![]() |
Mademki Bu Tarihin Çocuğusun Seveceksin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mademki Bu Tarihin Çocuğusun SeveceksinMademki Bu Tarihin Çocuğusun Seveceksin Şimdi sen, mademki bu tarihin çocuğusun; eski zafer ve şeref asırlarının bugünkü evladısın! ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dili seveceksin! ![]() ![]() ![]() ![]() Ataların bize miras bıraktığı en güzel iki şeyden biri bugünkü Türk vatanı ise, ikincisi Türkçe'dir ![]() Onu, olur olmaz kaprislerle yıkamazsın! Seni yıkmak için önce onu yıkmanın lüzumuna inanan düşmanlarının yardımcısı olamazsın! ![]() ![]() Bu dili seveceksin! ![]() ![]() ![]() ![]() Türkçe, nasıl sevilir? ![]() ![]() Vaktiyle, Birinci Türk Dili Kurultayı'nda, büyük edip, Halid Ziya Uşaklıgil, bir tebliğde, aydınlarımıza Türkçe'yi sevme dersi vermişti ![]() "Ben, Türkçe'nin ezeli bir aşığıyım ![]() ![]() Ben eski Babıali ( katiplerinden işittiğim süslü dili ) sevdiğim gibi, Aksaray'da karpuz sergisinde müşteri ayartmak için çığırtkanlık eden Türk delikanlısının türlü zarafetlerle dolu Türkçesini sevdim ![]() Ben Divan Edebiyatı'nın gazelleriyle mest oldum ![]() Fakat sevgili izmir'limin, İki Çeşmelik kızının incir işlerken söylediği türkü ile de mest oldum ![]() Ben o sevgiyi, atlas şalvarıyle, başının üzerinde altın işlenmiş takkesiyle gördüm ![]() Ben onu perişan gönüllü şairin: O gül-endam bir al şale bürünsün yürüsün Ucu gönlüm gibi ardınca sürünsün yürüsün beytinde olduğu gibi, bir al şala sarınıp yürüdüğünü görerek sevdim ![]() Başında hotozu, belinde kuşağı, sedef kakılı seriri üzerine uzanmış, yahut Sa'dabad'da, Göksu'da seyrana çıkmış haliyle de gördüm, yine sevdim ![]() Fakat tabiatta her şey tekamülden, inkılaptan ibaret olduğu için her devrin zevki de aynı olmuyor ![]() Ben son devrin, İpekiş'in kelebek kanadı kadar ince, zarif, dört metrelik kumaşıyla giyinmiş, başında küçücük beresiyle, bir rüzgar gibi, kaldırımlar üzerinde seke seke yürüyen ve rüzgar mı onu götürüyor, o mu rüzgarı sürüklüyor, diye, insanı şüpheye düşüren haliyle de Türkçe'yi gördüm ve sevdim ![]() |
![]() |
![]() |
|