![]() |
Farklı Ana-Baba Tutumları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Farklı Ana-Baba TutumlarıAna-babanın tutumu, gelişmekte olan bir çocuğa örnek model oluşturacağından, onun kişiliğini etkiler ![]() ![]() ![]() Farklı ana-baba tutumlarını 6 ana başlıkta toplamak mümkündür: Baskılı ve Otoriter Tutum Aşırı baskılı,otoriter tutum; çocuğun kendine olan güvenini ortadan kaldıran,onun kişiliğini hiçe sayan bir tutumdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gevşek Tutum Çocuk, ailede inisiyatif sahibi tek kişidir; isteklerine kayıtsız şartsız uyulur ![]() ![]() ![]() ![]() Dengesiz ve Kararsız Tutum Bu tutum,çocuğun eğitim ve gelişimini olumsuz açıdan etkiler ![]() ![]() Koruyucu Tutum Ana-babanın aşırı koruması,çocuğu gerektiğinden fazla kontrol etmesi ve ona özen göstermesi anlamına gelir ![]() -Kendine ve insanlara güvensizlik ![]() -Başkalarına bağımlılık ve kendi başına karar verememe ![]() -İletişim güçlüğü ve sosyal ilişkilerden kaçma ![]() -Sorunlarla yüzleşmekten korkma ve sorunlardan kaçma ![]() -Kendisiyle ve yaşamla ilgili olumsuz duygu ve düşünceler ![]() -Kendini sevmeme ve kendi ile barışık olmama ![]() -Başarısızlık kaygısı ve yetersizlik duygusu ![]() -Suçluluk duygusu ![]() -Saplantılı olma ![]() -Aşırı kaygılı olma ![]() Aşırı koruyucu tutumu değiştirmek için ne yapmalı? -Yeni şeyler denemesi için çocuğunuzu cesaretlendirin ![]() -Deneme-yanılma yoluyla yapmaya çalıştıklarını onayladığınızı ve onu desteklediğinizi söyleyin ![]() -Kendi odasıyla ilgili küçük sorumluluklar vermeye çalışın ![]() -Başarılarını ön plâna çıkartın ![]() -Başarılı olduğunda onu sözlerinizle ödüllendirin ![]() -Başarısız olduğunda onu küçümsemeyin ![]() -Yapmak istemediği şeyleri yapması için onu zorlamayın,sadece teklif edin,ısrarcı davranmayın ![]() -Gün içinde onu ne kadar uyardığınıza dikkat edin ve bunları yazın,sonra da bu sayıyı yarıya indirmeyi hedefleyin ![]() İlgisiz ve Kayıtsız Tutum İlgisiz ve kayıtsız tutum; ana-babanın, çocuğu yalnız bırakma, görmezlikten gelme şeklinde dışlaması anlamına gelir ![]() ![]() - ilgi ve sevgi açlığı yaşarlar ![]() - insanlarla sağlıklı iletişim kuramazlar ![]() - ilgi çekmek için olumsuz davranışlar sergileme eğilimi taşırlar ![]() - kendilerine ve başkalarına güven duymazlar ![]() - gergin ve tedirginlerdir - suça eğilimlidirler ![]() Güven Verici ve Destekleyici Tutum Ana-babanın, çocuklarına karşı hoşgörü sahibi olması, onları desteklemesi, çocukların arzularını -bazı kısıtlamalar dışında- diledikleri biçimde gerçekleştirmelerine izin vermeleri anlamına gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynaklar Çocuk ve Aile Dergisi (2003), Sayı 53 ![]() Tuzcuoğlu Necla (2003),Bir Aile Olmak, Morpa Yayınları ![]() Yavuzer Haluk (1998), Ana Baba ve Çocuk,Remzi Kitabevi ![]() Şenol Selahattin, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Bölümü Tavsiye et |
![]() |
![]() |
|