Fiillerle İlgili Pratikler, Özellikler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fiillerle İlgili Pratikler, ÖzelliklerFiillerle İlgili Pratikler , Özellikler FİİLLER (EYLEMLER) Fiiller, iş ,oluş, durum ve hareket bildiren sözcüklerdir ![]() ÖRNEK: �Yürü, gidelim; bu iş olmaz � dediFiillerin sonuna �-mek, -mak� ekleri getirildiğinde anlamlı olur ![]() ÖRNEK: Bu akşam kardeşinin yanına var (eylem)*Kardeşimin güzel bir evi var (isim)Fiiller anlamlarına göre üçe ayrılır: 1) Nesne alan, iş yani hareket bildiren ve �neyi, kimi� sorularına cevap veren fiiller kılış fiilleridir ÖRNEK:Bu işi olsa olsa sen yaparsın ![]() *Baba koruk yer, oğlunun dişi kamaşır ![]() *Yemeğin tadını çok beğendik ![]() *Mum dibine ışık vermez, derler 2)Nesne almayan, öznenin içinde bulunduğu durumu gösteren fiiller durum fiilleridir ![]() ÖRNEK:Su uyur, düşman uyumaz ![]() *Can çıkar, huy çıkmaz ![]() *Teyzesi bize dün sabah geldi![]() 3)Kendiliğinden ve zaman içinde gerçekleşen fiiller oluş bildirir ![]() *Yine yeşillendi fındık dalları ![]() *Genç yaşta ağardı saçlarım ![]() *Korkudan beti benzi sararmış ![]() *Bu eylemler �değişerek yeni bir görünümkazanma� anlamı verir ![]() *Elleri, ayakları kabarmıştı ![]() *Denize gidince epey bronzlaşmış ![]() *Fiiller �-me,- ma,-mez , maz� ekleriyle olumsuz yapılabilir ![]() *Gülme komşuna, gelir başına ![]() *Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez ![]() *Yoldan kal, yoldaştan kalma ![]() *Geniş zaman eki olumsuz yapıldığında �-mez �maz� olarak değişir ![]() *Nuh der, peygamber demez ![]() *Fiiller tekil ve çoğul tüm kişilere göre haber ve dilek kipleriyle çekimlenebilir *Ben hazırlandım, artık gidebiliriz; dedi ![]() *Erken yatın, yarın işe gideceğiz *Şart kipiyle çekimlenmiş fiiller yan cümlenin yüklemi olabilir ![]() *Erken gelirse birlikte gidelim ![]() * �-yor� eki yerine �-mekte,- makta� eki de kullanılabilir *O zamanlar büyük bir şirkette çalışmaktaydım ![]() *Haber kipleri �zaman�anlamı taşır, dilek kipleri �zamn� anlamı taşımaz ![]() * Şimdi polisler gelecek, artık çıkalım ![]() Çekimli fiil sorulduğunda �kip,kişi, olumsuzluk� ekleri alabilen ve yüklem olan fiiller anlaşılır ![]() · İçimden şu zalim şüpheyi kaldır ![]() *Ya sen gel ya beni yanına aldır ![]() *Mecnun um, Leyla mı gördüm Bir kerecik baktı geçti Ne sordum ne de söyledi Kaşlarını yıktı, geçti *Cümledeki yargı sayısı sorulduğunda �çekimli fiiller, fiilimsiler ve ek � eylem alarak yüklem olmuş ad soylu sözcükler� sayılır ![]() *Garibim,namıma Kerem diyorlar *Hastayım, derdime verem diyorlar *Aslımı el almış, harem diyorlar *Maraşlı Şeyhoğlu Satılmış� ım ben *Senin dudakların pembe, ellerin beyaz *Al, tut ellerimi bebek, tut biraz Fiillerde Anlam (zaman,kip) Kayması: *Bir fiil kipinin kendi anlamı dışında kullanılmasına �anlam kayması� denir ![]() *Kardeşim ve ben bu okuldan mezun olduk ![]() Anadolu�nun kapıları 1071�de açıldı (öğrenilen geçmiş zaman)*Dün akşam komşulara gitmişler ![]() Saçların çok güzel olmuş ![]() Eyvah,anahtar kapının üstünde kalmış!(Sonradan fark etme) *Yarın ki sınav için ders çalışıyor ![]() İki yıldır ÖSS�ye hazırlanıyor (devam eden iş)Az sonra en sevdiğim dizi başlıyor (gelecek zaman)Yedi yıl önce bu şehre yerleşiyorlar (geçmiş zaman)Her sabah geç kalıyor okula (geniş zaman)*Haftaya bu işi de bitireceğiz ![]() Bu iş sabaha mutlaka bitecek (emir) Karşıdaki adam Ali� nin dayısı olacak (gereklilik )*Yıllardır tanırım, kimsenin işine karışmaz Ben doğmadan önce kardeşim tifodan ölmüş (geçmiş zaman )Biraz sabret, biz de az sonra geliriz (Gelecek zaman )Akşamki davete bu işi bitirir öyle gidersin (emir)*Şu binayı bir de ben göreyim ![]() Arkadaşlar sessiz olalım! *Yarın toplantının hazırlıkları yapmalıyım ![]() Tam bir saat sonra burada olmalısın(emir) Şimdi İstanbul da olmalı, Boğaz da çay içmeli (istek)*Derhal burayı terk edin! Allah'ım sen aklımı koru!(rica) *Fiiller ek �eylemin �idi, imiş, ise� ekleriyle kullanılarak bileşik zamanlı yapılır ![]() Sen gidersen yaşayamam Ölürse ten ölür, canlar ölesi değil ![]() Ben ölürsem, akşam üstü ölürüm ![]() Gidiyordum gurbeti gönlümde duya duya ![]() Akşamlar bir roman gibi biterdi ![]() Üşürdüm, içim ürperirdi ![]() Mesutmuş, seviyormuş kocasını ![]() Söz olurmuş, olsun ; sevgilim değil misin? Yağmurlardan sonra büyürmüş başak ![]() Meyveler sabırla olgunlaşırmış ![]() *Sıralı cümlelerde bileşik zaman eki son fiilde verilebilir ![]() Beraber oynar, ders çalışır , film izlerdik ![]() Erkenden kalkar, kahvaltıyı hazırlar, işe gidermiş ![]() Beni arar, bulamazsa telaşlaşmasın ![]() Ekeylemin üç görevi vardır: 1 Ad soylu sözcükleri yüklem yapar![]() Hastayım, yalnızım üstelik param yok ![]() Beş yaşındaydım, kimsesizdim ![]() Hepimiz kardeşiz, Müslüman ız Hastaysan, yorgunsan hiç gelme ![]() 2 Basit zamanlı fiilleri bileşik zamanlı yaaparBöyle olacağını bilmeliydim ![]() Bir daha aramayacaksın ![]() Babam öğrenirse çok kızardı ![]() 3 Basit zamanlı fiillere getirilen �dir� ekeylemi cümleye olasılık, kesinlik anlamı getirir![]() Bu konu kapanmıştır, artık bunu tartışmayalım (kesinlik)Babam geç kalacağımızı öğrenince çok kızmıştı (olasılık)Ders bitmiştir, gidebilirsiniz (kesinlik) Şu saatlerde evine varmştır (olasılık) |
|
|
|