Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, çukuru, hakkında, mariana

Mariana Çukuru Hakkında Bilgi

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mariana Çukuru,
Mariana Çukuru Nerededir,
mariana çukurunun derinliği,
mariana çukuru nasıl oluştu

Mariana Çukuru, Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır Derinliği, yapılan son ölçümlerde tam olarak 11033 metredir Uzunluğu 2542 kilometre, genişliği ise 69 kilometredir

Okyanusal nitelikte iki plakanın çarpıştığı sınırda derin çukurlar oluşabilir Mariana çukuru da, Pasifik plaka ile Mariana plakasının çarpışması sonucu oluşmuş bir çukurdur ve iki plaka sınırındadır

Suyun içine atılan 1 kilogram kütleli metalin tabana ulaşması, yaklaşık olarak 1 saat sürer Ancak, suyun yoğunluğunu ve metalin özkütlesini de hesaba katarsak, tabana ulaşma süresi artar ya da azalabilir Dip noktasındaki basınç ise yeryüzündeki basınca göre yaklaşık 1000 kat daha fazladır

Mariana Çukuru'nda hayat belirtileri vardır Yapılan araştırmalar, aşırı basınç ve soğuk ortamda yaşayabilen birçok mikro organizma, balık ve yengeç türünü ortaya çıkarmıştır Buradaki yaşamın temel dayanağı, 300 dereceye ulaşan volkanik püskürmeler ve buradan çıkan sülfürü metabolize edebilen bakterilerdir Bu kadar derinde yaşayan balık türlerinin hayatları yüzlerce yılı bulabilmektedir Buradaki canlıların, çok eski prehistorik dönemlerden bu yana aynı kaldığı düşünülmektedir

23 Ocak 1960'da, İsviçreli bilim adamı Jacques Piccard ile ABD donanması'ndan Teğmen Donald Walsh, Trieste batiskapı içinde Mariana Çukuru'na inebilmeyi başaran ilk insanlar olmuşlardır İlk anda 10916 metre (35813 feet)'lik bir derinliğe inildiği hesaplanmış, ancak 1995 yılında yapılan ölçümlerde doğru derinliğin 10911 metre (35,797 feet) olduğu anlaşılmıştır Derin noktaya iniş yaklaşık 3 saat 15 dakika sürmüş, burada 20 dakikalık bir sürenin ardından tekrar yüzeye çıkılmasıyla toplamda 5 saatlik bir sürede dalış ve yüzeye çıkış tamamlanmıştır

vikipedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com