![]() |
Halk Şiiri Ve Moder Şiir Geleneklerine Ait Şiirler Edebiyat Dersi Konu Anlatımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Halk Şiiri Ve Moder Şiir Geleneklerine Ait Şiirler Edebiyat Dersi Konu AnlatımıModern şiire örnekler: Ben Sana Aşık Oldum İstanbul! Bir şebnem sabahında buldum seni Islak caddelerinde en güzel kokusu aşkın Benden bana yakın yıldızlar Gözlerimle kokladım sevda şiirini Eyyüp’deki camide gördüm kendimi ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul! Ahh! İstanbul! Yâr İstanbul! Ben sana aşık oldum ![]() ![]() ![]() Dudaklar anlatamaz senin gül cemâlini Gül gönlünü yazarken ağlar, kırılır kalem Bir şehir değildir bu, ayrı bir dünya sanki İnsanı ki evrenin en mücella çehresi Ey adına şarkılar söylenen, bırakma beni ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul! Ahh! İstanbul Yâr İstanbul! Ben sana aşık oldum ![]() ![]() ![]() Kız Kulesine doğru doğan güneş izlemek Lâcivert’i aşmış gece İstanbul Köprüsü’nde Çamlıca Tepesi’nde güneşin batışı var ![]() ![]() ![]() Aşıklar sarılmışlar, birlikte ağlıyorlar ![]() ![]() ![]() Bense yalnız değilim, İstanbul gibi yâr var ![]() ![]() ![]() İstanbul! Ahh İstanbul! Yâr İstanbul! Ben sana aşık oldum ![]() Marmara kıyısında balıklar dans ediyor Mavi değil gökyüzü, bilinmez bir renk almış İstanbul Boğazı’na dudağım veda diyor Kalbim el sallamıyor; gitmiyor ki kalıyor Benim sevdalı şehrim, senin olmam imkânsız ![]() ![]() ![]() Zuhal Yıldızı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nuray Alper Kalbimden Sana Taç Mahal Yaptım- Sana ne verebilirdim? Bülbülü versem, Sabırsızdır, sitemlidir ![]() Gülü versem, Gül yerinde güzeldir ![]() Yıldızlar mı? Senin yanında sönük kalır ![]() Ay; yüreğindeki mehtabı kıskanır ![]() ![]() Bendeki sana bakarak, Başladım mabedimi yapmaya ![]() Kalbinin temizliğini kullanarak, Bembeyaz mermerler oluşturdum ![]() Gözlerinden aldığım parlaklıkla, Mermerlerin içine, pırlanta koydum ![]() Sevmeye doyamadığım ruhunla, Kubbe var oldu, tüm vakarıyla ![]() İnsanca yaşamaktaki azminle, Minareler göklere uzandı, haşmetle ![]() Bana akan sıcaklığınla, Duvarların her yerine, 'Seni seviyorum' yazdım ![]() Yüreğinden taşan sevginle, Öyle bir bahçe oluştu ki, Kaşmir´deki Shalimar´dan görkemli ![]() Şah Cihan görseydi, Sana gıpta ederdi ![]() Mümtaz´a olan sevgisi, Seninkinin yanında azmış derdi ![]() Üzgünüm canım ![]() ![]() İçimdeki seni, Hiçbir kalıba sığdıramadım ![]() Yere, göğe koyamadım ![]() Kalbimden sana yakışır, Taç Mahal yaptım ![]() Şahı sen, Sultanı benim ![]() Saltanatın ise, Yüreğim ![]() ![]() ![]() Nigar Yıldız halk şiirine örnekler: ![]() ![]() Ben yururum yana yana Ask boyadi beni kana Ne deliyem ne divane Gel gor beni ask neyledi Gah eserim yeller gibi Gah tozarim yollar gibi Gah akarim seller gibi Gel gor beni ask neyledi Akar sularin caglarim Dertli cigerim daglarim Seyhim anuban aglarim Gel gor beni ask neyledi Ya elim al kaldir beni Ya vaslina erdir beni Cok aglattin guldur beni Gel gor beni ask neyledi Ben yururum ilden ile Seyh anarim dilden dile Gurbette halim kim bile Gel gor beni ask neyledi Mecnun oluban yururum O yari duste gorurum Uyanip melul olurum Gel gor beni ask neyledi Miskin YUNUS bicareyim Bastan ayaga yareyim Dost ellinde avareyim Gel gor beni ask neyledi YUNUS EMRE Ala gozlerini sevdigim dilber Su gelip gectigin yollar ogunsun Kadir Mevlam seni ogmus yaratmis Kismeti oldugun kullar ogunsun Hormelek var mi senin soyunda Kiz namazim kaldi usul boyunda Kadir gecesinde bayram ayinda Ustune golg(e) olan dallar ogunsun Horu kizler surmelemis gozunu, Ilin asiretin ceksin nazini Kaldir percemini gorem yuzunu Yuzune dokulen teller ogunsun Karac(a)oglan der ki garibim garip Garibin halinden ne bilsin tabip Aksamdan soyunup koynuna girip Boynuna dolanan kollar ogunsun KARACAOGLAN |
![]() |
![]() |
|