![]() |
Evde Konserve Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Evde Konserve Nasıl YapılırEvde Konserve Yapımı Evde konserve tarifi Evde konserve yapmanın yolları 1 Konservelik meyve ve sebzenin seçilmesi: Konserve yapılacak meyve ve sebzeler taze olgunlaşmış yarasız çürüksüz olmalıdır 2 Kavanoz ve kapaklarının kontrolü: Konservede kullanılacak kavanozlar ile kapakları teker teker gözden geçirilerek içlerinde ağızları kırık veya gövdeleri çatlak kavanozlar ile kenarları ezilmiş contasının lastiği kopmuş veya zedelenmiş kapaklar varsa bunlar ayıklanıp kullanılmamalıdır 3 Kavanoz ve kapakların yıkanması: Kavanozlar ile kapakları sıcak deterjanlı suda fırçalanarak iyice yıkanmalı ve bol su ile durulanarak her türlü bulaşma riski en aza indirilmelidir 4 Kavanozların fazla doldurulmaması: Kavanozlar hiçbir zaman meyve veya sebze ile ağzına kadar doldurulmamalı konservenin dayanma süresini artırmak amacıyla sebzelerde tuzlu su koyabilmek için 1/5′ini meyvelerde şeker şurubu koyabilmek için 1/4 ünü boş bırakmalıdır 5 Kavanoz ağızlarının silinmesi ve kapatılması Kavanoz ağzına yapışmış parçacıklar kapağın iyi kapanmasına engel olacağından ilerde kavanoz buradan hava alarak içindeki konservenin bozulmasına neden olabilir 6 Pastörizasyon veya sterilizasyonun eksiksiz yapılması Pastörizasyon ve sterilizasyon ayrıntılarıyla anlatıldı Kurallarına uyulmaması konservenin bozulmasına neden olur |
![]() |
![]() |
|