Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
muinül, mürid

Muinü'l Mürid

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Muinü'l Mürid

Muinü'l Mürid

Muinü'l Mürid Hakkında - Mürid Harezm Türkçesi - Harezmşahlar

Muinü'l Mürid Harezm Türkçesiyle yazılmış bir yapıttır 1313 yılında İslam adında bir Harzem Türkü ozan tarafından yazılmıştır15 yüzyılda Harezm Türkçesi alanında yazılan ve yerli şive özelliklerini içeren yapıtlardan biridirEbu'l Gazi Bahadır Han Şecere-i Terakime adlı yapıtında yapıtın Türkmenler arasında çok saygın ve yaygın olduğunu ve onlarında bu kitabı çok okuduklarını yazmaktadır

Bundan yola çıkarak Muini'l Mürid'in yazma nüshalarının çok olduğu düşünülürse de adı geçen yapıtın tek yazma nüshası Bursa kütüphanesi Orhan yazmaları arasında yer alan bir manzumenin içinde bulunmaktadırBu yazmanın resimleri Türk Dil Kurumu kütüphanesinde vardır51 sayfa olan bu yazmanın her sayfasında 16 ve 17 satır bulunmaktadırYaklaşık 900 beyit olan yapıt konu olarak dini şiirlerden oluşmaktadır

Arapça bilmeyen Türkmenlere fıkıh ve tasavvufla ilgili bilgiler vermek amacıyla yazılan yapıtta yalın bir dil kullanılmıştırYapıtta yazar tamamıyla öğretici nitelikte ve Türkmenler arasında tutulacak alışılmış bir söyleyişte dini, tasavvufi (Tanrı'nın niteliğini ve evrenin oluşumunu varlık birliği anlayışıyla açıklayan dinî ve felsefi akım) bilgiler veren bir kitap oluşturmuştur

Yapıtın Türk yazını bakımından dikkati çeken bir özelliği dörtlüklerle yazılmış olmasıdırBaştanbaşa Kutadgu Bilig ve Atabetü'l Hakayık vezniyle (feülün feülün feülün feül) vezniyle yazılan bu dörtlüklerde aruz vezni başarılı bir biçimde kullanılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com