![]() |
Ramazanda Kilo Almamak İçin Dikkat Edin. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazanda Kilo Almamak İçin Dikkat Edin.Ramazan ayında saatler süren açlık, ara öğünlerin olmayışı ve yemek düzeninin tamamen değişmesine bağlı olarak genellikle kilo almak kaçınılmaz hale gelir ![]() ![]() Memorial Şişli Hastanesi Kilo Kontrol Merkezi?nden Dyt ![]() ![]() ![]() Sahurda zengin bir kahvaltı sofrası hazırlayın -Tam tahıllı ekmek, peynir, zeytin, eğer, şeker hastalığı vb ![]() ![]() ![]() -Tahıllı ekmekli tost veya sandviç, tercihen prebiyotik yoğurt, bol salata ve/veya sebze içeren bir öğün de yine doyurucu, sindirimi kolay ve dengeli olacaktır ![]() -Aşırı yağ içermeyen sebze yemeği, çok tahıllı ekmek, tercihen prebiyotik veya yarım yağlı/yağsız yoğurttan oluşan bir menü de yine dengeli, posa içerdiği için doyurucu bir menü oluşturabilir ![]() -Ayrıca, karbonhidrat, posa, vitamin ve mineral içeren; tam tahıllı besinler (tam tahıllı kahvaltılık gevrekler veya müsliler, kepekli, yulaflı, çavdarlı veya çok tahıllı ekmek vb ![]() ![]() İftarı 2 bölüm halinde yapın Bütün gün boyunca aç olmak kan şekerini aşırı düşüreceği için iftarı 2?ye bölmekte yarar vardır ![]() ![]() Miktarlar ve içerikler kişilerin kilo, boy, metabolizma hızı, vücut analizi, sağlık durumları ve beğenilerine göre beslenme uzmanı tarafından dengelenmelmek üzere; -1 Su bardağı su ile orucunuzu açın ![]() -1/8 Orta boy pide veya 1 dilim tam tahıllı ekmek + 1 kibrit kutusu (30g) peynir + 1-2 adet zeytin ![]() -İsterseniz, denemek istediğiniz veya özlediğiniz farklı bir iftariyeliğin tadına bakabilirsiniz ![]() -1-2 kase çorba: Çorba özellikle sindirimi kolay olduğu için, beslenmeye uzun süre ara verilmesinin ardından kolayca sindirilecektir ![]() ![]() -Başlangıcın ardından yemeğe yaklaşık 45 dk-1 saat ara verip diğer öğüne geçeblirsiniz ![]() 2 ![]() -Aşırı yağ içermeyen sebze yemeği, tahıllı ekmek, tercihen prebiyotik veya yarım yağlı/yağsız yoğurttan oluşan bir menü de yine dengeli, posa içerdiği için doyurucu bir menü oluşturabilir ![]() ![]() ![]() -Uygun porsiyonda et/ tavuk/ balık/ peynir/ ton balığı ile beraberinde bol salata, tahıllı ekmek, bol salata (salataya 1 yemek kaşığı zeytinyağı, sınırsız limon eklenebilir ![]() ![]() ![]() Akşam yemeğinden 1,5-2 saat sonra ara öğün yapın Ara öğün tüketilmesi sağlıklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Önemli öneriler -Mutlaka sahura kalkın ![]() ![]() -En az 3 öğün (mümkünse 4 öğün) yemeğe dikkat edin ![]() -Yemeklerinizin mümkün olduğu kadar az tuzlu ve az şekerli olmasına dikkat edin ![]() -Uzun süre açlık ve besin alımı olabilecek sürenin kısıtlı olması nedeniyle sıvı alımına çok dikkat edin ![]() ![]() ![]() -Özellikle uzun süre açlık sonrası sindirim sisteminin rahatsız olmaması için, öğünlerinizi mutlaka çok küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yiyin ![]() -Ramazan?da konstipasyon (kabızlık) yaşanma sıklığı sindirim sisteminin uzun süre çalışmaması nedeniyle artar ![]() ![]() -Fiziksel aktivitelerin, ramazanda uzun süren açlık nedeniyle zorlaşan bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığı önleyici, insulin duyarlılığını arttırarak kan şekeri dengeleyici ve iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü azaltıcı ve kilo kaybetmeye yardımcı olduğunu unutulmayın ![]() ![]() -5 zeytinin 1 tatlı kaşığı yağ yerine geçtiğini unutmayın ![]() ![]() ![]() -Kızartmalardan, kavurmalardan, hazır meyve suları vb ![]() ![]() ![]() Çay, kahve, kola gibi kafeinli ve gazlı içecekler, aşırı tüketildiğinde uykusuzluk, sindirim ve mide problemleri, kalp ritim bozukluklarına neden olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|