![]() |
Maddeyi İşıkla Hareket Ettirdiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Maddeyi İşıkla Hareket EttirdilerMaddeyi Işıkla Hareket Ettirdiler Madde Hakkında - Işık Hakkında - Maddeyi Işıkla Hareket Etti Avusturyalı bilim insanları ışık yardımıyla maddeyi hareket ettirmeyi başardılar ![]() Avusturyalı bilim adamları ilk defa optik ve mekanik sistemleri eşleştirerek, ışık yardımıyla gözle görülebilir bir maddeyi hareket ettirdi ![]() Avusturya Bilimler Akademisi?ne bağlı ?Kuantum Optiği ve Kuantum Bilimi Enstitüsü?nden (IQOQI) Markus Aspelmeyer ve ekibi, maddenin ve enerjinin en küçük birimleriyle ilgilenen ?kuantum mekaniği?ni yeni bir boyuta taşıdılar ![]() Maddeyi ?kuant?larla (atom altı parçacığı) hareket ettirmeyi başaran bilim adamları, böylece ilk kez kuantum fiziğine ait öğelerle gözle görülebilir maddeleri etkileşime soktular ![]() Nature dergisinde yayımlanan deneye göre, Avusturyalı bilim adamları, söz konusu deneyde silisyum bağlantılı mekanik bir köprü kullandılar ![]() ![]() Çapı 50 mikrometre olan minik bir aynayı köprüye tutturan bilim adamları, aynanın yöneltilen ışık parçacıklarını (fotonlar) mükemmel bir şekilde yansıtmasıyla köprü üzerinde kuvvet uygulamayı başardılar ![]() 1 saniyeden kısa sürdü Bilim adamlarının bir saniyeden daha kısa bir süreliğine de olsa gerçekleştirdikleri bu eylem, pratiğe dökülecek hedefler için yine de yeterince uzun ![]() ![]() Bir kuantum bilgisayarın gerçek olması için bu sisteme ait parçacıkların makro ortama aktarılabilmesi gerekiyor ![]() ![]() ![]() ?Bu deneyle bir eşiği aştık? Araştırmanın sonuçlarını Nature dergisi için kaleme alan enstitü çalışanı Simon Gröblacher, daha alınacak yol olduğunu, bir sonraki hedeflerinin eşleşme işlemini mekanik soğutmayla birleştirmek olduğunu söyledi ![]() ![]() Teknolojiyi mikro ve nano seviyesinden, ?kuant? seviyesine indirecek bu gelişme sayesinde bilim adamları, gelecekte mikroçipler ve nanoçipler yerine bunların çok daha küçüklerini kullanabilecekler ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|