![]() |
Anne Ve Babanın Çocuklarına En Büyük Mirası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anne Ve Babanın Çocuklarına En Büyük MirasıAnne ve Babanın Çocuklarına en büyük Mirası Yazan: Doğan Cüceloğlu Kaliforniya'da Long Beach şehrindeki Eyalet Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak ders verirken, aynı sömestrde benim iki dersimi alan bir kız öğrencim dikkatimi çekmeye başlamıştı ![]() özelliklerinin farkına varmıştım: Her şeyden önce çok güzel bir kızdı; gözüm gayri ihtiyari ona gidiyordu ![]() öğrenciydi; bütün sınav ve ödevlerde en yüksek notu o alıyordu ![]() ![]() bir pikniğinde kız öğrencimin nişanlısıyla tanıştım ve itiraf edeyim, ilk aklımdan geçen, 'Armudun iyisini ayılar yer' düşüncesi oldu ![]() tanıştırdığı erkek, yirmi yedi-yirmi sekiz yaşlarında, saçı biraz dökülmüş, şişman denecek kadar toplu, çirkin, kısa boylu biriydi ![]() Bu kişiye parası için yüz vermiş olabileceğini düşündüm ![]() öğrendim ki, bu genç adamın parasal gücü yok; başka bir üniversitenin psikolojik danışmanlık bölümünde doktora öğrencisi olarak okula devam ediyor ve ileride akademisyen olarak kariyer yapıp profesör olmak istiyor ![]() Acaba benim güzel öğrencim bu adamda ne bulmuştu? Bir hafta sonra ders çıkışı koridorda öğrencimin yanına yaklaştım ve Sally adıyla anacağım öğrencimle aramızda şöyle bir konuşma geçti: 'Sally, nişanlınla nasıl tanıştığınızı merak ediyorum? 'Bir kilise faaliyetinde aynı komitede çalıştık; o zaman tanıdım kendisini ' 'Nesi seni etkiledi; hangi özelliklerini sevdin? Sally, bir Amerikalı olarak bu soruyu hiç beklemiyordu ![]() kültüründe, bu tür sorular kişinin mahremiyetine tecavüz olarak kabul edildiğinden pek sorulmaz ![]() Sally'nin mahremiyetine 'burnumu sokuyordum ![]() Şaşkınlığı geçince çok içten, gözlerinin içi gülerek, 'O şahane bir insan; o benim kahramanım! Ben ondan çok şeyler öğrendim' dedi ![]() O anda ilk hissettiğim şey kıskançlık duygusu oldu ![]() erkeğine, 'Sen benim kahramanımsın' duygusu içinde bakmasının erkeğe verilmiş en büyük hediye olduğunu hissettim ve anladım ![]() Bu hediyeyi, hayatım boyunca hiç almadığımı biliyordum ve o kişiyi kıskandım ![]() 'Nasıl yani?' dedim ![]() 'Frank bir yetimhanede büyümüş ![]() için, üniversite öğrencisi olunca, yetimhaneden iki çocuğa ağabeylik yapma kararı almış ![]() buluşup oynuyor, kitap okuyor, onları müzeye götürüyor ![]() Onların iyi gelişmesi için elinden geleni yapıyor ![]() hastanede yatıyor ve Frank şimdi akşamları hastanede kalıyor, geceleri ona bakıyor ![]() Yüzüme tokat yemiş gibi oldum ![]() ![]() ![]() eğitim düzeyine gelmiş biriydim ve karşımdakini hala dış görünüşe göre yargılıyor ve onu 'ayı' olarak görüyordum ![]() pislikten utandım ![]() aile ortamını merak etmeye başladım ![]() baktığım zaman ben neden, 'Armudun iyisini ayılar yer' diye düşündüm? Çünkü ben, içinde yetiştiğim ortamda sık, sık bu benzetmeyi duyarak büyümüştüm ![]() etkilemişse, Sally'nin içinde yetiştiği ortam da onu öyle etkilemiş olmalıydı ![]() |
![]() |
![]() |
|