![]() |
Mecaz I Mürsel Tanımı - Mecaz I Mürsel Ad Aktarma |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mecaz I Mürsel Tanımı - Mecaz I Mürsel Ad AktarmaMECAZ I MÜRSEL ( Ad Aktarması) Benzetme ilgisiyle kurulmayan mecazlara mecaz-ı mürsel denir:Ayağını çıkar, üstünü giy gibi ![]() ![]() ![]() sanatçı eser(Bir haftadır Peyami Safa okuyorum) , parça bütün(Bu acılı yüz her şeye rağmen gülebiliyor) , bütün parça(Aşırı ölçüde uzattığı tırnağını ısrar etmesem kesmeyecek) , iç dış(Tencere bu ateşte zor kaynar) , dış iç (Ayağını çıkarmadan içeri girme) soyut somut (Gurbet çeken gönüller kuşatmıştı ocağı) , neden sonuç (Bereket sabah dek yağdı) eşya insan (Rengi atmış bir şapka) , yer insan(Gün doğmadan bütün köy uyandı / Lozan zafer mi hezimet mi? / Ama Sivas tam bağımsızlıkta direniyordu ![]() ![]() yön ülke (Batı bize husumet besliyor) ![]() ![]() ![]() ![]() Klâsik mecaz-ı mürseller: Sınıf ayağa kalk ![]() Bütün okul hayret etti ![]() Uzunmehmet geçiyor ![]() Türbinler ayağa kalktı ![]() Türkiye terörü kınadı ![]() Belediye bekliyorum ![]() Anadolu misafiri sever ![]() Genç kız sigarasını yaktı ![]() Ön taraf ücreti öde ![]() Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl ![]() Vapur Üsküdar’a yaklaştı ![]() Koluma gir ![]() Cebini verir misin? Ateşin var mı? Peyami çok iyi bir kalemdir ![]() Emre iyi bir kranpondur ![]() “Hayattan canlı ölüm , günahtan baskın rahmet Beyoğlu tepinirken ağlar Karacaahmet” “Âh efendi bize karşı İstanbul /Neden böyle bir sert , yalçın taş gibi” “Aşkın sihirli şarkısı yüzlerce dildedir /İspanya neşesiyle bu akşam bu zildedir” ![]() “Ben garip çizgilerle uğraşırken baş başa / Rastlamıştım duvarda bir şair arkadaşa ![]() “Bir ruh o derin bahçede bir defa yaşarsa /Boynunda onun kolları , koynunda o varsa ![]() “Kendimi kaptırarak tekerleğin sesine /Uzanmışım kalmışım yaylının gölgesine” “Bizden evvel buraya inen üç dört arkadaş / Kurmuştular tutuşan ocağa karşı bağdaş” “Ben garip çizgilerle uğraşırken başbaşa / Rastlamıştım duvarda bir şair arkadaşa” ABD’de bir zamanlar Kuzey-Güney çatışması yaşanmış ![]() Yarışmadaki yeşiller son derece başarılı oldu ![]() |
![]() |
![]() |
|