Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
büyük, bölgesi, çinin, coğrafi, mançurya, sanayi, tarihi, yapısı

Mançurya,Tarihi,Coğrafi Yapısı, Çin'in En Büyük Sanayi Bölgesi

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mançurya,Tarihi,Coğrafi Yapısı, Çin'in En Büyük Sanayi Bölgesi

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuzeydoğu bölümüdür Kuzeyde Heilongjiang (Heylungkyang), ortada Jilin (Kirin) ve güneyde Liaoning yönetim bölgeleri ile İç Moğolistan özerk bölgesinin kuzeydoğu kesiminden oluşur Mançurya güneyde Kuzey Kore ile sınır komşusudur Liaotung (Liaodong) Yarımadası'nın içlerine kadar giren San Deniz' de kıyısı vardır Öbür yönleri tümüyle dağlarla çevrelenmiştir Dağların ortasında yer alan Mançurya Ovası, Songhua (Sungari) Irmağı ile Liao Ho (Liao Irmağı) tarafından akaçlanır Songhua Irmağı, kuzeyde SSCB sınırı boyunca akan Amur Irmağı ile birleşir Mançurya'nın dağlık yöreleri Çin'in kereste gereksiniminin çoğunu sağlar Ormanlarda, aralarında Mançurya kaplanı da bulunan ender hayvanlar ve çeşitli kuşlar yaşar Kısa süren yazlar çok sıcak, kışlar çok soğuktur Irmaklar nisana kadar donar Yalnızca birkaç liman donmaz En çok yağmur kısa yaz aylarında yağar Halkın büyük bir bölümü Çinli'dir 2000 yıldan uzun süredir bu bölgede yaşayan Mançular'dan başka az sayıda Koreli vardır Çiftçilik başlıca uğraştır En önemli tarım ürünleri darı benzeri bir tahıl olan kaoliang, soyafasulyesi, mısır ve buğdaydır Güneyde az miktarda pirinç ve pamuk da yetiştirilir Koyun ve sığırlar daha kurak doğu bölgelerinde beslenir

Mançurya, Çin'in en büyük sanayi bölgesidir Shenyang'ın (Şenyang) yakınındaki Fushun'da (Fuşun) geniş kömür madenleri vardır Aynı bölgede bol miktarda demir, manganez ve boksit (alüminyum cevheri) de bulunur Ayrıca bir tür koyu renkli tortul kay aç olan petrol şeylinden petrol elde edilir Shenyang'ın güneybatısında yer alan Anshan' da (Ansan) demir çelik üretilir Elektrik, Yalu, Songhua ve Mudanjiang (Mutankyang) ırmaklarındaki hidroelektrik santrallardan sağlanır Shenyang ve Harbin'de her çeşit makineden başka kimyasal maddeler ve çeşitli ürünler üretilir Luta'da gemi yapımı ve ağır sanayi vardır Mançurya'nın başlıca kentleri
kuzeyde Harbin, merkezde Jilin (Kirin) ve Changchun (Çangçun), güneyde Shenyang' dır Mançurya'nın demiryolları Çin'in geri kalan bölümünden çok daha iyi durumdadır Demiryolu ağı, önce Ruslar ve sonradan Japonlar'ın işgali sırasında döşenmiştir Luta' nın derin su limanı, Çin'in başlıca limanlarından biridir
Tarih
Mançurya 2000 yıldan uzun bir süre önce Mançular'ın ve başka kabilelerin Çin'e saldırılarını önlemek amacıyla yapılan Çin Şeddi' nin dışında yer alır {bak ÇİN ŞEDDİ) Mançular 1664'te Çin Seddi'ni aşarak Çin'i istila ettiler ve cumhuriyetin ilan edildiği 191 l'e kadar süren bir imparatorluk kurdular {bak ÇİN Halk Cumhurîyetî)
Mançurya'nın zenginliklerine göz koyan Rusya ve Japonya, değerli limanların bulunduğu Liaotung Yarımadası'nın güney kesimini ele geçirmek için rekabete girişti Bu rekabet, Japonya'nın zaferiyle sonuçlanan Rus-Japon Savaşı'nı (1904-05) başlattı Böylece, Rusya Mançurya'nın kuzeyini, Japonya da güneyini denetim altına aldı Japonya'nın bölge üzerindeki baskısı giderek arttı 1931'de Japonya burayı tümüyle ele geçirdi ve bu yöreye Mançukoku adını verdi
1945'te, II Dünya Savaşı'nın sonunda, Japonlar teslim oldu ve SSCB orduları Man-çurya'yı işgal etti Daha sonra Çinliler'in yönetimine bırakılan Mançurya, 1949 Çin Devrimi'nin ardından Çin Halk Cumhuriyeti' nin sınırları içinde kaldı

Kaynak:1
12cilt / s36-37

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com