|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, nelerdir, türleri, özellikler |
![]() |
Anlatım Türleri Nelerdir, Anlatım Türleri Özellikler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Türleri Nelerdir, Anlatım Türleri Özellikler1-BETİMLEYİCİ ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Sanatsal Betimleme: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Örnek metinler ![]() Açıklayıcı Betimleme: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Örnek metinler: s ![]() 2-ÖYKÜLEYİCİ ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() ![]() 11 ![]() ![]() 12 ![]() ![]() 13 ![]() ![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 73 (Kefil) 75 (Kıbrıs�ın Fethi)76(Cemile)77(On İkiye Bir Var)78(Biz İnsanlar)81(Ayı ve İki Ahbap)82(İstanbul�un Fethi)83 (Başını Vermeyen Şehit)adlı metinler ![]() 3-COŞKU VE HEYECANA BAĞLI (LİRİK) ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 4-DESTANSI(EPİK)ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 Şiir destan roman hikâye tiyatro destansı anlatımın kullanıldığı türlerdir ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() Örnek metin: s ![]() ![]() 5-EMREDİCİ ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 6-ÖĞRETİCİ ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() 11 ![]() ![]() 12 ![]() ![]() 13 ![]() ![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabı sayfa 147�148 �Meridyenler� �Klasizm� Maddenin Üç Hali� 7-TARTIŞMACI ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() 11 ![]() ![]() ![]() 12 ![]() ![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 160�161�162�deki metinler 8-KANITLAYICI ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 9-DÜŞSEL (FANTASTİK) ANLATIM Düşsel Anlatımın Özellikleri: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Örnekler: Harry Potter Yüzüklerin Efendisi Gora E ![]() Düşsel Anlatımla; Düşsel Olmayan Metinlerin Benzer Ve Farklı Yönleri: Benzerlikleri: Her iki anlatımda da yapıyı meydana getiren ögeler (kişizamanmekanve olay örgüsü)aynıdır ![]() Farklılıkları: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Konu yaşanmış ya da yaşanabilir olmalıdır ![]() ![]() 2 ![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Tema konuyla ilgili olarak günlük yaşama ait yaşanabilir özelliktedir ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Zaman belirli ya da belirsizdir ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Mekân olağanüstü düşsel ögelerden uzak sıradan günlük yaşamda karşılaşacağımız mekânlardır ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Kişiler gerçekte olabilecek sıradan günlük yaşamda karşılaşabileceğimiz kişilerdir ![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 176(�Bitmeyecek Öykü� �Ağrı Dağı�) 177 (Dünyalar Savaşı) adlı metinler 10-GELECEKTEN SÖZ EDEN ANLATIM Gelecekten söz eden anlatımın kullanıldığı metin türleri: roman hikâye tiyatro şiir deneme Gelecekten söz eden metinlerin ortak özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() �Gelecekten söz eden anlatım� ile �Düşsel anlatım� arasındaki benzerlik ve farklılıklar: Gelecekten söz eden anlatımda ve düşsel anlatımda kişinin kendi hayal dünyasındakiler dile getirilir ve buna göre bir anlatım yolu seçilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 11-SÖYLEŞMEYE BAĞLI ANLATIMLA OLUŞTURULMUŞ METİNLERİN ÖZELLİKLERİ 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 12-MİZAHİ ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() KANITLAYICI ANLATIM Ortaya atılan herhangi bir konu düşünce görüş veya yargıyı okuyucuya (veya dinleyiciye) kabul ettirmek için başvurulan anlatım biçimine kanıtlama (ispat yoluyla anlatım) denir ![]() ![]() Kanıtlamada önce kişiye ait düşünceler (yargılar kanaatler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FANTASTİK ANLATIM Gerçek dışı ve düşsel nitelikteki olgu ve oluşumları niteleyen sözcük ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bu dünya ve öteki dünya gibi bir tasavvurları yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fantastik Türünün Ortaya Çıkışı Fantastik yazının geçmişi 17 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çerçeveye yerleşmiş olaylar gerçek ortamlarda geçmeye başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KONUŞMALI ANLATIM ( DİYALOG ) Herhangi bir konu üzerinde iki veya daha çok kimsenin karşılıklı konuşturulduğu anlatım biçimine konuşmalı anlatım (diyalog) denir ![]() ![]() ![]() ![]() Konuşmalı anlatımda aşağıdaki hususlara dikkat edilir: a) Kişilerin konuşmaları kendi karakterlerine toplumdaki yerlerine mesleklerine uygun ve tabiî olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() b) Konuşmalar okuyucuyu bıktıracak derecede uzatılmamalıdır ![]() c) Cümleler konuşma dilinin özelliklerine uygun biçimde düzenlenmelidir ![]() d) Sözün gelişinden kimlerin konuştuğu açıkça anlaşılıyorsa gereksiz açıklamalara ve ayrıntılara yer verilmez ![]() e) Karşılıklı konuşmalar konuşma çizgisiyle (―) gösterilir ![]() ![]() ![]() ![]() konuşma çizgisi tekrar konur ![]() MİZAH Tanımıyla (resimli komik fıkra komik bir durumu tasvir eden çizim) karikatür mizah anlamına gelir ![]() ![]() Karikatür olmamalarına rağmen ilkçağlardaki tablolar ve çizimlerin birçok mizahi yanları vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Bu çalışmalar karikatürün bir ya da daha fazla özelliğini yergiyi parodiyi ince espriyi şakacılığı garipliği ve erotizmi sergiler ![]() ![]() İnce esprili (gag) karikatürleri sanata uygulanmış bir oturumluk esprilerdir ![]() da garip (Gahan Wilson?un çalışmaları akla gelir) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karikatürlerdeki mizah çağdaş toplumda engellerle uğraşmak zorunda kalmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Mizah karikatüristlerin karşılaştığı bir diğer mesele yapılan çalışmayı gazeteye satma konusundaki yarıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok yerdeki problem daha genç insanların tercihlerini mizah karikatürü değil aksiyon/macera resimli hikaye olarak kullanmasıdır ![]() ![]() Bir kişiyi ağlatana kadar güldüren komik bir karikatürden daha tatmin edici bir şey yoktur ve sonuç olarak bir mizah türünün diğer kültürel biçimler gibi kaybolmasına izin vereceğiz gibi görünmüyor ![]() GELECEKTEN SÖZ EDEN ANLATIM Gelecekten söz eden anlatımın kullanıldığı metin türleri: roman hikâye tiyatro şiir deneme Gelecekten söz eden metinlerin ortak özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ?Gelecekten söz eden anlatım? ile ?Düşsel anlatım? arasındaki benzerlik ve farklılıklar: Gelecekten söz eden anlatımda ve düşsel anlatımda kişinin kendi hayal dünyasındakiler dile getirilir ve buna göre bir anlatım yolu seçilir ![]() ![]() ![]() ![]() SÖYLEŞMEYE BAĞLI ANLATIMLA OLUŞTURULMUŞ METİNLERİN ÖZELLİKLERİ 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|