|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çalışmalarıçanakkale, çanakkale, destanı, skeç, skeççanakkale, tiyatro |
![]() |
Çanakkale Destanı Skeç Çalışmaları-Çanakkale Destanı Skeç-Çanakkale Destanı Tiyatro |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale Destanı Skeç Çalışmaları-Çanakkale Destanı Skeç-Çanakkale Destanı TiyatroÇANAKKALE DESTANI Çanakkale içinde aynalı çarşı Ana ben gidiyoooom düşmana karşı Oooof gençliğim eyvah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çanakkale içinde vurdular beni ölmeden mezara koydular beni Oooof gençliğim eyvah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tuğçe: Çanakkale, Asırlara uzanır yolculuğun ![]() Gecenin karanlığında suları yaran sal, İçinde kırk yiğidi Süleyman Paşa’nın ![]() ![]() ![]() Ve Sarı Saltuk,Evronos Bey,Gazi Fazıl ![]() İşte senin gerçek tarihin böyle başlar ![]() tuğba Giriş kapısı Anadolu’mun, Geçiş kapısı Avrupa’nın ![]() Sensin tapusu yurdumun ![]() İlk defa seninle tanıdı Türk’ü, Son defa sende öğrendi, Seni ve beni unutamaz Avrupa ![]() berat: Mavi denizlerinde hür martıların Oynaşırdı uzun asılarda ![]() Huzur içinde yatardı denizine karşı Bolayır’da Süleyman Paşa ![]() Uzak iklimlerden gelen gemileri, Selamlardı,gemiler Bolayır’ı ![]() 3 ![]() Ezine’de Ahi Yunus, 4 ![]() Kaşıkcı Baba Kilitbahir ‘de, erensu Gelibolu’yu bekleyen gönül erleridir ![]() 5 ![]() Huzur , sükunet ister gönül erleri ![]() Yatışları denize karşı, Gözlemek içindir gemileri ![]() berna Ey güzel toprak,bedenimsin,tenimsin ![]() Seninle kucaklaşan erlerinle: BENİMSİN,BENİMSİN,BENİMSİN ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() Giriş kapısı sensin Marmara’nın Sen Anadolu’sun,Rumeli’sin ![]() Sana evlat bağışlayan her ilisin ![]() Kastamonu,Van,Kırklareli’sin ![]() ![]() ![]() Kısacası sen : Türkeli’sin tuğba Bu vatan toprağın kara bağrında Sıradağlar gibi yatanlarındır ![]() Bir tarih boyunca onun uğrunda, Kendini tarihe verenlerindir ![]() 7 ![]() Yıl 1914 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynamada bütün Avrupa ![]() Barut kokusu gelmede dört yandan Yeryüzü kaynamada; berna ATEŞ,öLÜM,KAN ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() Ülkeler sıkarken birbirine yumruğunu İnsanlık adına insanoğlu, Veriyor belki son soluğunu ![]() ![]() ![]() Savaş çığlıkları yükseliyor gökyüzüne ![]() Analar ,bacılar,dedeler,kan ağlamakta beride ![]() 9 ![]() Hamılton karar vermiş:Şu boğazların Sahibi olacakmış,bugün değilse yarın ![]() ![]() ![]() 10 ![]() Geçip Çanakkale’den hesapları İstanbul’u almak ister İngiliz cenapları ![]() ![]() ![]() Sonra:Hasta Adam’ın Mirasını, bölüşmekmiş hülyaları ![]() ![]() ![]() 11 ![]() Boşalmış beş kıtanın bütün denizleri ![]() Çanakkale olmuş sanki geçit yeri ![]() ![]() ![]() Karadağlı’sı,Fransız’ı,İngiliz’i ![]() ![]() ![]() Kendi geldiği yetmiyormuş gibi Yanında bir de Hintli’si,Zelendalı’sı ![]() ![]() ![]() ![]() 12 ![]() Fakat bu hesapta aldanmada hesapsızlar ![]() Her hasta mutlaka ölmez ![]() Türk’ü öldü sanmada soysuzlar ![]() Daha dün Türk’tü efendisi Ne çabuk unutmada insan hafızası ![]() -- --- Asırlarca söylenirken, Dillerde bizim şarkımız ![]() Medeniyet bizimle doğdu ![]() Hakk’a merdiven oldu ırkımız ![]() Son rütbemizdi şahadet ölümden yoktur korkumuz Birlik olur ölümüz,dirimiz Çelikten bir orduya Bedeldir ırkımız ![]() ![]() ![]() 13 ![]() Ben ezelden beri hür yaşadım,hür yaşarım ![]() Hangi çılgın bana zincir vuracakmış ?Şaşarım ![]() Kükremiş sel gibiyim ,bendimi çiğner aşarım ![]() Yırtarım dağları enginlere sığmam ,taşarım ![]() 14 ![]() Her bucaktan mantar gibi Bitiyor çelik ordular ![]() Denizden gökten topa tutuyordular Koç yiğitler,aç toprakları Durmadan doyuruyordular ![]() -- -- Yurda olurken göğsümüz siper, Sırtlan gibi bağırıyor gemiler ![]() Sanki boşaltmada içindeki ateşi, Bunlar mı Avrupalı,bunlar mı medeni? 