|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, bozuklukları, dili, edebiyatı, konuları, türk, ödev |
![]() |
Türk Dili Ve Edebiyatı Anlatım Bozuklukları - Anlatım Bozuklukları Ödev Ve Konuları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Dili Ve Edebiyatı Anlatım Bozuklukları - Anlatım Bozuklukları Ödev Ve KonularıANLATIM BOZUKLUKLARI Her cümle belli bir düşünceyi, duyguyu aktarmak için kurulur ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() Cümlede gereksiz sözcük kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar ![]() ![]() ![]() “Satıcı burnu havada, kendini beğenmiş biri ![]() cümlesinde “burnu havada” sözünün verdiği anlamla “kendini beğenmiş” sözünün verdiği anlam aynıdır ![]() ![]() ![]() “Yaklaşık beş yıl kadar bu Edirne'de oturduk ![]() cümlesindeki “yaklaşık” sözcüğü ile “kadar” sözcüğü cümleye aynı anlamı katmıştır ![]() ![]() Bir cümlenin anlamı içinde bulunan başka bir sözü cümlede kullanmak da gereksiz sözcük kullanımına girer ![]() ![]() “Dışarı çıkmak istediğini kulağıma alçak sesle fısıldadı ![]() cümlesindeki “fısıldadı” sözcüğü zaten “alçak sesle” yapılan bir eylemdir ![]() ![]() ![]() “Eve arkadaşı ile birlikte geldi ![]() cümlesindeki ile edatı cümleye birliktelik anlamı kattığı için ayrıca bir birlikte sözcüğüne gerek yoktur ![]() ![]() 2 ![]() Bazen sözcükleri yanlış şekilde başka bir anlama gelen bir sözcüğü o anlamının dışında kullanırız ![]() ![]() “Futbolcu, attığı muhteşem golle takımının galip gelmesine neden oldu ![]() cümlesindeki “neden olmak” eylemi daima olumsuz anlamlar verecek biçimde kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Tanımadıkları bir ortama gelen kişiler ilk başlarda çekimser olur ![]() cümlesindeki “çekimser” sözcüğü yanlış anlamda kullanılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Bir cümlede deyimin yanlış yerde kullanılması da cümlenin anlamını bozar ![]() “Başarılı çalışmalarıyla kısa sürede yöneticilerinin gözüne batmayı bilmişti ![]() cümlesinde “göze batmak” deyimi yanlış kullanılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Bazen sözcük doğrudur ancak cümlede bulunduğu yer doğru değildir ![]() ![]() “Yeni durağa varmıştım ki otobüs geldi ![]() cümlesinde “yeni” sözünün yeri anlatımda bozukluğa yol açmıştır ![]() ![]() “Durağa yeni varmıştım ki otobüs geldi ![]() şeklinde olmalıdır ![]() 5 ![]() Anlamca çelişen sözcüklerin aynı cümlede kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar ![]() “Şüphesiz Türkiye geleceğin süper bir ülkesi olabilir ![]() cümlesindeki “şüphesiz” kelimesi kesinlik anlamında olmasına rağmen; “olabilir” sözcüğü olasılık, ihtimal anlamındadır ![]() ![]() ![]() 6 ![]() Cümlede, kullanılması gereken bir ögenin bulunmaması, anlatım bozukluğuna yol açar ![]() ![]() ![]() “Türkçe öğretmeninin yanına gitti, bir soru sordu ![]() cümlesindeki ögeleri inceleyelim: “gitti” ve “sordu” yüklemdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bebeğe sevgiyle baktı, sevdi ![]() cümlesinde nesne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır ![]() “Bebeğe sevgiyle baktı, onu sevdi ![]() Sıralı isim cümlelerinde ekfiilin kullanılması da bazen bozukluğa yol açar ![]() “Kardeşimin boyu uzun, kilosu fazla değildi ![]() cümlesinde iki yargı vardır: Kardeşimin boyunun uzun olduğu, aynı zamanda kilosunun fazla olmadığı, yani kilosunun az olduğu ![]() ![]() ![]() 7 ![]() Türkçe'de bazı özneler olumlu, bazıları olumsuz anlamlar verir ![]() ![]() “Kimse gelmemiş, maça gitmiş ![]() cümlesinde “gelmemiş” olanlar ile “gitmiş” olanlar aynı ancak “kimse” olumsuz bir öznedir ve yüklemi daima olumsuz çekimlenir ![]() ![]() ![]() ![]() Cümlede öznenin ifade ettiği şahıslarla yüklemin bildirdiği şahıs arasında bir uyum olmalıdır ![]() “Bu soruyu ancak ben ve sen çözebiliriz ![]() (biz) “Ödülü sadece ben ve sınıf arkadaşım kazanmıştık ![]() (biz) “Sen ve kardeşin hangi okulda okuyorsunuz?” (siz) “Sen hatta hepiniz bana yardım edin ![]() (siz) “Sen ve arkadaşların beni iyi dinleyin ![]() (siz) “Kardeşim ve annem okula gitti ![]() (onlar) cümleleri buna örnektir ![]() Öznenin insan ya da başka varlıklar olması da yüklemin tekil veya çoğulluğunu etkiler ![]() ![]() ![]() “Kuşlar ağaçlarda ötüyorlar ![]() değil, “Kuşlar ağaçlarda ötüyor ![]() olmalı ![]() “Korkular üzerine gidildikçe azalırlar ![]() değil “azalır ![]() ![]() “Öğrenciler öğretmeni dinliyor ![]() şeklinde de doğrudur, “dinliyorlar ![]() ![]() Türkçe'de sıfatlar çoğul anlam verirse isimler çoğul eki almaz ![]() ![]() “Birçok insanlar bu kitabı beğendi ![]() cümlesinde “birçok” sıfatı çoğul bir anlam verdiği hâlde “insanlar” sözü de çoğul eki almıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|