Samsun Yöresi Etli Kazan Pilavı |
11-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Samsun Yöresi Etli Kazan PilavıSamsun Yöresi Etli Kazan Pilavı, Yöresel Yemek Tarifleri, Etli Kazan Pilavı (SAMSUN YÖRESİ) Bilhassa düğünlerde ve şenliklerde dağıtılan etli kazan pilavı, Samsun çevresinde öteki kültürleri de etkilemiş ve onların toplu yemeklerinde de kullanılır olmuştur Etli kazan pilavı, büyük kazanlarda yapılır Her bir kazan, ortalama 100 kişiye birer dolu tabak pilav yetecek büyüklüktedir Kazanların içine tuzlu su konur, odun ateşinde kaynatılır Önceden temizlenen pirinçler, yağlıca ve irice kuş başı olarak kavrulmuş etle birlikte kazana konur İçine bolca kuyruk yağı konur Etli pilav pişip kıvamına gelince, ateşten indirilen kazanlar servis yapılacak yere götürülür ve sıcak olarak dağıtılır Pilavın iyi olmasının ölçüsü, et tadının pilava iyice işlemesi ve koyu renkli –lokum büyüklüğünde- yumuşak etlerin pilav tabaklarının içinde bolca bulunmasıdır Köylerde, evlilik çağına gelmiş erkek çocuklarının ensesinin koklanarak “pilav kokuyor” diye takılmak hala yaşayan eski bir gelenektir Meraklısına, 2 ölçek suya 1 ölçek pirinç olması gerektiğini, et ve kuyruk yağı miktarının ise bütçe ve damak tadına bağlı olarak değişebildiğini hatırlatalım |
|