![]() |
Atatürk'le İlgili Anılar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'le İlgili AnılarMustafa Kemal Atatürk İle İlgili Anılar Günlerden birgün İtalyan Büyükelçisi, Atatürk ile görüsmek ister ve huzura kabul edilir ![]() O zamanin muhtelif ekonomik-siyasi konulari hakkinda konusulduktan sonra, Büyükelçi : -Ekselans, dün Roma ile yapmis oldugum bir görüsmede hükümetimizin Hatay'i almak istedigi kararini size iletmem söylendi" der ![]() Odada buz gibi bir hava eser ![]() eder ve iki dakikaliginina odadan ayrilir ![]() Döndügünde ayaginda çizmeleri, üzerinde maresal üniformasi, belinde tabancasi vardir ![]() Fevzi Çakmak'ın baglanmasini ister ve Çakmak' a: - Pasa, İtalyan dostlarimiz Hatay'a gelmek istiyorlarmis ![]() miyiz? Fevzi Çakmak durumu anlar ve "biz haziriz Pasam" diye yanitlar ![]() ![]() ![]() Ata, Büyükelçiye döner ve: "Biz hazirmisiz ![]() isterlerse gelip Hatay'i alabilirler" der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte Cevap Cumhuriyet'in ilânından sonra İstanbul'da bir resepsiyon verilir ![]() dünya ülkelerinin elçileri ve ateşeleri de davet edilir ![]() şekilde devam etmektedir fakat İngiliz ateşesi olan binbaşının bakışları Mustafa Kemal'in gözünden kaçmaz ![]() dik dik bakmıştır ve bakmaya devam etmektedir ![]() öğrenmek için yaverini gönderir ![]() Paşam kendisine neden ters bir tavır takındığını sordum, o da bana Mustafa Kemal'in Çanakkale'de babasını öldürdüğünü söyledi ![]() bunun üzerine Mustafa Kemal şöyle der: Git sor bakalım babasının Çanakkale'de ne işi varmış? Kurtuluş savaşından bir anı Izmir kurtuldu, cok tatli bir yorgunluk,Ankara'ya hareket edecekler ![]() ![]() Yaveri "ya pasam bu ne hal hic uyumadiniz herhalde niye boylesiniz" der ![]() "Ya çocuk kompartimanima yastikla battaniye koymayi unutmussunuz ![]() ![]() Yaveri; "aman pasam! Birimize haber vereydiniz hemen size bir yastikla battaniye getirirdik" der ![]() Ve bir ulke kurtarmaktan donen komutan soyluyor bunlari tarihi bir cevap der ki "Gec farkettim hepiniz en az benim kadar yorgundunuz ![]() ![]() Onemli olan benim uyumam degil milletimin rahat uyumasi" ![]() |
![]() |
![]() |
|