![]() |
Anı Örnekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anı ÖrnekleriAnı Örnekleri Atatürk İle İlgili Anı Örnekleri SAVAŞ EMİRLERİ Şükrü Kaya?nın, bir 30 Ağustos Zafer Bayramı gecesi sofrada: - ?Paşam, İstiklal Savaşı?nda Başkomutan sıfatıyla muharebelerde verdiğiniz emirler bir yerde toplanmış mıdır?? sorusuna verdiği yanıt: - Bir gün Kurtuluş Savaşı?nın, Millî Mücadele?nin askeri tarihini yazacaklar, belki de benim Başkomutan sıfatıyla verdiğim bir yazılı ve imzalı emrime rastlamayacaklardır ![]() ![]() ![]() ![]() Nejat SANER Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi ? 13 ![]() ![]() BEN CEPHEYE GİDİYORUM Bir akşam Recep Bey (Peker) beni ve İhsan Bey?i evine akşam yemeğine çağırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gazi, gece yarısından sonra geldi ![]() ![]() - ?Vakit geç oldu ![]() ![]() Dedi ve giderken beni, İhsan ve Recep (Peker) Bey?i baş başa getirdi ![]() - ?Ben doğruca cepheye gidiyorum, düşmana taarruz edeceğim,? dedi ![]() Hepimiz şaşırdık ve telaşlandık ![]() - ?Paşam, ya muvaffak olamazsan?? deyince: - ?Ne?? Bir haftalık süre içinde onları yok edip denize dökeceğim ![]() ![]() Ali KILIÇ Kaynak: Ali Kılıç ? Hatıralar, 1955 GENELGEYLE DEVRİM OLMAZ 1924 yılının ilkbaharıydı ![]() ![]() - Depremden çok zarar gördün mü, baba? diye sordu ![]() - Hükümet sana kaç lira verse, zararını karşılayabilirsin? İhtiyar, Kürt şivesiyle: - Valle Padişah bilir! dedi Atatürk gülümsedi ![]() - Baba, Padişah yok; onları siz kaldırmadınız mı? Söyle bakalım zararın ne? İhtiyar tekrar etti: - Padişah bilir!? Bu cevap karşısında kaşları çatılan Atatürk, Kaymakam?a döndü: - Siz daha devrimi yaymamışsınız! dedi Bu sırada görevini başarmış insanlara özgü bir ağırbaşlılıkla ortaya atılan tahrirat katibi: - Köylere genelge yolladık Paşam, dedi ![]() - Oğlum, dedi, genelgeyle devrim olamaz!?? SURİYE HEMŞİRENİZİ DE KURTARINIZ 1923 Mart?ının 17 ![]() ![]() ![]() Levhada şu cümle yazılı idi: ?Suriye hemşirenizi de kurtarınız ![]() İki gün evvel Adana?da Antakya ve İskenderun için yapılan o levhalı gösteri, Antakyalı kızın o herkesi ağlatıp sızlatan hıçkırıklı söylevi ve Şef?in ona verdiği tarihi cevapla, yüce bir nitelik almıştı ![]() - ?Her millet layık olduğu mutluluğa erişir!? dedi ve yürüdü ![]() İsmail Habip SEVÜK KAHRAMAN TÜRK KADINI 17 Mart 1923 Tarsus: Mustafa Kemal İstasyon?dan şehre doğru, bir süre yaya olarak yürüdü ![]() ![]() ![]() Milli Mücadele?deki çete giysili bir kadın, Atatürk?ün yolunu keserek ayağına kapandı ![]() - ?Bastığın toprağa kurban olayım Paşam!? Mustafa Kemal onu yerden kaldırmak için eğilirken kulağına bu kadının Kurtuluş Savaşında cephelerde çarpışmış olan (Adile Çavuş) olduğunu fısıldadılar ![]() Gözlerinden iki damla yaş düşen Mustafa Kemal, bu güneşten yüzü yanmış kadının elinden tutup ayağa kaldırdı ve ona şöyle seslendi: - ?Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın ![]() Taha TOROS YANINA ALDIĞI İLK ER O, Samsun?a çıktığı zaman, üstü başı yırtık, postalları patlamış, silahsız bir er gördü ![]() ![]() - Asker ağlamaz arkadaş, sen ne ağlıyorsun? Er irkildi, başını kaldırdı ![]() ![]() ![]() - Söyle niçin ağlıyorsun? İç Anadolu?nun yanık yürekli çocuğu içini çekti: - Düşman memleketi bastı, hükümet beni terhis etti ![]() ![]() - Üzülme çocuğum, dedi ![]() Ve Samsun deposunda giydirilip silahlandırarak yanına aldığı ilk er bu Mehmetçik oldu ![]() Burhan Cahit MORKAYA ABDÜLHAMİD 1937 yılında idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Yazını okuyorum, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz durdu ![]() ![]() ![]() ![]() - Sevme Abdülhamid?i! Yine de sevme! Fakat sakın anısına hakaret edeyim deme ![]() kuşağın biraz daha ölçülü kararlar vermeye alışmalı ![]() ![]() Bunun üzerine ayrılmama müsaade buyurmuşlardı ![]() ![]() Nizamettin Nazif TEPEDELENLİOĞLU Kaynak: Hürriyet Gazetesi, 31 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|