![]() |
Yemek Pişirenlere Pratik İpuçları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemek Pişirenlere Pratik İpuçlarıHaşlama ile ilgili ipuçları * Sert yiyecekleri (patates, bakliyat vb ![]() ![]() ![]() * Yumuşak yiyecekleri (makarna, yeşil sebzeler vb ![]() ![]() ![]() * Haşlama et ve tavuk gibi yiyecekleri hazırlarken maydanoz, nane, kekik gibi otların saplarını haşlama suyuna katarak haşlamanızın daha lezzetli olmasını sağlayın ![]() * Haşlama sırasında rengi değişebilecek sebzelerin (brokoli vb ![]() ![]() ![]() Kızartma ile ilgili ipuçları * Lezzetli kızartmalar yapabilmek için yağ iyice kızana kadar bekleyin ![]() * Kızartma yağının sıcaklığını test etmek için yağa küçük bir ekmek parçası atın ![]() ![]() * Bol yağ ile (kızartma tenceresi veya fritözde) kızartma yaparken yiyecek sepetini aşırı doldurmayın ![]() ![]() * Kokusu çok yoğun olan (balık gibi) yiyecekler kızartmadıkça, aynı kızartma yağını üç defaya kadar kullanabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Tava pişirmelerinde et veya tavuk pişirirken her iki yüzey için de eşit zaman verin ve maşa kullanın ![]() * Kızarttığınız yiyecekleri üzerine kağıt havlu serilmiş bir kaba çıkarın ![]() ![]() * Kızartacağınız yiyeceklerin ıslak olmamasına dikkat edin ![]() ![]() Fırında pişirme ile ilgili ipuçları * Fırında pişirmede en yaygın olarak kullanılan ısı aralığı 160- 180 °C arasıdır ![]() * Tarifte aksi belirtilmediği takdirde fırın önceden pişirme ısısına ayarlanıp ısıtılmalı ve yiyecek sıcak fırına sürülmelidir ![]() * Fırında kullanılacak tepsileri ve pişirme kaplarını yapışmayı engellemek için hafifçe yağlayın ya da pişirme kağıdı kullanın ![]() * Üzerinin kızarmasını istediğiniz yiyecekleri bir miktar pişirdikten sonra üst raflara yerleştirin ![]() * Pişme süresi uzun olan soslu yiyecekler, bir süre üzeri folyo ile kapalı pişirilip sonra folyo kaldırılarak üzerleri kızartılmalıdır ![]() ![]() * Pişme sırasında fırının kapağının açılması ısı kaybına neden olacağından pişirmeyi etkiler ![]() ![]() ![]() * Fırından tepsi çıkarmak için ıslak bezler kesinlikle kullanılmamalı, kalın fırın eldivenleri veya birkaç kat kuru havlu bezler tercih edilmelidir ![]() * 200 °C’de bayat ekmeklerinizi dilimleyip fırın tepsisine yerleştirerek peksimet haline getirebilirsiniz ![]() * 75-100 °C’de yemeklerinizi sıcak olarak koruyabilirsiniz fakat kurumamaları için üzerlerini kapalı tutmalısınız ![]() lezzetyolu |
![]() |
![]() |
|