Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gazel

Gazel Nedir

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gazel Nedir

Gazel Nedir

divan edebiyatında gazel - gazelin özellikleri - gazelin bölümleri - gazel türleri

Aşk, ayrılık, hasret, özlem gibi lirik konularda yazılan şiirlerdir Bazı dini gazellerde Allah aşkı, peygamber sevgisi de işlenebilir Türk edebiyatına İran edebiyatından girmiştir

Gazel 5 - 15 beyit arasında yazılabilir Gazelin ilk beyitine matla denir Bu beyitte dizeler kendi arasında kafiyelidir Bundan sonraki beyitlerin ilk dizeleri serbest, ikinci dizeleri matla (ilk) beyitiyle kafiyelidir Yani aa, ba, ca

Gazelin son beyitine makta denir Gazelde şairin mahlası genellikle son beyitte bulunur Bazen son beyitten bir önceki beyitte de geçebilir

Genellikle gazelin beyitleri arasında anlam bütünlüğü bulunmaz Ancak bazı gazeller bir konu bütünlüğü içinde yazılır Bunlara yek-ahenk gazel denir

Eğer şair anlam bütünlüğünün yanında bir de aynı güçte beyitler yazabilmişse bunlara da yek - avaz gazel denir

Kimi zaman ise gazeli oluşturan beyitlerin dize ortalarında iç kafiye oluşturulduğu görülür Bunlara musammat gazel denir

Gazeller aruzun her kalıbıyla yazılabilir Bu sahada Fuzuli, Baki, Nedim, Ahmet Paşa başarılı eserler vermişlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com