![]() |
Otomobil İthaline Sıkı Takip! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Otomobil İthaline Sıkı Takip!Ekonomi yönetimi cari açığı azaltıcı tedbirler üzerinde çalışırken Maliye otomotiv ithalatına çekidüzen verecek bir adım atıyor ![]() Bu kapsamda denetim birimleri, yurtdışından getirilen çok sayıda 2000 cc ve 2500 cc üzerindeki aracın değerinin düşük gösterildiğini tespit etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaman'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, İhbarla başlayan ilk kontrollerde büyük motor hacmi sebebiyle yüzde 84 oranında ÖTV alınan yüzlerce lüks cip ve spor otomobilin değerinin daha az vergi ödemek için düşük gösterildiği tespit edildi ![]() ![]() Analizi yapılan bin araçtan yaklaşık yarısının ÖTV matrahının ilgili aracın döviz cinsinden olan yurtdışı mal alış bedelinin o günkü Merkez Bankası döviz alış kuru ile çarpımı sonrasında hesaplanan Türk Lirası'ndan daha az olduğu tespit edildi ![]() ![]() LÜKS OTODA YEDEK PARÇA OYUNU Konuya ilişkin olarak hazırlanan ön raporda 2010 yılında otomobil ana dağıtıcıları ve yetkili satıcıları dışında kalanlarca yapılan motorlu araç ithalat ve satışlarında beyan edilen Özel Tüketim Vergisi ve buna bağlı olarak beyan edilen Katma Değer Vergisi matrahlarının yetkili satıcılar tarafından beyan edilen söz konusu vergilerin matrahlarından belirgin ölçüde daha düşük olduğu sonucuna ulaşıldı ![]() ![]() ![]() Örneğin dolusu 70 bin Euro olan lüks bir araç boş olarak 55-60 bin Euro'ya ithal ediliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|