![]() |
Buğdaydan Neler Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Buğdaydan Neler Elde Edilir?Buğdaydan neler yapılır Buğdaydan elde edilen ürünler Kepek (tahılın dış katmanı) Tohum (çekirdeğin içindeki embriyo) Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm) Öğütme esnasında, bu üç kısım birbirinden ayrılır ve farklı tip unlar elde etmek için farklı biçimlerde tekrar birleştirilir 6 tip buğday vardır: Sert kırmızı kışlık Yumuşak kırmızı kışlık Sert kırmızı yazlık Yumuşak kırmızı yazlık Yumuşak beyaz Durum buğdayı Yapılan işlemlerde çıkacak son ürün buğdayın özellikleri düşünülerek belirlenir; özellikle buğdayın gluten ve protein miktarı gözönüne alınır Buğday ne kadar sert olursa, un o kadar çok protein içerir Yumuşak, düşük proteinli buğdaylar kek, kurabiye, hamur işi, bisküvi ve şehriyede kullanılır Sert, yüksek proteinli buğdaylar ise ekmek yapımında kullanılır Durum buğdayı ise makarna üretiminde kullanılır |
![]() |
![]() |
|