Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fiilimsiler, göktürkçede

Göktürkçede Fiilimsiler

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Göktürkçede Fiilimsiler

SIFAT FİİLLER

? ?-mIş?: ?kalmışı? (kalmış olanı), ?konmış tiyin? (konmuş diye), ?tutmış yir? (tuttuğu yer)
? ?-dUk?: ?barduk yir? (gidilmiş yer), ?birtük üçün? (verdiği için), ?yarlıkaduk? (buyurduğu)
? ?-(X)gmA?: ?uduzugma (sevk eden)?, ?keligme? (gelen), ?körügme? (tâbi olan)
? ?-(X)r ~ -Ar?: ?körür köz? (gören göz), ?bilir bilig? (bilen akıl)
? ?-mAz?: ?bilig bilmez kişi? (bilgi bilmez kişi), ?körmez teg? (görmez gibi)
? ?-sIk?: ?udısıkım? (uyuyasım), ?olursıkım? (oturasım), ?tutsıkıŋın? (tutacağını)
? ?-DaçI?: ?kelteçimiz? (gelecek olanımız), ?ölteçi bodun? (ölecek ulus)

ZARF FİİLLER

? ?-A?: ?aşa? (aşarak), ?keçe? (geçerek), ?süre? (sürerek), ?bintüre? (bindirerek)
? ?-(y)U?: ?yiyü? (yiyerek), ?tutunu? (tutunarak), ?yabulu? (yuvarlanarak), ?ölü? (ölerek)
? ?-(X)p?: ?kodup? (koyup), ?eşidip? (işitip), ?olurup? (oturup), ?sülep? (asker sevk edip)
? ?-(X)pAn?: ?olurupan? (oturup), ?kelipen? (gelip), ?sülepen? (asker sevk edip)
? ?-mAtI(n)?: ?udımatı? (uyumadan), ?olurmatı? (oturmadan), ?sakınmatı? (düşünmeden)
? ?-yIn?: ?bulmayın? (bulmayıp), ?tiyin? (diye)
? ?-sAr?: Göktürkçede şart kipi henüz oluşmamıştır ?-sAr? eki şahıslara bağlanmadan kullanılan bir zarf-fiil ekidir ?bir todsar? (bir doysan), ?ol yirgerü barsar? (o yere varsan)
? ?-gAlI?: ?kılıngalı? (kılınalı), ?olurgalı? (oturalı), ?ölgeli? (ölmek için)
? ?-DUkdA?: ?kılıntukda? (kılındığında, yaratıldığı zaman), ?olurtukda? (oturduğu zaman)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com