![]() |
Hacı Bektaşi Veli'nin Yazdığı Makalat |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hacı Bektaşi Veli'nin Yazdığı MakalatHacı Bektaşi Veli'nin yazdığı MAKALAT Hak Teala İblis'e sordu-Niçin Adem'e secde etmedin? O zaman İblis şöyle cevap verdi : -Beni ateşden onu çamurdan yarattın ![]() Yani ''Sen beni ateşdenonu toprakdan yarattın ![]() ![]() ![]() Kendine güvendi ve gururlandı ![]() ![]() ![]() ![]() Ondan sonra Hak Subhanehu Teala buyurdu: -Ya Adem ! Yukarı Bak ! Bunu üzerine Hz ![]() ![]() ![]() ''La ilahe illallah Muhammeden resulullah'' Hz ![]() -İlahi Seyyid ve Mevlam! illallah senin birliğindir ya muhammed kimin adıdır ? O ezeli ve ebedi olan Allah buyurdu ki; -Ya Adem ! O benim habibimin adıdır kisenin oğlundur Hz ![]() ![]() Ondan sonra Hz ![]() -Adınız nedir ve makamınız nedir? Birisi cevap verdi: -Adım akıldır ve makamım baştabeyindedir ![]() Diğeri şöyle cevap verdi -Adım utanma ve hayadır makamım yüzdedir ![]() Bir diğeri ise şöyle cevap verdi: -Adım ilimdir ve makamım göğüsdedir ![]() Hz ![]() -Gelin şimdi yerli yerinize girin dedi ![]() O saat üçü de yerlerine girdiler ![]() ![]() ![]() Sonra sol tarafına baktıüç şahıs gördü ve ürkerek şöyle dedi ![]() -Adınız nedir ve makamınız neresidir ? Ne uğursuz kavimsiniz ![]() Onlardan birisi şöyle cevap verdi: -Adım öfkedir ve makamım başta beyindedir ![]() Hz ![]() -Baş akılın yeridir senin başda yerin yokdur dedi ![]() O şahs - Ben gelince akıl gideri dedi ![]() Diğer şahıs şöyle dedi -Adım açgözlülüktür ve makamım yüzdedir ![]() Hz ![]() -Yüz utanma ve hayanın yeridir;senin yüzde yerin yoktur O vakit şahıs -Ben gelince Utanma ve Haya giderdedi ![]() Bir diğer şahıs ise: -Adım hasettir ve makamım göğüsdedirdedi ![]() Hz ![]() -Göğüsilim yeridir ; senin göğüsde yerin yoktur dedi O şahıs: -Ben gelince İlim Gider dedi ![]() Şimdi azizim! bilmek gerekir ki İman Rahmani'dir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|