Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fabl, örnekleri

Fabl Örnekleri

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fabl Örnekleri

Fabl Örnekleri

Fabl Örnekleri - Hikaye Oku

Salyangoz Ve Evi

Bizim salyangoz,kelebek ve uğurböceğini çok severmişArada bir onlarla dertleşir,sırtında taşıdığı evi onlara şikayet edermiş?Ah keşke!? dermiş?Evimi sırtımda taşımak zorunda olmasaydımHadi taşıyorum,bari sizin ki gibi bol desenli ve renkli olsaydı?
Kelebek ve uğurböceği bir gün salyangoza;?Sevgili arkadaşımız!? demişler?Hani evim renkli olsun diyorsun ya,biz çaresini buldukRessam olan bir tırtıl varSeni ona götürürsek eğer, evini rengarenk boyar?

Salyangoz buna çok sevinmiş?Ne duruyoruz!Hemen gidelim?demişBöylece düşmüşler yola Tırtılın kapısını çalmışlarGelen misafirleri dinleyen tırtıl, boyalarını ve fırçasını alıp çalışmaya başlamışSonunda salyangozun evine çok güzel desenler çizmişSalyangoz yeni görüntüsünü beğenmiş beğenmesine ama yine de evinin sırtında olması onu çok üzüyormuş

Dönüş yolculuğunda üç arkadaş şiddetli bir yağmura yakalanmışKelebek ve uğurböceği öyle ıslanmışlar ki,sele kapılmaktan zor kurtulmuşlar Oysa salyangoz hemencecik evinin içine girmiş Yağmur dinip de evinden dışarı çıkınca,arkadaşlarının perişan halini görüp üzülmüşSonra da kendi kendine şöyle düşünmüş:?İyi ki saklanabileceğim bir evim varRengi olmasa da,Rengi olmasa da beni yağmurdan koruyor ya?
Sevimli salyangoz bu olaydan sonra bir daha hiç üzülmemiş

Köle Ve Aslan

Vaktiyle bir köle kaçıp ormana sığınmışEtrafta gezinirken,iniltiler içinde ızdırap çeken bir aslan görmüşönce korkup kaçmaya yeltenmişFakat aslanın yerinden hiç kıpırdamadığını,yalvaran gözlerle kendisine baktığını görüp durmuşAslan kanayan pençesini uzatıyormuş onaKöle dikkatlice bakınca, aslanın pençesine büyük bir dikenin saplandığını görmüşDikeni çıkarıp yarayı temizleyen köle,gömleğinden kopardığı bezle de iyice sarmış

Rahatlayan aslan ayağa kalkıp kölenin ellerini yalamaya başlamışSonra da önüne düşüp yaşadığı inine götürmüşHer gün yakaladığı avları ine taşıyıp,köleye yardım ediyormuş

Bu beraberlikleri uzun sürmemişOrmana gelen avcılar ikisini de yakalamışlarAyrı kafeslere kapatıp günlerce aç bırakmışlar onları
Kralın da hazır bulunduğu bir gün kafesin ağzı açılmışAslanın köleyi nasıl parçalayacağını herkes merakla bekliyormuşBüyük bir iştahla saldıran aslan,kölenin yanına gelince onu tanımışÖnünde bir köpek sadakatiyle durup ellerini yalamaya başlamış
Kral bu duruma çok şaşırmışKöleyi yanına çağırıp bütün hikayeyi dilemiş ondanAnlatılanlardan çok etkilenen kral,kölenin affedilmesini,aslanın da ormana salıverilmesini emretmiş

Tilki ile Kedi

Tilki ile kedi sohbet ediyorlarmışTilki durmadan ne kadar hilekar ve kurnaz olduğunu anlatıyormuşSöylediğine göre düşmanları onu alt edemezmiş çünkü onlardan kurtulacak bir sürü oyun ve hile bilirmiş

Kedi biraz da utanarak;?Ben fazla oyun bilmem ki!? demiş?Düşmanlarımın elinden kurtulmak için bir tek yol bilirim,o da kaçmaktır?
Tilki;?Kedi kardeş!? demiş,?Ben her tehlike karşısında başımın çaresine bakabilirim ama senin durumuna üzülüyorumKorkarım bir gün düşmanların seni çabuk alt edecek?

Az sonra bir sürü tazının bağrışmalarını duymuşlarBir avcı topluluğuna ait olan bu köpekler,bütün hızlarıyla kendilerine doğru koşuyormuşKedi hemen,yanındaki bir ağacın dallarına sıçrayarak en üstteki bir yaprak kümesinin içine saklanmış

Tilki ise;?Acaba şu hileyi mi yapsam,yoksa bu hileyi mi?? diye düşünmeye başlamışÇünkü o kadar çok hile biliyormuş ki,hangisini
uygulamasının daha doğru olacağına karar veremiyormuşTam birisini uygulayacakmış ki,tazılar etrafını çevirip tilkinin işini bitirivermişler
Bütün olanları yukarıdan seyreden kedi,çok hile bilmediğine şükretmiş