15 ![]() Düşman sevinçle karaya tırmanıyor Şimdilik sessiz siperlere Yürürken sevinçle, azametle, Sahipsiz köy buldum sanıyor ![]() 16 ![]() Ve birden saldırıyor , o aslan Mehmetcik ![]() ![]() ![]() Fırtına yaratırken havada mermiler, Ok gibi fırlamada siperden her nefer ![]() Bir adım gerilemiyor yerinden Kahraman Türk askeri ![]() -- -- Adım atamaz siperden öteye düşman ölmeden en son kahraman ![]() 17 ![]() Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var ![]() Ulusun,korkma ![]() Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar ![]() 18 ![]() Birbirine karıştı varlıkla yokluk ![]() Çelik zırhlılarla iman dolu göğüsler ![]() ölen ölür, kalanınsa, kanı göğsünü süsler ![]() Bire beş, beşe on gelmede düşman ![]() Ortada zaferden eser yok, geride kalan mı? -- ------ öLÜM!öLÜM!öLÜM! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -- ---- Bayrakları bayrak yapan üstünde ki kandır ![]() Toprak eğer uğruna ölen varsa vatandır ![]() 19 ![]() Yaralı bir asker gibi saldırıyor Mehmetcik Bakmıyor düşmanın sayısına ![]() ![]() ![]() ------ ------- O’nu siperden sipere uçuran iman var ![]() 20 ![]() Hamilton haykırıyor: ölün,dönmeyin geri “Yetişin bittik!”diye yalvarıyor telsizler ![]() Tükenenin yerine yenisi yükleniyor Her yüklenişte düşman yeniden ümitleniyor ![]() 21 ![]() Mehmetcik ise azaldıkça yeniden bileniyor Topları susturuyor”Allah Allah” narası ![]() Kandan başı dönüyor çarpışanların ![]() Durmazsa bu akın,duracak hayat yarın ![]() ------ ------- Toz yerine uçuyor kollar,başlar , bacaklar ![]() Son ümitle son defa saldırıyor Anzaklar ![]() ![]() ![]() Uğrattık anzakları süngümüzle bozguna ![]() İlk günüde mıhlandı düşman Arıburnu’na 22 ![]() Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın ![]() Siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk’ın, Kim bilir belki yarın , belki yarından da yakın 23 ![]() Durur mu düşman, Bir daha , bir daha deneyecek şansını ![]() Kendi ateşe dokunmuyor nasıl olsa, Taa Hint’ten , Kanada’dan getirmiş maşasını ![]() 24 ![]() Bir er patlamamış bir bombayı geri sallıyor ![]() Kendi silahıyla düşmanından öç alıyor ![]() Son harpteki ölüler kalkmamışken ortadan, Yeni bir akın yaptı düşman Anafartalar’dan Elden ele geçiyor bazı tepeler, Otlar gibi süngüden geçiriliyor askerler ![]() ------ ------- Harp şiddetlendi,yeniden saldırıyor,gök,deniz ![]() ![]() ![]() Sağlar yetişmeyecek, ölüler!diriliniz ![]() ![]() ![]() ATATÜRK: BEN SİZE TAARRUZU DEĞİL,öLMEYİ EMREDİYORUM ![]() 26 ![]() Böyle emrediyordu Mustafa Kemal , erlerine Hepsi gülerek koştu ölüm siperlerine ![]() 27 ![]() Başka hangi milletin komutanı askerine, ölmeyi emreder savaşmak yerine ![]() Aslında ölmek esarettir Türk askerine, Yaşamaksa , destanlar yaratmaktır kaderine ![]() 28 ![]() Ezineli Yahya Çavuş derlerdi ona ![]() Çiftini, çubuğunu vatan,namus bilir, Bir de Allah’ı tanırdı ![]() O’na Fransız,İngiliz dendi mi Kendi gibi insanoğlu sanırdı ![]() 29 ![]() İşte 25 Nisan 1915, Seddülbahir Köyü’ndeyiz Altı taburla çıktı kıyıya İngiliz ![]() ![]() ![]() 30 ![]() Ezineli Yahya Çavuşa bir siper verdiler ![]() Etten kemikten bir hisar oldu düşmana ![]() Altı düşman taburunu on saat Kıyıda tuttu altmışüç adsız kahramanla 31 ![]() “Dur bakalım!”dedi Yahya Çavuş ![]() Ne öyle aceleniz? Ordumuza zaman gerek ![]() ![]() ![]() Ne kadar geç düşersek toprağa, O kadar pahalı olur canımız ![]() ![]() ![]() 32 ![]() Bugün aynı siperde bir abide ![]() ![]() ![]() Altmışüç şehitten