Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
isı, sıcaklık, tanımları

İsı Ve Sıcaklık Tanımları

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İsı Ve Sıcaklık Tanımları

Isı ve Sıcaklık Nedir?

Bir buz kalıbını güneş ışınlarının geldiği yere koyduğumuzda eridiği, yazın elektrik tellerinin sarktığı, yeterince ısı alan suyun kaynadığı, kışın ise bazı yerlerde suların donduğu görülür Yani kısaca ısı bazı kimyasal ve fiziksel olayların gerçekleşmesine neden olur Isı ve sıcaklık kavramları birbirine bağlı olarak değişen kavramlardır
Sıcaklık Nedir?

Bir maddenin belli bir ölçüye göre, soğukluğunu veya ılıklığını gösteren nicelik, sıcaklık olarak bilinir
Bir maddedeki her molekülün kinetik enerjisi farklı farklıdır Bütün moleküllerin kinetik enerjilerinin toplamı, toplam molekül sayısına bölünürse, ortalama kinetik enerjisi bulunur Bu ortalama kinetik enerji sıcaklığın bir ölçüsüdür Bu değerin yüksek olduğu madde daha sıcak, düşük olduğu maddenin sıcaklığı ise daha düşük demektir
Bir maddenin ortalama kinetik enerjisi ile orantılı olan büyüklüğe sıcaklık denir Bir maddenin sıcaklığı değişiyorsa, çevresine ısı veriyor ya da çevresinden ısı alıyordur

Isı Nedir?

Sıcaklıkları farklı olan maddeler bir araya konulduğunda aralarında enerji alış verişi olur Alınan ya da verilen enerji ısı enerjisi denir
Isı ve sıcaklık ölçülebilir büyüklüklerdir
Isı enerji çeşididir,sıcaklık enerji değildir
Isı kalorimetre ile,sıcaklık ise termometre ile ölçülür
Isı birimi calori veya Joule'dür Sıcaklık birimi ise sadece Derece'dir
Isı madde miktarına bağlıdırSıcaklık ise madde miktarına bağlı değildir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com