|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, anlatımlarparagraf, biçimleriparagraf, konusu, nedirparagraflı, paragrafta |
![]() |
Paragrafta Anlatım Biçimleri-Paragraf Nedir-Paragraflı Anlatımlar-Paragraf Konusu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Paragrafta Anlatım Biçimleri-Paragraf Nedir-Paragraflı Anlatımlar-Paragraf KonusuAnlatım Biçimleri Anlatım Biçimleri: Anlatım Biçimleri : Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir tasarıyı, bir olayı sözle ya da yazıyla ifade etmeye anlatım denir ![]() Birbirinden farklı konuları, olayları, gözlem ve izlenimleri anlatırken kullanılan yöntemlere ise anlatım biçimi denir ![]() Açıklayıcı Anlatım : Bu anlatım biçiminde temel amaç, okura herhangi bir konu üzerinde bilgi verme, iyice anlaşılmayan ya da yanlış anlaşılan bir sözü, bir düşünceyi açıklığa kavuşturmaktır ![]() ![]() ![]() Açıklamanın yapılabilmesi, bir bilginin tam ve eksiksiz olarak verilmesi için tanımlamalardan, örneklemelerden, karşılaştırmalardan ve sayısal verilerden yararlanılır ![]() Fıkra, makale, deneme, gezi, eleştiri, röportaj gibi yazı türlerinde açıklayıcı anlatım biçimi yoğun olarak görülür ![]() Örnek : Çağdaş eğitim, bireyi bilgi ile donatmaktan çok, ona kendi kendine bilgi edinme yollarını öğretmeyi amaçlar ![]() ![]() ![]() ![]() Tartışmacı Anlatım : Bu anlatım biçiminde birbirine karşıt düşünceleri, bir konuyla ilgili kanıları değiştirmek, çürütmek ya da onların yerine yenisini koymak amaçlanır ![]() Tartışmacı anlatımda yazar, inandırıcılığı sağlayabilmek için ciddi ve ağırbaşlı bir anlatım yerine sohbete varan rahat bir anlatım kullanır ![]() ![]() Tartışmacı anlatım, bilimsel inceleme ve araştırmaya dayalı yapıtlar başta olmak üzere eleştiri, fıkra, deneme, makale, röportaj gibi yazı türlerinde de sık sık rastlanan bir anlatım biçimidir ![]() Örnek : Gene bir eski özlemdir, gidiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Betimleyici Anlatım : Varlıkların kendilerine özgü ayırıcı niteliklerini, bu niteliklerin duyu organlarımız üzerindeki etki ve izlenimlerini görünür kılmaya, onları sözcükler aracılığıyla resimlendirmeye betimleme denir ![]() Bir anlatımın betimlemelere dayandırılması ve betimlemenin amaç olarak kullanılması ile oluşturulan anlatım biçimine betimleyici anlatım denir ![]() Betimlemede, görme, işitme, tatma, dokunma ve koklama duyularına yönelik bir anlatım vardır ![]() ![]() Betimleyici anlatım biçimi, amacına göre iki çeşittir: Açıklayıcı Betimleme : Bu tür betimlemelerde amaç bilgi vermektir ![]() ![]() Sanatsal Betimleme : Bu betimlemede temel amaç, izlenim kazandırmaktır ![]() ![]() ![]() Örnek : Burada müthiş karasinek vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öyküleyici Anlatım : Tasarlanan, gözlemlenen ya da yaşanan bir olayı yer, zaman ve kişi kavramlarına bağlayarak anlatan anlatım biçimine öyküleme denir ![]() Öykülemede, konuyu geliştiren olgu ya da olgular vardır ki buna olay denir ![]() Öykülemede, olayın geçtiği çevre ya da yer kavramı bulunur ![]() Olayın akışı içinde aklımızda yarattığımız kavram, zaman öğesini oluşturur ![]() Olayın içinde yer alan veya bu olayı yaratan öğelere kişi adı verilir ![]() İki farklı öyküleme biçimi vardır: Açıklayıcı Öyküleme : Birtakım bilgileri zamansal oluşuma (kronolojiye) göre anlatan ve sanatsal bir kaygının güdülmediği bir öyküleme biçimidir ![]() ![]() Sanatsal Öyküleme : Bu öykülemede bilgilendirme amacı yoktur ![]() ![]() ![]() Örnek : Hamdi amcamı en son 1960-1961 yıllarında gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşünceyi Geliştirme Yolları (Anlatımda Başvurulan Yollar) : Bir düşüncenin, bir konunun, bir açıklamanın tam olarak anlatılabilmesi için yararlanılan yönteme "düşünceyi geliştirme yolu" ya da "anlatımda başvurulan yol" adı verilir ![]() ![]() Düşünceyi Geliştirme Yolları : Tanımlama : Bir varlığın, bir nesnenin ya da bir kavramın özel ve değişmez niteliklerini sıralayarak onu tanıtmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek : Roman, insanların başından geçen ya da geçebilecek türdeki olayları yer ve zaman belirterek anlatan uzun yazı türüdür ![]() ![]() Örnekleme : Genellikle soyut bir düşünceyi ya da kavramı somutlamak; onu görünür, bilinir kılmak için bir yapıtı, bir kişiyi, bir olayı paragrafa aktarmaya örnekleme denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek : Kültür, bir toplumun yaşama biçiminde, davranışlarında belirginleşir, giyinişine, yiyip içmesine, çalışmasına, hatta jestlerine yansır ![]() ![]() ![]() ![]() Karşılaştırma : Nesneler, kavramlar, olay ya da durumlar arasındaki benzerlik veya farklılıkların dile getirilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek : Hayvanların koşullanmaya ve denem yanılma etkinliğine dayanan öğrenmeleri yanında, insan öğrenmesinin ayrı bir niteliği vardır ![]() ![]() ![]() Benzetme : Bir durumu, bir kavramı açıklarken bilinen ve ondan daha etkin benzerinden yararlanmaya benzetme denir ![]() Örnek : Boş bırakılmış topraklar, gübreli ve bereketli ise, yüz bin çeşit otla dolar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanık Gösterme : Anlatma somutluk ve inandırıcılık kazandırmak amacıyla başkalarının düşünce ve sözlerinden yararlanmaya tanık gösterme denir ![]() ![]() ![]() Tanık olarak seçilen, kişi değil de bir söz ise bu, tırnak içine alınarak verilmelidir ![]() ![]() Örnek : Jan Paul Sartre şöyle der: "İnsan bazı şeyleri söylemeyi seçtiği için yazardır ![]() ![]() İlişki Kurma: Paragrafta ortaya konan düşüncenin açıklanması için, herhangi bir durumun ya da olayın ortaya çıkışını, onun nedenini geçmişte olan bir başka duruma veya olaya dayandırarak açıklamaktır ![]() ![]() Örnek : Ben, hasta ruhları ve sinirli insanları daima yüzlerinin tebessümlü olup olmamasıyla teşhis ederim ![]() ![]() ![]() ![]() Sayısal Verilerden Yararlanma : Bir düşünceyi aktarabilmek için anlatılmak istenen nesnenin ya da kavramın nicelik özelliklerinden yararlanmadır ![]() ![]() Örnek : Öğrencilerin çalışırken ara verip dinlenmeleri gerektiğini düşünenlerdenim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|