Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kuvvetin, ölçülmesi

Kuvvetin Ölçülmesi

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kuvvetin Ölçülmesi

Kuvvetin büyüklüğü nasıl ölçülür?
Her büyüklüğün bir ölçülme yöntemi vardır Sıcaklık termometreyle, uzunluk metreyle, saman saatle ölçülüyorsa kuvveti de ölçen bir araç olması gerekir

Kuvvetin Birimi
Kuvvet hakkında yaptığı çalışmalarla ün kazanmış Isaac newton?ın adını onurlandırmak için kuvvet birimi Newton olarak kabul edilmiştir Newton kısaca N harfiyle gösterilir

Kuvvetin gösterilmesi
Kuvvet F harfiyle gösterilir ve ok şeklinde çizilir
Aşağıdaki resimde bir kutuyu iten inanın uyguladığı kuvvetin yönü gösteriliyor

Kuvvet dinamometre adı verilen bir araçla ölçülür Dinamometrenin diğer ismi Newtonmetredir

Dinamometrenin içinde esnek bir yay bulunur Bu yaya kuvvet uygulandığında uzar Uzama miktarı, dinamometre üzerindeki sayılardan yararlanılarak kuvvetin büyüklüğünü bulmamızı sağlar

Hangi dinamometre seçilmeli?
Bir futbol sahasının uzunluğunu cetvelle ölçsek kullanışlı bir araç seçmiş olmazdık Aynı şekilde defterimize 10 cm?lik bir uzunluk çizmek istesek harita mühendislerinin kullandığı büyük mesafe ölçüm cihazlarını kullanmamız saçma olurdu
Kuvveti ölçerken de benzer kuralları dikkate almamız gerekir
10N?luk bir kuvveti ölçmek için 1N ölçeb,len bir dinamotre kullanamayız

En hassan ölçümleri yapmak için 1N?lık yani en küçük değeri ölçen dinamometreyi kullanırız
20N?luk bir kuvveti ölçmek istersek bu sefer B dinamometresini kullanmalıyız

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com