Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kartezyen, koordinat, sistemi

Kartezyen Koordinat Sistemi Nedir

Eski 12-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kartezyen Koordinat Sistemi Nedir

Koordinat Sistemi ve Grafik Çizimi
Kartezyen Koordinat Sistemi hakkında bilgi
Kartezyen Koordinat Sistemi konu anlatımı

Koordinat Sistemi

Verilen bir noktanın kartezyen koordinat düzleminde nasıl gösterileceği aşağıda anlatılmaktadır

Koordinatları A(2,3) olan bir noktayı göstermek için sıfır noktasından başlar ve sağa doğru x ekseni üzerinde iki birim ilerleriz Sonra yukarı doğru y ekseni boyunca üç birim ilerleriz

Grafikler

Bir doğrunu grafiği bir denklem ile verilir

Doğru Grafikleri

y=2x doğru denklemine bir örnektir

1-Denklemin Grafiğinin Çizilmesi

Koordinatlarını bularak denklemin grafiğini çizebiliriz Bunu yapabilmek için x' e verdiğimiz değerleri denklemde yerine yazarak, bu değerlere karşılık gelen y değerlerini bulmalıyızSonuçlar aşağıdaki tablodadır

y=2x denkleminin koordinat tablosu
x y
-1 -2 y = 2 x -1 = -2
0 0 y = 2 x 0 = 0
1 2 y = 2 x 1 = 2
3 6 y= 2 x 3= 6

Bu noktaları koordinat düzleminde işaretler ve bir doğru ile birleştirisek y=2x denkleminin grafiğini elde etmiş oluruz

Grafikleri bilinen bazı basit denklemler

1) y=a şeklindeki doğrular, yatay doğrulardırÖrneğin, y=2 y=-3 y=0
2) x=a şeklindeki doğrular, dikey doğrulardır Örneğin, x=5 x=10 x=0
3) y=x ve y=-x şeklindeki doğrular çapraz doğrulardır
4) x+y şeklindeki doğrular,örneğin x+y = 1 gibi, x ekseninin ve y ekseninin 1 noktasından geçen doğrulardır

2Dereceden Denklemlerin Grafikleri

Bunlar ?u? şeklindedir ve kuvvetleri x üssü 2 olan ikinci dereceden denklemlerin grafikleridirEn basit örnek y=x üssü 2 ?tir

y=x 2 Denkleminin Grafik Çizimi

y=x 2

x --- y

-3 --- 9

-2 --- 4

-1 --- 1

0--- 0

1 --- 1

2 --- 4

3 --- 9

Bu noktaları koordinat düzleminde işaretler ve birleştirisek, y=x 2 denkleminin grafiğini elde etmiş oluruz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com