![]() |
Fuzuli Sözleri Ve Beyitler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fuzuli Sözleri Ve BeyitlerFuzuli Sözleri ve Beyitler Fuzuli Sözleri - Fuzuli Gazelleri - Fuzuli Beyitler - Fuzuli Leyla Dilinden Gazel Felek, bağrımı kan etmeden, gönlüm açılıp serpilmedi; Beni böyle ağlatıp inletmeden sevindirmedi ![]() Kılmadan zulm ile yüz parça su yaralı göğsümü, Bu bahçede, gül gibi, bir anlık bile güldürmedi ![]() Şükür ki, felek muradımı verdi de; ümitsiz kılıp, Bu aşk ve sevgi isinde beni pişman eylemedi ![]() Dert yokmuş kimsede; yoksa, ask feyzi tabibi Kimde dert gördü de, o derde derman eylemedi? ![]() ![]() İnsanoğlu sabırsızdır; yoksa zaman Hangi isi yavaş yavaş kolaya döndürmedi? ![]() ![]() Gözyaslarımın seli yeryüzünü kapladı, ama mutluyum; Çünkü o sel, sabrımın binasını viran eylemedi ![]() ![]() ![]() Aşk alış verisinde, dosta kavuşma kazancını elde ettim; Ey Fuzuli! Canana canini veren, asla ziyan eylemedi ![]() ![]() ![]() Mecnun Dilinden Gazel Öyle sarhoşum ki, idrak edemem, dünya nedir; Ben kimim, saki olan kim, acaba bu şarap nedir? ![]() ![]() Gerçi, canandan çılgın gönlümün arzusunu istiyorum; ama, Bilemem çılgın gönül arzusunu ki, canan sorsa, nedir? Madem bir kez kavuşmak, aşığı vuslata kandırır; Peki maşuktan aşığa her dem bu istiğna nedir? Dünya ve alem felsefesinden anlayan, bilge sayılmaz; Bilge ona derler ki bilmesin hiç, dünyadakiler ve dünya nedir! Ey Fuzuli! Ah ve feryatların incitmekte alemi; Eğer aşk belası ile başın hoşsa, o zaman bu dava nedir? Leyla Dilinden Gazel Ey beni çılgın eden: benden bu kaçış hali nedir? Niye sormazsınki, bu çılgın gönlümün ahvali nedir? Eğer bana halk içinde ilgi göstermezsen mazursun: Ama tenhada da yüz vermezsin, bu korku nedir? Halimi bilmediğin için bana açmıyorsan, anlarım; Ya halimi bilip de kasten bilmezden gelmek nedir? Bülbülün gayreti gül arzusu yolundadır derler; Ama gulu gördüğünde meyletmez, peki bu dava nedir? O peri yüzlü, ben rüsvaya hiç etmez iltifat ![]() ![]() ![]() Ey Fuzuli! Bilmem ki, ben rüsvanın sucu nedir? Mecnun Dilinden Gazel Gönül hayalle avunup, vuslata meyletmez; Gönül dışında bir yar olduğunu aşık hayal etmez ![]() Hakikat ehli, kendini güzellik ve cemale kaptırmamalı; Gerçek aşk asla bir kusur kabul etmez ![]() ![]() ![]() Kamil aşk isteyen, sekil güzelliğinden sakınır; Çünkü sekle bağlanmak, aşığı olgunluk sahibi etmez ![]() Şekilcilik, aşk ehlinin cehaletine delildir; Halbuki, akilli olan, bir gün ayrılınacak olanla birleşmez ![]() Dost, gönülde yerleşse, gözde niçin dolaşsın? Muhabbet, sabit olsa, öz mekanından göçüp gitmez ![]() ![]() ![]() Gönül levhası masiva lekesinden daima beri olmalı; Tevhit ehli olan, idrak sayfasına zülüften ve benden nakış çekmez ![]() ![]() ![]() Mana ehli, sekil için iradesini kaybetmez asla; Hakikat cevherini mecaz cahilliğine çiğnetmez ![]() ![]() ![]() Gönül ehli olan, suret ehlinin hilesine bağlanmaz; Fuzuli ise bağlanmıştır; demek ki hali idrak etmez ![]() ![]() ![]() Leyla Dilinden Gazel O dilber ki, devamlı aşığa yüzünü göstermez; Noksan kalır; bakış feyzi bulup, olgunluk kesbetmez ![]() ![]() ![]() Aşıkları kendine çekmeyen, gerçek maşuk sayılmaz; Ne çıkar o suret güzelliğinden ki, hal ehlini cezp etmez? ![]() ![]() ![]() Maşukun yüzü, bilge olmayandan gizli kalmalı; Çünkü bilge olmayan, Allah?ın sanatını idrak etmez ![]() ![]() ![]() Güzellerin vuslatına talip olan, nefsin arzusudur; Yoksa gerçek aşk için: ayrılık: ya da vuslat: fark etmez ![]() ![]() ![]() Maşuk, aşığın var olan hayat nakdini harcıyor; Korkulur ki, bu zulmü maşukuna aşık helal etmez! Güzeller naz cilvelerini mecaz ehline göstersinler; Hakikat ehli, kendini zülüf ve bene müptela etmez! Fuzuli, suret aleminde şaşkın ve gafil gezer durur ![]() ![]() ![]() Nasıl gafil? Bu sevdanın sonunu hiç hayal etmez ![]() ![]() ![]() Mecnun Dilinden Gazel Biz cihan sarayını gerçekte viran bilmişiz; Esenlik hazinesini bu virane içinde gizli bilmişiz ![]() Gerçi suretperest, taklit ile kendini alim bilir; Gerçekler aleminde biz onu cahil bilmişiz ![]() Habersizler, şarabi, rahatlık içkisi sanırlar; Biz zamanın bilgesiyiz; onu dökmüş; kan bilmişiz ![]() Anladık ki, alem mülkü kimseye vefa eylemez; O zamandan beridir; onu Süleyman mülkü bilmişiz ![]() Ey Fuzuli! Ayrı sanmışın mescidi meyhaneden; Meğer ne hata imiş ki, biz seni hep irfan ehli bilmişiz! "Şeb-i yeldâda uzar fecre kadar kıssa-i aşk, Ta ki Mecnun bitirir nutkunu Leyla söyler" FUZÛLÎ Vermeyen cânın sana bulmaz hayat-ı câvîdân, Zinde-i câvîd ana derler ki kurbândır sana" FUZÛLÎ "Öyle sarhoşum ki idrak etmezem dünya nedir,ben kimim? Sakî olan da kim? Mey-û sahbâ nedir?" FUZÛLÎ |
![]() |
![]() |
|