Kurt İle Köpek

Bir köpek ormanda gezerken kurtla karşılaşmışHasta ve çok zayıflamış olan kurt,ayakta zor durabiliyormuşKöpek kurdun bu haline çok üzülmüş?Ne kadar kötü görünüyorsun böyle kurt kardeş??demiş?Herkes bizi düşman bilse de,biz uzaktan akrabayızDoğrusu sana yardım etmek isterim?
?Hiç sorma? demiş kurt?Ağır bir hastalığa yakalandığım için uzun süre avlanamadımŞimdi iyileştim ama bir av yakalayacak kadar gücüm kalmadı artıkBen de böyle aç susuz dolaşıyorum artık?
?Sen hiç üzülme?demiş köpek?Ben sana yardım edeceğimBu akşam sahibimin düğünü var Akşam olunca köyün dışındaki çalılıklara gelBen sana düğün yemeklerinin artıklarını taşırım?
Birkaç gün boyunca köpek tarafından beslenen kurt,sonunda kendini toparlayıp eski kuvvetine kavuşmuşTeşekkür edip vedalaştıktan sonra da ormana gitmiş
Aradan yıllar geçmişKöpek iyice yaşlanınca sahibi onu dışarı atmışOrmanda aylak aylak gezen köpek,eski dostu kurtla karşılaşmış?Hayrola?? demiş kurt?Çok perişan görünüyorsun?
Köpek içini çekip;?Yaşlandım artık!? demiş?Sahibimin işine yaramadığım için beni kovdu?
Kurt;?biz eski dost değil miyiz?? demiş?Şimdi yardım etme sırası bendeHatırlasana,benim hayatımı nasıl kurtarmıştın?Hemen bir plan yapmalıyızTamam buldum!Senin sahibinin küçük bir çocuğu vardı değil mi?Şimdi ben gidip onu kaçıracağım,sen de geri götüreceksinBöylece sahibin seni el üstünde tutacak?
Bu sözleri söyleyen kurt,kaşla göz arasında gidip,çocuğu ormana getirmişKöydeki herkes silahlanıp ormana koşmuş ancak daha ormana girmeden,yaşlı ve işe yaramaz diye evden kovdukları köpeğin çocuğu geri getirdiğini görmüşler
Bu olaydan sonra yaşlı köpeğin itibarı öyle artmış ki,insanlar onun kahramanlığını yüzlerce yıl çocuklarına anlatmışlar
Kurtla köpek arasındaki bu danışıklı dövüşü hiç kimse anlayamamış
niz,kaplumbağa neredeyse yarışı bitirmek üzereymişHemen fırlamış,rüzgar gibi koşmaya başlamışAma ne çare,kaplumbağaya yetişememiş
Böylece tavşan yarışı kaybetmişAldırış etmemenin cezasını çekmişKaplumbağa ise düzgün adımlarla,durmadan yürüdüğü için yarışı kazanmış

Aslan İle Fare

Herkese saygı göstermeli elden geldikçe
Umulmadık kimselerden fayda görür insan
İşte bu, gerçeği anlatan bir hikaye,
Daha nice bin hikaye arasından
Pençesi dibinde bir arslanın,
Dalgınlıkla bir fare çıkıverdi
Bu fırsatı kullanmadı sultanı ormanın,
Fareye dokunmayıp bir büyüklük gösterdi
Bu iyiliği boşa gitti sanmayın;
Kimin aklına gelir ki bir an,
Fareye işi düşer arslanın?
Ama o da bir gün dışarı çıktı ormandan;
Gitti tutuldu bir ağa
Ne çırpınma, ne kükreme ? Kâr etmez tuzağa
Bay fare koştu; dişiyle arslanın ağını,
Öyle bir kemirdi ki ağ söküldü nihayet
Sabırla zamanın yaptığını;
Ne kuvvet yapabilir, ne şiddet
?İyilik eden iyilik bulur?
?Hizmet et benim için, hizmet edeyim senin için?
?İyilik iki baştan olur?

Pirenin Öyküsü

Bir sincabın ormanında,
Örümcek uyurmuş ağında
Bir kuzunun ayağında
Pire yatarmış sıcağında
Sincap bakmış, dağ kar içinde
Örümcek kaçmış kütüğe
Kuzu girmiş çiftliğe
Pire kalmış kar içinde
Pire demiş, ben üşümem
Soğuktan yerinmem
Bir kuzu ayağı bile olsa
Sırt çevirip gitmem
Kuzu üzülmüş pirenin haline
Samandan yer yapmış kendine
Eski bir bez atmış üzerine
Pire gelsin de ısınsın diye
Kuzu büyük pire küçük
Dağ büyük orman küçük
Kuzu öğüt verir pire dinler
Büyük insanlar küçükleri dinler
Dost dost bilmek gerek
Küçük deyip hor görmemek gerek
Dostun ihtiyacı varsa dosta
Dostluğu göstermek gerek

Karınca ve Arıların Savaşı

Karıncalar birgün çıkmış arı yuvasına
Arılar çalışrken
Girmişler yuvalarına,
Almışlar ballarını
Gitmişler yuvalarına
Arılar gelmiş bir bakmış, balları yokmuş ortalıkta
Gözcü dikelim demiş bir arı
Diğer arılar da katlmış ona,
Gözcü dikmişler kovana
Bir bakmış, karıncalar!
Bağırmış hemen arılara:
- 'Balarımızı çalıyorlar! ' diye
Hemen uçmuşlar kovana,
Savaş çıkmış aralarında,
Hepsi ölmüş yıkılmış yere
Savaş yapmayalım kimseyle
Hoşgörülü olalım herkese
Sorunumuz varsa eğer
paylaşalım onlarla

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com