![]() |
Edebiyat Yazılı Soruları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Edebiyat Yazılı SorularıEdebiyat Yazılı Soruları edebiyat soruları ve cevapları ? - Kızım, ben de zulümden kaçarak bana sığınmış bir çocuğu kimseye vermem, deyince Mustafa Efendi söze atılarak : - Eviniz hırsız yatağı mı, diye sordu ![]() ![]() ![]() - Lanet olsun size, dedi ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ( )* Tanzimat Fermanı 1839?da ilan edilmesine karşılık edebiyatta Tanzimat 1856?da başlar ![]() ( )* Felatun Bey?le Rakım Efendi romanında Felatun Bey, kendini iyi yetiştirmiş, kültürlü, dürüst bir kişiliktir ![]() ( )* Ceride-i Havadis yarı resmi bir gazetedir ![]() ( )* Osmanlı toplumunda modernleşme halkın isteğiyle gerçekleşmiştir ![]() ( )* Şinasi, Ziya Paşa ve Namık Kemal?in eserlerinde genellikle ?sanat için sanat? anlayışı hâkimdir ![]() 5 ![]() ![]() ?Mademki bir sosyal toplulukta yaşayan halk, bunca kanuni vazifelerle yükümlüdür, elbette sözlü ve yazılı olarak kendi vatanının menfaatine dair fikir ileri sürmeyi kazanılmış haklarından sayar ![]() (Tercümân-ı Ahval Mukaddimesi) 6 ![]() ![]() Diyar-ı küfrü gezdim beldeler kâşâneler gördüm Ne mümkün zulm ile bî-dâd ile imhâ-yı hürriyet ( Ziya Paşa) Dolaştım mülk-i İslâmı bütün vîrâneler gördüm Çalış idrâki kaldır muktedirsen âdemiyetten (Namık Kemal) 7 ![]() Vatan Yahut Silistre--------->Piyesi izleyenlerin gösteri düzenlemesi Oliver Twist--------->İngiltere?de çocuk haklarıyla ilgili tartışma ve çalışmalar yapılması Edebi Eser Etkisi Çıkarım 8 ![]() ![]() ? Sergüzeşt romanında ????? ?????? ![]() ![]() ![]() ? Felatun Bey?le Rakım Efendi romanında kullanılan ???? ![]() ![]() ![]() ? Tanzimat Edebiyatıyla birlikte edebiyatımıza Batıdan gelen ??????? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ? Tanzimat Edebiyatı öğretici metinlerinde ikilik, yani ????? ![]() ![]() ![]() ? Tanzimatla birlikte edebiyatımızda ????????????????????????g ibi edebî türler görülmeye başlar ![]() 9 ![]() Cevaplar: 1 ![]() ![]() ![]() Romanın teması esarettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Roman kahramanları birer tiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Romantizm akımının etkisiyle iyiler hep iyi kötüler hep kötüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() (Y ) * Tanzimat Fermanı 1839?da ilan edilmesine karşılık edebiyatta Tanzimat 1856?da başlar ![]() ( Y ) * Felatun Bey?le Rakım Efendi romanında Felatun Bey, kendini iyi yetiştirmiş, kültürlü, dürüst bir kişiliktir ![]() ( D ) * Ceride-i Havadis yarı resmi bir gazetedir ![]() ( Y ) * Osmanlı toplumunda modernleşme halkın isteğiyle gerçekleşmiştir ![]() ( Y ) * Şinasi, Ziya Paşa ve Namık Kemal?in eserlerinde genellikle ?sanat için sanat? anlayışı hâkimdir ![]() 5 ![]() ![]() ?Mademki bir sosyal toplulukta yaşayan halk, bunca kanuni vazifelerle yükümlüdür, elbette sözlü ve yazılı olarak kendi vatanının menfaatine dair fikir ileri sürmeyi kazanılmış haklarından sayar ![]() Bir toplumda ödev varsa, bireylerin de hakları vardır ![]() 6 ![]() ![]() Diyar-ı küfrü gezdim beldeler kâşâneler gördüm Dolaştım mülk-i İslâmı bütün vîrâneler gördüm ( Ziya Paşa) Ne mümkün zulm ile bî-dâd ile imhâ-yı hürriyet Çalış idrâki kaldır muktedirsen âdemiyetten (Namık Kemal) Batı ülkelerini gezen Ziya Paşa oralarda gelişmiş ülkeler olması nedeniyle hep güzel yapılar, yerler görmüş ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ? Sergüzeşt romanında ROMANTİZM VE REALİZM akımlarının etkisi görülmektedir ![]() ? Felatun Bey?le Rakım Efendi romanında kullanılan İLÂHÎ bakış açısı yazarın olayları istediği gibi yönlendirmesine imkan vermiştir ![]() ? Tanzimat Edebiyatıyla birlikte edebiyatımıza Batıdan gelen HAK, ADALET, HÜRRİYET VE EŞİTLİK gibi yeni kavramlar girmiştir ![]() ? Tanzimat Edebiyatı öğretici metinlerinde ikilik, yani DOĞU-BATI çatışması varlığını hissettirir ![]() ? Tanzimatla birlikte edebiyatımızda ROMAN, HİKÂYE, TİYATRO gibi edebî türler görülmeye başlar ![]() 9 ![]() Bir edebî eser yazıldığı dönemin siyasi, dinî, sosyal, ekonomik askerî ve sivil yaşamından etkilenir ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|