on sekizi Yazılı bir yüzünde ![]() öbür yüzünde de: ------ ------- Bir kahraman takım ve Yahya Çavuş’tular, Tam üç alayla burada gönülden vuruştular ![]() Düşman ,tümen sanırdı bu şahane erleri ![]() Allah’ı arzu ettiler,akşama kavuştular ![]() 33 ![]() Bu kahramanlık destanından kalan, İşte hepsi bu kadar ![]() ![]() ![]() ------ ------- Bastığın yerleri toprak diyerek geçme ,tanı! Düşün altında binlerce kefensiz yatanı ![]() Sen şehit oğlusun,incitme yazıktır atanı ![]() Verme , dünyaları alsanda bu cennet vatanı ![]() 34 ![]() Ben Mehmet oğlu Seyit’im ![]() Namus borcumu ödemektir niyetim ![]() Canımdır bu borçta en son diyetim ![]() Denizden kuduran ateş cehenneminde ödedi diyetini arkadaşlarım , sıra bende ![]() Daha ne olduğunu anlamadan topun dibinde İlişti gözüme ikiyüzonbeş okkalık mermi Canı çıkmadan koçyiğidin Vatana borcu biter mi? “Bismillah “ dedim ta yürekten Sürdüm namluya birincisini ![]() Sıyırdı geçti Ocean’ı direkten ![]() Peşinden ikinci mermiyi gönderdim hedefe, Hakk için atış üçtür diye ![]() Üçüncü mermi elimde, namlu da hedefte ![]() ------ ------- ŞİMDİ OCEAN SULARIN DİBİNDE BEKLEMEKTE ![]() ![]() ![]() 35 ![]() Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak ,toprağı sıksan, şüheda ![]() Canı,cananı, bütün varımı alsında Hüda ![]() Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda ![]() 36 ![]() Sevinçle tırmanıyor düşman Conkbayır’ını, Sanır ki kimse durduramaz bu akını ![]() Uçarak bir hamlede fundalıklı sırtlardan, Tam vaktinde yetişti, “MUSTAFA KEMAL” adlı yüce kahraman ![]() Yıldırım sedasıyla dedi: - Eşsiz çocuklar! önünüzde, biliniz mutlak ölüm var ![]() Doymayan topraklara akıtıp temiz kanımızı, Mutlaka kurtaracağız vatanımızı ![]() 37 ![]() Üstünlüğü vermeyiz hiçbir savaşımızda ![]() öndeyiz, Mustafa Kemal durdukça başımızda ![]() Gözleri ufku kollar, parmakları enginde, Arzın göğsü kabarır, O varken üstünde ![]() Güneş daha kaç kere aydınlatsa cihanı, Bir kahraman millet ki bu, yazılmaz destanı ![]() ------ ------- “Boğaz’da ölenlerin torunuyum ![]() ![]() Rabbim, bu kıyıma sebep olanlara tufanlar gönder ![]() 38 ![]() SUSUN! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ------ ------- -Niçin, kim için öldük? ![]() ![]() ![]() 39 ![]() Zulmün topu var, güllesi var, kalesi varsa, Hakkın da bükülmez kolu, dönmez yüzü vardır ![]() Göz yumma güneşten, ne kadar nuru kararsa, Sönmez ebedi her gecenin gündüzü vardır ![]() ------ ------- -Millet yoludur, Hak yoludur, tuttuğumuz yol; Ey hak yaşa, ey sevgili millet yaşa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 40 ![]() ÇANAKKALE GEÇİLMEZ öNÜNDE EĞİLMEDEN ![]() 41 ![]() Heybetli ordulara mezar oldu bu toprak ![]() Artık Çanakkale’ye kimse saldırmayacak ![]() 42 ![]() İnsanlığı koruduk biz Çanakkale önünde ![]() Göğsümüz bir iman kayasıdır ![]() Dün de bugün de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ------ ------- Çanakkale , şehitler toprağı! Son savaşta vatanın, İkiyüzellibini koynundadır ![]() Gencecik fidanları,dalı,yaprağı ![]() ![]() ![]() Sana destanlar gerek,tarihin görmediği Destanlar gerek,yakılmaz ağıt ![]() Destanına ancak denizler olmalı kağıt ![]() Çanakkale,ey aziz vatan! Erlerinin nöbetinde ![]() ![]() ![]() Sonsuza kadar Türk yurdu kalacaksın ![]() Nesilden nesile hep sen anlatılacaksın ![]() Bizimle birlikte zafer türkülerine katılacaksın 43 ![]() Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal; Ebediyyen sana yok ırkıma yok izmihlal ![]() HAKKIDIR HÜR YAŞAMIŞ BAYRAĞIMIN HÜRRİYET, HAKKIDIR HAKK’A TAPAN MİLLETİMİN İSTİKLAL ![]() (çanakkalede düğün adlı oyun,ardından Türk bayrağının doğuşu ve gösterinin sonu ![]() |
![]() |
![]() |
|