edilen son ürünü etkiler (örn tat, doku, görünüm ve saklama ömrü ) Hidroliz, oksidasyon ve arıtma gibi kimyasal değişimler ile, buharlaşma, erime, kristalleşme, kümelenme, pelteleşme gibi fiziksel değişimler görülebilir Sıcaklığın gıdalar üzerinde etkisi daha iyi anlaşıldığında elde edilen ürünün kalitesi artacak ve üretim aşamaları optimize edilebilecektir Bu yüzden gıda konusunda çalışan biliminsanları için gıdada meydana gelecek sıcalık değişimlerini kontrol etmek için kullanılacak analitik yöntemler geliştirmek çok önemlidir

DTA

Diferansiyel termal analiz (DTA), termoanalitik bir yöntemdir DSC yöntemine benzer DTA yönteminde üzerinde çalışılan materyal ve referans aynı termal döngülerden geçirilir Bu aşamada numune ve referans arasındaki sıcaklık farklılıkları kaydedilir Sıcaklık farkı zamana veya sıcaklığa göre çizdirilir ( DTA eğrisi veya termogram ) Numune üzerindeki egzotermik veya endotermik değişimler referansa göre bulunabilir Bu yüzden DTA eğrisi meydana gelen kristalleşme, erime ve süblimleşme değişimler hakkında bilgi verebilir DTA tepe noktasının altındaki kısım entalpi değişimini gösterir ve numunenin ısı kapasitesinden etkilenmez

Ölçüm Aparatları

DTA aparatları termokupl içeren bir numune taşıyıcı, numune kapları ve seramik veya metalik bir blok, fırın, sıcaklık programlayıcısı ve kayıt sisteminden oluşur Buradaki anahtar özellik bir voltmetreye bağlı iki termokuplun olmasıdır Bir termokupl Al2O3 gibi bir referans materyalinin içine, diğeri ise ölçüm yapılacak numunenin içine yerleştirilir Sıcaklık arttığında, eğer numune bir faz geçişine gidiyorsa voltmetrede kısa bir sapma meydana gelecektir Bunun nedeni ısı değişiminin sıcaklığı arttırmasına rağmen, bunun materyalin faz değişiminde gizli ısı olarak katılmasıdır

Günümüzde birçok üretici gerçek bir DTA yapmak yerine bu teknolojiyi Termogravimetrik analiz cihazları içine katmaktadırlar Böyle kütle kaybı ve termal bilgiler edinilebilir Yazılımlarda meydana gelen gelişmeler ile birlikte bu ölçüm cihazları daha da geliştirilerek TGA-DSC ölçüm cihazlarıda elde edilmiş böylece sıcaklık, numunenin ısı akışı ve kütle kaybı eşzamanlı olarak ölçülebilir

Uygulamalar

DTA eğrisi tanımlama amacıyla parmak izi olarak kullanılabilir ancak genellikle faz diyagramlarının tanımlanması, ısı değişim ölçümleri ve çeşitli ortamlarda ayrışma uygulamalarında kullanılırlar

DTA ilaç ve gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılır

DTA çimento endüstrisinde, maden araştırmalarında ve çevresel çalışmalarda kullanılabilir

DTA eğrileri arkeolojik materyaller üzerinde çalışmak için kullanılabilir

DSC

Diferansiyel taramalı kalorimetri veya DSC termal analizde kullanılan termoanalitik bir yöntemdir Numune ve referansın sıcaklığını arttırmak için verilmesi gereken ısı miktarı sıcaklığın bir fonksiyonu olarak ölçülür Numune ve referans deney süresince aynı sıcaklıkta tutulmaya çalışılır DSC analizi için sıcaklık programı genellikle numune tutucunun sıcaklığının zamana karşı lineer bir şekilde artacak şekilde dizayn edilmiştir Referans malzemesinin ısı kapasitesinin taranan sıcaklık aralığı üzerinde iyi bir şekilde tanımlanmış olması gereklidir

DSC? nin temel uygulama alanları egzotermik ayrışma, erime gibi faz değişimleri üzerindeki çalışmalardır Bu geçişler enerji değişimi veya ısı kapasitesi değişimleri içerir ve DSC tarafından büyük bir hassasiyetle ölçülebilir

DSC tekniği ES Watson ve MJ O?Neill tarafından 1960 yılında geliştirilmiştir

Faz Geçişlerinin Tespiti

Bu tekniğin altında yatan temel prensip; numune faz değiştirme gibi fiziksel bir dönüşüme gidiyorsa referansla aynı sıcaklıkta tutabilmek için numuneden daha az veya daha çok ısı akışı olacaktır Daha az veya daha çok ısı akışı işlemin endotermik veya egzotermik olmasına göre değişir Örneğin katı bir numune eriyip sıvı hale geçiyorsa referansla aynı oranda sıcaklık artışına sahip olması için numuneden daha fazla ısı akışı gerçekleştirilmelidir Bunun sebebi katı halden sıvı hale geçerken numune tarafından gerçekleştirilen ısı emilimidir Numune ve referans arasındaki ısı akış değişimi kontrol edilerek DSC yöntemi ile hal değişimi sırasında yayılan veya emilen ısı miktarı ölçülebilir

DSC Eğrisi

DSC deneylerinden ısı akışının zamana veya sıcaklığa göre çizilen eğrisi elde edilir İki farklı eğilim vardır : Numunedeki egzotermik reaksiyonlar deney yapmak için kullanılan ölçüm cihalarında kullanılan farklı teknolojilere bağlı olarak negatif veya pozitif tepe noktası olarak gösterilir Bu eğri hal değişimlerinin entalpilerini hesaplamak içinkullanılabilir

Hal değişiminin entalpisi aşağıdaki eşitlikle açıklanabilir :

ΔH = KA

Bu denklemde ΔH geçişin entalpisi, K kalorimetrik sabit ve A eğri altındaki alanı gösterir

Uygulamalar

Gıda bilimi uygulamalarında DSC diğer termal analitik tekniklerle bağlantı halinde su dinamiklerini tanımlamak için kullanılır Su dağılımındaki değişimler yapısal değişimle ilişkilendirilebilir

TGA

Termogravimetrik analiz veya TGA, numunede sıcaklığa bağlı olarak meydana gelecek ağırlık değişiklikerini tanımlamaya yarayan bir test biçimidir Bu analiz ağırlık, sıcaklık ve sıcaklık değişimi? nin yüksek kesinlikli ölçümlerine bağlıdır Birçok ağırlık kayıp eğrisi birbirlerine benzediğinden ağırlık kayıp eğrisinin sonuçları yorumlanmadan önce bir dönüşüme ihtiyaç duyulabilir Ağırlık kayıp eğrisinin türevi hangi noktalarda ağırlık kaybının daha belirgin olduğunu anlatmak için kullanılabilir Yinede daha ileri düzenlemeler ve çakışan tepe noktalarının ters evirimi yapılmadan yorumlanlası sınırlandırılacaktır

TGA, polimer gibi materyallerin karakteristiklerinin belirlendiği araştırma ve testlerde bozulma sıcaklığı, materyal tarafından emilmiş nem, materyal içindeki inorganik ve organik komponent seviyesi, patlayıcıların ayrışma noktaları ve çözücü tortularının tanımlanması için kullanılır Ayrıca yüksek sıcaklıklı oksidasyondaki aşınma kinetiğini tahmin için kullanılır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.