Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akımı, elektrik

Elektrik Akımı Nedir

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Elektrik Akımı Nedir

Elektrik Akımı Nedir
Soru ve cevaplarla elektrik akımı

Üreteç elektrik yüklerine elektriksel bir kuvvet uygular Bu kuvvet etkisi ile elektrik yükleri elektrik enerjisi kazanır ve bu enerji tel boyunca iletilir Bu durum iletkendeki yükler arasında enerji aktarımına sebep olur Negatif yüklerin titreşim hareketinden kaynaklanan bu enerji aktarımına elektrik akımı denir

Elektrik akımının yönü üretecin hangi kutbundan hangi kutbuna doğrudur

Üretecin + kutbundan ? kutnuna doğrudur

Elektronların hareketi hangi kutuptan hangi kutba doğrudurÜretecin ? kutbundan + kutbuna doğrudur

Elektrik akım şiddetini ölçen alete ne denir

Ampermetre denir

Elektrik akımının birimi nedir

Amperdir Kısaca A ile gösterilir

Gerilim nedir

Elektrik devresinin iki ucu arasındaki enerji farkına gerilim denir

[H2-ALTERNATIF-BASLIK]Ampermetre devreye nasıl bağlanır[/H2ALTERNATIF-BASLIK]
Seri olarak bağlanır

Bir devredeki gerilimi ölçmeye yarayan alete ne denir

Voltmetre denir

Gerilimin birimi nedir

Volt tur Kısaca V ile gösterilir

Ohm kanunu nedir

Bir devre elemanının uçları arasındaki gerilimin ,üzerinden geçen akıma oranı daima sabittirbu sabit orana devre elemanın direnci denir Gerilim/akım oranının birimleri volt/amper olarak yazılır Bu değer direncin birimi olan ohm ile eşdeğerdir Yani direncin birimi ohm dur ve kısaca Ω dur

Dirençlerin seri bağlanması

Dirençlerin yukarıdaki gibi uç uca bağlanmasına seri bağlama denirSeri bağlı devre elemanlarının hepsinin üstünden aynı akım geçer İki direnç seri bağlandığında bu dirençlerin değerlerinin toplamı(eş değer direnç)büyük olan direncin değerinden de fazladır

Dirençlerin paralel bağlanması

Dirençlerin yukarıdaki şekildeki gibi birer uçlarının ortak olacak şekilde bağlanmasına paralel bağlama denir İki direnç paralel bağlandığında,bu dirençlerin eş değeri her iki dirençten de küçüktür

Kısa devre nedir

Elektrik akımının dirençsiz yolu takip etmesine kısa devre denir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com