![]() |
Türk Halk Edebiyatı Nazım Türlerinden İlahi Hakkında Edebiyat Dersi Konu Anlatımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Halk Edebiyatı Nazım Türlerinden İlahi Hakkında Edebiyat Dersi Konu AnlatımıTÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM TÜRLERİNDEN İLAHİ İlahi, herhangi bir tarikatın özelliğini taşımayan,din,ahlak ve tasavvuf konuları ile tanrı aşkını dile getiren şiirlere denir ![]() ![]() İlahiler koşma biçimiyle ve hece ölçüsün genellikle 7,8 ve 11 heceli kalıplarıyla söylenmektedir ![]() Koşuk biçimi(nazım biçimi) şöyledir 1 _ _ _ _ _ a 2_ _ _ _ _ d 3_ _ _ _ _ e _ _ _ _ _ b _ _ _ _ _ d _ _ _ _ _ e _ _ _ _ _ c _ _ _ _ _ d _ _ _ _ _ e _ _ _ _ _ b _ _ _ _ _ b _ _ _ _ _ b Bektaşi tekkelerinde söylenen ilahilere nefes,Alevilerin tarikatinde söylenenlere ise deme ya da düşe adı verilir ![]() Şathiye, herhangi bir konuda ciddi bir duygu ve düşünceyi,iğneli ama gülmeceli ya da alaylı , şakalı anlatımda belirten şiirlerdir ![]() ![]() ![]() Kinaye:Bir sözcüğün benzetme amac gütmeden , hem gerçek hem mecaz anlamıyla kullanma sanatıdır ![]() Yunus emre’nin bir çok güzel ilahiler yazmıştır ![]() ![]() İLAHİ I İLAHİ II Taştın yine deli gönül Severim ben seni candan içerü Sular gibi çağlar mısın Yolum vardır bu erkandan içerü Aktın yine kanlı yaşım Yollarımı bağlar mısın Şeriat,tarikat yoldur varana Hakikat meyvesi andan içerü N’idem elim ermez yâre Bulunmaz derdime çâre Beni bende demen bende değilim Oldum ilimden âvâre Bir ben vardır bende bende içerü Beni burada eğler misin Süleyman kuş dilin bilür dediler Süleyman var Süleymandan içerü Yavı kıldım ben yoldaşı Onulmaz bağrımın başı Tecelliden nasib erdi kimine Gözlerimin kanlı yaşı Kiminin maksudu bundan içerü Irmak olup çağlar mısın Senin aşkın beni benden alıptur Ne şirin derd bu dermandan içerü Ben toprak oldum yolunda Sen aşırı gözetirsin Miskin Yunus gözü tuş oldu sana Şu karşıma göğüs geren Kapunda bir kuldur senden içerü Taş bağrımı dağlar mısın Haram gibi yoluma Arkırı ine karlıdağ Ben yarimden ayrı düştüm Sen yolumu bağlarmısın Karlı dağların başında Salkım salkım olan bulut Saçın çözüp benim içün Yaşın yaşın ağlar mısın İLAHİ III İLAHİ IV Dağlar ile taşlar ile Ey dost senin yoluna Çağırayım mevlam seni Canım vereyin Mevla Seherlerden kuşlar ile Aşkını komayayın Çağırayım mevlâm seni Oda gireyin mevla Sular dibinde mahiyle Beni sana vereyin Sahralarda âhu ile Sensiz ben nideyin Abdal olup yâhu ile Ben senin huzuruna Çağırayım mevlâm seni Bensiz varayın Mevla Gökyüzünde İsa ile Benden bana yakınsın Tür dağında Musa ile Candan (da) sevgilisin Elindeki asa ile Ya ben seni isteyü Çağırayım mevlâm seni Kanda varyın Mevla Derdi oküş Eyyûb ile Vahdettün şarabından Gözü yaşlı Yakup ile Bir cur’a nüş edeyin Şol Muhammed mahbub ile Enel hak çağruban Çağırayım mevlâm seni Dara gireyin Mevla Bilmişim dünya halini Ger beni senin içün Terk ettim kıyl ü kaalini Yetmiş kez öldüreler Baş açık ayak yalını Bin kez dahi ölem kim Çağırayım mevlâm seni Razı olayım Mevla Yunus okur diller ile Yunus eydür ben benlügi Ol kumru bülbüller ile Aradan tarh edelüm Hakkı seven kullar ile Senin ile bakayın Çağırayım mevlâm seni Seni göreyin Mevla |
![]() |
![]() |
|